Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transylvania Summit, un ecosistem antreprenorial pentru viitor

Prima ediție a Transylvania Summit a reunit, la Târgu Mureș, peste 100 de antreprenori interesați de business, branding, educație, sănătate, cultură și, nu în ultimul rând, inovare. Evenimentul a fost organizat de Doru Borșan, CEO al companiei Neotech City și fondator al ecosistemului RUA – Români Uniți Acasă, alături de Prințesa Sophia Wolkonsky (fondatoare Castillia) și Dustin Plantholt (Washington DC Lobbyst).

 

Prima ediție a evenimentului privat de networking intitulat ”Transylvania Summit” s-a desfășurat în perioada 24-26 februarie în sala de conferințe a Hotelului Plaza din Târgu Mureș, cu scopul de a prezenta și consolida potențialul de business al județului Mureș, al Transilvaniei, și al României.

Organizatorul principal al conferinței, omul de afaceri mureșean Doru Borșan, CEO al companiei Neotech City și fondator al ecosistemului RUA – Români Uniți Acasă, a precizat că ”Transylvania Summit” își propune să devină cea mai importantă inițiativă de atragere de investiții și investitori în România, dar și un facilitator pentru start-up-uri și proiecte cu potențial din România, în căutare de capital de investiție, precum și un mediu de dialog între business-uri de succes și administrațiile publice.

”Avem un brand enorm, Transilvania. Marea schimbare trebuie să înceapă de astăzi. Avem nevoie, România, Transilvania, județul Mureș, pentru start, de ajutorul dumneavoastră”, s-a adresat celor prezenți Doru Borșan, care a amintit de potențialul de business al țării noastre în domenii precum industrie și agricultură, dar și în zona universitară.

În primul panel, intitulat ”Bun venit în România”, carismaticul om de afaceri mureșean i-a avut alături pe co-organizatorii evenimentului, Prințesa Sophia Wolkonsky (fondatoare Castillia) și Dustin Plantholt (Washington DC Lobbyst).

În mesajul său, Prințesa Sophia Wolkonsky l-a caracterizat pe Doru Borșan ca fiind ”extraordinar de pasionat” să arate lumii ”tot ce are România mai bun” și și-a manifestat încrederea că discuțiile de pe scenă, dar și cele din afara scenei, vor avea ca efect ”noi oportunități în afaceri și schimburi de experiență.”

În continuare, Dustin Plantholt a afirmat despre ”Transylvania Summit” că ”nu este despre cantitate, ci despre calitate”.

În cadrul aceluiași panel de ”bun venit” au transmis mesaje și Mara Togănel, prefectul județului Mureș, prezentă în sala de conferințe a Hotelului Plaza, și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, care s-a adresat participanților prin intermediul unui mesaj video.

”Am convingerea că tot ceea ce se desăvârșește astăzi, aici, va fi, așa cum se spunea, cu bătaie lungă. Considerați prezența mea astăzi, în această dimineață, în mijlocul dumneavoastră, ca pe un respect și ca pe o întărire a parteneriatului public-privat și ca pe dorința de a oferi mureșenilor și României viziune”, a transmis prefectul Mara Togănel.

”Pentru Consiliul Județean Mureș este o prioritate de a dezvolta o infrastructură modernă și capabilă să primească investitori de mare anvergură atât din străinătate, cât și de pe plan intern”, a transmis președintele Consiliului Județean Mureș.

 

O platformă globală

Peste 100 de investitori și antreprenori, dintre care peste 30 veniți din 20 de țări precum SUA, Belgia, Suedia, Germania, Elveția, Iordania, Brazilia, Spania și Monaco, s-au reunit la prima ediție a Transylvania Summit. Au fost două zile pline, în care invitații au dezbătut pe marginea strategiilor de investiții sustenabile în domenii diverse, a e-sports – un business în creștere accelerată în țară.

În prima zi, prin mesaje video au fost prezenți la eveniment Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Eduárd Novák, ministrul Sportului, și Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică.  

A fost o introducere într-o dezbatere despre fenomenul eSports la care au participat Adrian Socaciu, cofondator Student Sport, și Alexandru Coita, CEO Motionware și membru al Consiliului de Consultanți al Federației Române de Gimnastică, care au discutat despre potențialul acestui segment în România, iar Dumitru Bereștean, cofondator Satoshi Club, ne-a introdus în universul cripto.

