Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orhan Pamuk a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara ”Nu pot gândi viața fără cărți”

Orhan Pamuk a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara ”Nu pot gândi viața fără cărți”

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel (2006), a fost unul dintre invitații speciali ai Universității de Vest din Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii. Au fost două întâlniri speciale cu publicul, premiere pentru mediul cultural local.

Prima dintre aceste întâlniri a avut loc luni, 3 aprilie 2023, de la ora 19.30, în Aula Magna a UVT. Prestigiosul scriitor a oferit o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. În 4 aprilie, de la ora 10, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european.

Discuții geniale, gustate din plin de public

Universitatea de Vest Timișoara a fost, luni seara, cel mai fierbinte punct al culturii timișorene. Laureat al premiului Nobel, Orhan Pamuk a avut un dialog de zile mari cu Radu Paraschivescu, în fața unui auditoriu care a umplut la maxim Aula Magna, dar și alte două săli, unde cei care nu au mai avut loc în sala principală au putut viziona întâlnirea.

Nu concep viața fără cărți, a spus Pamuk, un om care a fost efectiv sorbit de public. Fără a arăta o atitudine de superioritate, deși cariera și titlurile obținute îi ofereau premize în acest sens, autorul turc a vorbit deschis despre (aproape) orice subiect a fost întrebat. Singurul subiect evitat a fost cel referitor la siguranța sa, mai precis el fiind întrebat dacă s-a simțit vreodată în nesiguranță. Autorul turc, care prin pozițiile sale este destul de puțin apropiat de conducerea actuală a Turciei, a admis că de 18 ani are alături bodyguarzii. A insistat că nu e cazul să se declare el ca fiind victimă a lipsei de securitate, atât timp cât prieteni ai săi, cunoscuți, jurnaliști, au ajuns să fie reținuți sau nevoiți să părăsească țara.

”Până acum aveam câte trei bodyguarzi alături de mine, acum am doar unul. Deci lucrurile se îndreaptă spre bine”, a răspuns, cu umor, laureatul Nobel.

Pamuk a spus că speră ca Recep Tayyip Erdoğan, președintele în funcție în țara sa, să piardă alegerile care vor avea loc în curând.

Scriitor aflat la confluența dintre lumea vestică și cea orientală, Orhan Pamuk spune că acest conflict dintre cele două lumi este, de multe ori, exagerată.

”Pentru mine relația est – vest nu este un subiect conform căruia Hitler atacă Rusia sau America bombardează Japonia, este mai mult despre schimbarea culturală, îmi pasă de schimbarea culturală. Poate pentru că vin dintr-o țară în care există de două sute de ani de o schimbare culturală impusă de guvern. Libertățile au fost impuse de ultimii sultani otomani sau de către Kemal Ataturk . Turcia a devenit cu forța o țară occidentală prin acțiunile impuse de către guvern. Ideologia dominantă se referă la discuția dominantă, la politica dominantă, se împletesc ideile referitoare la tradiția religioasă conservatoare sau secularismul modern. Cea mai influentă carte despre aceste subiecte, în care este neînțelegerea civilizației occidentale este Edward Said – Orientalism, o carte la care țin, dar care nu se epuizează dacă subiectul este citit din ce în ce mai mult, deoarece o națiune este o carte în care există întotdeauna discuții despre înțelegerea, în cele din urmă interpretarea unei cărți este înțelegerea unei cărți”, a spus Pamuk.

Nuvelist apreciat, turcul spune că un scriitor bun nu este doar ”inspirație”. Scrierea unei cărți presupune multă muncă, documentare.

”Eu scriu cărți lungi, care durează mult pentru a fi scrise”, spunea autorul apreciat pe tot globul.

În prezent, Orhan Pamuk lucrează în paralel la trei noi volume, documentează, citește și va oferi publicului noi plăceri literare. Unul dintre volume va aborda problema pandemiei, dar nu cea de coronavirus, ci despre cea care a ucis zeci de milioane de oameni la începutul anilor 1900, doar în Asia, dar nu și în Europa.

Operele sale au fost traduse în peste 50 de limbi, și fiecare traducere are un loc asigurat în biblioteca personală a lui Pamuk. Una care numără peste 20.000 de volume, multe achiziționate, dar care nu au ajuns să fie citite, admite Pamuk. Un lucru este sigur.

”Eu nu concep viața fără cărți”, le-a spus Orhan Pamuk celor prezenți.

Evenimentul care l-a avut oaspete pe celebrul autor turc face parte din proiectul „La UVT, cultura este capitală”, partea a programului oficial al TM 2023. El este primul dintr-o listă de cinci laureați Nobel, care se vor afla în fața publicului, la Universitatea de Vest Timișoara. Marți, Pamuk a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al UVT.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Aradul va primi suma cea mai consistentă din regiunile Ardeal și Banat, iar Brașovul, cea mai mică, în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny.

Zeci de mii de persoane beneficiază de apă și de servicii de tratare a apelor uzate după investițiile realizate de societatea timișoreană Aquatim, cu bani europeni

Articolul următor

Acord pentru conexiunea Drumului Expres Salonta (RO) şi Bekescsaba - Mehkerek (HU)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share