Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agraria atacă supremația marilor târguri ale Europei. “Să punem Clujul pe această hartă”

Eu merg la multe expoziții pe profil agricol în Europa și vă spun că Agraria face față oricând la nivel european, este foarte bine că există.
Expoziția de la Cluj îi pregătește pe fermieri – actuali și viitori – pentru agricultura viitorului | Foto: TB

Cea mai mare expoziție agricolă a Transilvaniei aspiră să se impună la nivel european.

“Eu merg la multe expoziții pe profil agricol în Europa și vă spun că Agraria face față oricând la nivel european, este foarte bine că o avem. Acum trecem printr-o perioadă foarte grea, dar sperăm ca în câteva luni vom reveni la normalitatea pieței și vom depăși acest punct critic”, a spus, în deschiderea expoziției de la Cluj, Antal Barabasi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

“Târgul a evoluat vizibil de la an la an, a ajuns să rivalizeze cu marile evenimente de acest gen din Europa, a pus Jucu pe o hartă internațională a acestui domeniu, ținând cont că avem participare inclusiv din Japonia, India sau Marea  Britanie. Aici se poate vedea cea mai nouă tehnică agricolă, partea de digitalizare.

Interesul meu, ca simplu cetățean, este de a mânca sănătos, de a găsi produse cât mai gustoase și ecologice. Trebuie ajutat fermierul, dar și consumatorul. Pe de altă parte, vremea aratului cu calul a trecut, agricultura are acum tot mai mult nevoie de asociere, de lanțurile scurte de aprovizionare”, a menționat primarul comunei Jucu, Dorel Pojar.

“Agraria a mers cu vremurile, la început cu Mircea Ciurea, cu Dan Țandea, cu nenea Ștefan Moldovan; le transmitem un gând bun tuturor, acolo, în ceruri, unde sunt azi, dar nu înseamnă că nu merge mai departe cu noii fermieri. Aceasta înseamnă continuitate, să ai inteligența să fii cu cei care înțeleg vremurile. Fermierii au și acum palmele bătătorite, dar conduc tractoare performante”, a spus Călin Fărgaciu, președinte onorific al Cooperativei Agricole Someș Arieș.

“Noi învățăm mult din acest eveniment, noile tehnologii, iar o școală de agricultură e obligată să intre în contact cu acestea pentru a transmite fermierilor, studenților aceste noi cuceriri ale științei. Ne străduim ca USAMV să devină și un partener în dezvoltarea de noi utilaje până la noi tehnici de cultivare. În plus, trebuie să răspundem schimbărilor climatice, tendințelor europene de a trece la o agricultură durabilă, ecologică.

Sunt crize, ne plângem de clasa politică – aceasta fiind totuși dintre noi, că nu sunt specialiști la nivel înalt – dar tot noi îi pregătim. Până la urmă în noi stă viitorul, de cum vom coopera și ne vom asuma și experiențele pozitive, și minusurile pe care le avem. Să lăsăm deoparte politica și interesele de grup și să privim spre necesitățile reale ale agriculturii și societății românești”, susține Cornel Cătoi (foto jos), rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.

Restricții la porci și păsări

“Încercăm să evoluăm înainte lucram mai mult cu crescători individuali, acum, din ce în ce mai mult cu asociații. Sperăm să vină la Agraria nu numai profesioniști, ci și familii cu copii, acesta este specificul DLG. Avem multe cooperative la acest târg, demonstrații cu animale, am adus chiar și exemplare de caprine; din păcate suine și păsări nu mai avem voie de câțiva ani. Sunt 300 de expozanți la târg, multe mașini, bănci, consultanță, cam tot de ceea ce are nevoie un fermier.

În pandemie am lansat mai multe proiecte, mai ales legate de digitalizare, pentru a ușura munca fermierilor și medicilor veterinari, sănătatea animalelor: Ora de Zootehnie – cursuri în colaborare cu Asociația Aberdeen Angus (bovine), Păstorul Crișana Arad (ovine), Agraria on Tour, unde venim în vizită la ferme”, a rezumat Corina Mareș (video jos), managing partner al DLG InterMarketing, organizatorul Agraria.

Simplificarea și relaxarea legilor, promise de autorități

“Acesta este un eveniment al excelenței în agricultură, iar fără un parteneriat între mediul de afaceri și instituții nu se poate. Am venit aici să luăm pulsul mediului de afaceri, al asociaților de profil, să găsim împreună soluții. Siguranța alimentelor presupune sănătatea animalelor, iar noi ne-am propus o relaxare a legislației deoarece, pe multe paliere, agricultura noastră ajuns pe primele locuri în Europa.

Procesul de legiferare trebuie făcut însă în colaborare cu mediul de afaceri. Nu în ultimul rând, propun ca acest eveniment să fie încadrat ca produs de Cluj”, a subliniat Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

“Știți ca ministrul Petre Daea este prietenul nostru, cu toate că nu a putut veni la deschidere. Suntem în perioadă foarte, foarte dificilă,  postpandemie, cu secetă și în plin război. Totuși, au fost multe acte normative intrate în vigoare care au estompat efectele acestor probleme”, susține Ilarie Ivan, consilier al ministrului agriculturii.

