Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministerul Agriculturii a găsit noi surse de finanțare pentru fermieri

Instituția a răspuns pozitiv la solicitările agricultorilor de a găsi surse noi de finanțare pentru cererile eligibile.

Solicitanții ale căror cereri de finanțare sM 17.1 au fost depuse în Sesiunea 4 – 2022 (recoltă 2022) și se regăsesc în categoria “cereri eligibile fără finanțare” vor fi notificați în vederea contractării valorilor eligibile aferente respectivelor cereri de finanțare, după aprobarea modificării Planului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de către Comisia Europeană (CE).

În urma adresei transmise de către Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRAP), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a informat că toate cererile de finanțare depuse în perioada 9 august -16 decembrie 2022 și declarate eligibile de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale vor beneficia de finanțare.

Din dorința de a sprijini fermierii, CFRAP și Clubul Fermierilor Români – Broker de Asigurare (CFRBA), au transmis, în februarie, o adresă către MADR prin care a solicitat identificarea de noi surse de finanțare pentru cererile de finanțare aferente sM 17.1, declarate de către AFIR “eligibile fără finanțare”.

Întrucât conform Regulamentului UE nr. 1305/2013, art. 49 (2) și PNDR, sprijinului acordat în cadrul sM 17.1 nu îi sunt aplicabile criterii de selecție, MADR a întreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare, astfel încât toate cererile de finanțare depuse în perioada desfășurării sesiunii și declarate eligibile să beneficieze de finanțare.

MADR a transmis CE spre aprobare versiunea XVI a PNDR, conținând propunerea de realocare financiară care să permită finanțarea integrală a cererilor de finanțare eligibile din cadrul acestei submăsurii.

„Încă de la începutul acestei sesiuni, ne-a fost semnalată de către membrii noștri situația nefavorabilă în care se află din cauza valorii reduse de fonduri ale sM 17.1. Fermierii au fost informați de către AFIR cu privire la imposibilitatea alocării de fonduri pentru polițele declarate eligibile în cadrul mai multor rânduri pe parcursul anului 2022.

Drept urmare, ne-am adresat MADR. Apreciem dialogul și deschiderea pe care o manifestă ministerul și autoritatea de management PNDR față de fermierii care accesează sM 17.1”, spune Florian Ciolacu, director executiv al CFRAP.

„Fermierii sunt beneficiarii Submăsurii 17.1 – programul de finanțare nerambursabilă pentru prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor- și au nevoie de susținerea constantă a noastră și a autorităților. Noi, CFRBA, suntem alături de fermieri de peste 12 ani.

Împreună cu asociația CFRAP am contribuit în mod activ la simplificarea ghidurilor de accesare a acestei submăsurii și ne implicăm constant pentru ca fermierii să gestioneze corect și din timp riscurile aferente propriilor afaceri agricole.” a precizat Georgiana Rusu, director executiv al CFRBA.

CFRAP este o asociație nonprofit și nonguvernamentală a fermierilor din România. Obiectivul principal este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

CFRBA are o experiență de peste 12 ani în gestionarea riscurilor și asigurarea culturilor agricole, utilajelor, animalelor și bunurilor din ferme, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor. Prin activitatea sa, CFRBA este alături de fermieri de la însămânțare până la recoltare, cu promptitudine și seriozitate, în fiecare regiune a țării, pentru ca munca și investiția lor să fie protejată prin asigurare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Florin Spătaru, ministrul Economiei, a efectuat o vizită la uzina Universal Alloy Corporation Europe (UACE).

Ministrul Economiei a luat pulsul industriei aeronautice la Dumbrăvița

Articolul următor

Consiliul Județean Bihor vrea să atragă investitori în parcurile industriale din județ

Citește și:
Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania IT Cluj (TITC) și singurul din acest domeniu care a intrat în comunitate.
Citeste mai mult

Bolt intră în Transilvania IT Cluster

Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share