“Agenția noastră urmărește cu atenție obiectivele fermierului în privința programelor ameliorative. Este o responsabilitate mare pentru fermieri, dar și pentru autoritate. Vrem să ajungem la o paritate de 1 la 1 paritate a zootehniei cu cultura mare, obiectiv greu de atins, dar pe care ni l-am asumat. Ar trebui să avem însă reproducători masculi creați în România – această activitate va duce la recunoașterea mai multor rase autohtone la nivel european”, a menționat Florinel Bîrcă, președintele Autorității Naționale pentru Zootehnie.

“Am programat la Agraria mai mai multe activități cu fermierii și cu procesatorii. Nu vrem ca legislația sa nu fie o povară în sectorul sanitar veterinar, dar să fie simplă, ușor de aplicat și mai ales să dea siguranță  consumatorului”, a precizat Adrian Oros, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj.

“Nu atacați fermierii din Ucraina!”

“Am venit la Cluj pentru socializare cu fermierii din Ardeal, deși suntem într-o situație nu prea bună în țară. Le atrag atenția unor colegi înflăcărați împotriva situației din Ucraina: Doamne ferește să fim noi puși noi în aceasta postură! Nu fermierii din Ucraina au provocat această criză. Fără UE nu ardeam multe etape, nu ajungeam aici cu agricultura noastră. Până la urmă avem aceste performanțe și pentru că suntem membri ai UE”, avertizează Alexandru Baciu, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

“Aderarea la UE este și un model de promovare a dialogului dintre fermieri și firmele agroindustriale. Cooperarea româno-ungare se traduce aici prin faptul că oamenii de afaceri din Ungaria își caută aici parteneri noi. Doresc să fie vreme bună nu numai pentru expoziție, ci și pentru agricultori în general”, a spus Sandor Tibor Laszlo, atașat agricol al Ambasadei Ungariei în România.

Utilajul viitorului în agricultură, adus în România

“Tehnologia evoluează, chiar dacă vrem sau nu, forță calificată de muncă găsești tot mai greu, oamenii pasionați de agricultură la fel, tineretul la nivel european are alte preocupări. Aici vom avea tractoare în mișcare pentru a se vedea cât este de ergonomic și operațiunile pe care le fac, dar deja vorbim despre utilaje autonome.

Se spunea că românii nu au utilaje agricole de ultimă oră, dar iată că firma Maxagro din Timiș testează tractorul autonom Nexat, medaliat cu aur la Expoziția Agritehnica Hanovra – unde se dă ora exactă în utilaje agricole – despre care se spune că va revoluționa agricultura în întreaga lume”, a arătat Ovidiu Ranta, membru al DLG.

Târgul Agraria, organizat de DLG InterMarketing, are loc în Parcul Industrial Tetarom III, din comuna clujeană Jucu, în perioada 21-24 aprilie, și grupează 300 de expozanți din România și din străinătate. Programul zilnic de vizitare este 10:00-18:00. Târgul este însoțit de prezentări, workshop-uri, dezbateri, demonstrații.

Evenimentele din program au ca tematică ameliorarea raselor, creșterea ovinelor, producerea de carne de vită de calitate, provocările sectorului horticol, standardele de bunăstare a animalelor, produsele montane, pășunatul ca practică viabilă. Ediția de anul trecut a contabilizat 28.300 de vizitatori.

USAMV a venit cu vinul “de aur” din Spania

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj este prezentă la târg, alături de oferta educațională a celor șase facultăți și evenimente în parteneriat, mai multe standuri cu bunătăți. Printre acestea se numără produsele sub brandul Gourmeticus Academicum de la Ferma Cojocna și Stațiunea de Cercetare Horticolă – Cluj-Napoca, Stațiunea Viticolă Apoldia Maior – Sibiu. Este prezent inclusiv vinul Sauvignon Blanc 2022 pentru care USAMV a obținut medalia de aur la Catavinum World Wine & Spirits Competition, de la la Vitoria-Gasteiz. De asemenea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca figurează cu un stand de prezentare.

Infrastructura și poliția, la pământ

Drumurile de acces precare de pe traseul Cluj-Napoca – Dej ridică din nou problema infrastructurii deficitare din județ, mai ales la organizarea unor evenimente cu zeci sau sute de mii de participanți ca Electric Castle (Bonțida) sau Agraria (Jucu) care generează blocaje în zonă, cu toate că porțiunea Apahida – Răscruci a DN 1C a fost extinsă cu câte o bandă pe sens. Calea de acces directă din Cluj-Napoca, Bd. Muncii, este plină de gropi și capace de canal dislocate, zona de extindere a DN 1C e încă în șantier, iar bariera de cale ferată contribuie la strangularea circulației. Cea mai proastă situație este în Tetarom III, unde drumul e înțesat de gropi, plin de praf, cu praguri de sol perimate, marcaje șterse. În prima zi de târg, s-a format, la întoarcere, o coloană de sute de mașini, pe câțiva kilometri, deși patrulele de poliție erau plasate la intersecțiile principale sau pe traseu, cu radarele în funcțiune. Fără a se sinchisi să fluidizeze ieșirea mașinilor pe DN 1C.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În Bihor nu mai este activ nici un focar de pestă porcină africană la porcii domestici

Articolul următor
Claudiu Salanță spune că, odată cu transmiterea în Parlament a propunerii de Cod al Urbanismului, au apărut o serie de informații eronate. Una dintre ele privește realizarea de case în mediul rural fără autorizație de construire. 

Arhitectul șef al Clujului: “Casele de la țară vor fi construite prin proiecte tip”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share