Totodată s-a pus accentul pe valorificarea moștenirii culturale și pe dezvoltarea antreprenoriatului feminin. „Antreprenoarele primesc în continuare mai puține investiții decât bărbații, arată statisticile la nivel global, deși s-a demonstrat în multe studii că sunt mai stabile și performante în afaceri. Transylvania Summit a însemnat o bună oportunitate pentru ca multe membre European Women Association să se conecteze cu investitori internaționali, care au arătat interes față de proiectele lor”,a susținut Mihaela Tudor, Vicepreședinte global EWA.

După-amiaza, Călin Ștefănescu, CEO, Happy Recruiter, ne-a spus cum ne va schimba inteligența artificială viața în anii care vor veni.

“Inteligența artificială ne va ajuta să structurăm informația și să obținem informația corectă. Depinde de noi să găsim căile pentru a o obține. Mașinile ne vor oferi informațiile, dar nu vor lua încă deciziile pentru noi. În viitor, mașinile vor lua decizii, mai ales în ceea ce privește guvernarea, vor avea acces la informații reale, pentru a prezice tendințe, guvernanții nu vor mai putea ascunde informații, deoarece totul va fi extrem de transparent”, a subliniat Călin Ștefănescu.

Acesta consideră că este nevoie de proceduri legale și în acest domeniu, mai puțin reglementat în prezent, pentru a evita atacurile cibernetice, spre exemplu.

Elek Tünde ne-a prezentat Multinvest Group, Christian Frei ne-a povestit despre ecosistemul de călătorii în contextul în care RUA va lansa RUA Booking, Mircea Oltean, CEO, IRUM SA Reghin, ne-a reamintit frumoasa istorie a Grupului MAVIPROD-IRUM. MAVIPROD care aniversează 30 de ani de activitate în 2023 a salvat IRUM, astăzi cel mai mare și important producător de utilaje articulate forestiere din Europa de Est și singurul producător de tractoare agricole 100% românești. Invitatul a amintit, în cadrul speech-ului său, de rolul major pe care l-a jucat în dezvoltarea business-ului fondarea Centrului de Cercetare -Dezvoltare iFOR, unde proiectele IRUM prind viață și devin apoi produse de serie în fabrica producătorului reghinean.

Răzvan Rusu, creatorul Răzvan Idicel, ne-a adus mai aproape produsele locale și rețetele cu tradiție, precum și pasiunea pentru inovare.

 

Dezvoltare durabilă, educație și tehnologie

A doua zi ne-am revăzut la Hotel Plaza. “Suntem aici ca să arătăm că putem să facem mai mult”, a susținut consilierul de stat Borbély László, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, primul invitat al celei de-a doua zile. Acesta le-a povestit participanților drumul până ca România să fie numită de ONU hub regional pentru dezvoltare durabilă, provocările din acest domeniu, care sunt de ordin legislativ, colaborativ etc. și care sunt acțiunile dezvoltate până în prezent.

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, ne-a purtat în viitor, după ce ne-a zugrăvit prezentul caracterizat de o impredictibilitate radical care ne obligă la adaptare pentru a face față provocărilor diverse. Ne-a pus în față scenariul despre un tânăr care își va încheia studiile în 2050 și va fi activ până în 2100.

“Astăzi nu știm cu siguranță cum își vor câștiga oamenii existența în 2050, nu mai spun în 2100. Nu avem nici cea mai vagă idee cum se va schimba de exemplu interacțiunea dintre cetățeni și stat, ce abilități noi vor fi căutate de angajatori, în ce măsură vom renunța la autonomia personală în favoarea unor algoritmi super inteligenți. Dar știm un lucru sigur că nou-născutul despre care am vorbit la început se va dezvolta într-un mediu de supraabundență informațională, că noile tehnologii vor schimba radical natura muncii până acesta își va definitiva educația și formarea profesională. Mai știm că în școală va învăța după o arhitectură curriculară perisabilă care pleacă de la presupuneri, mă refer la presupunerile legate de cererea și oferta pe piața locurilor de muncă, dar care percepție este mai mult ancorată în trecut decât în viitor. Și mai putem fi siguri de încă un lucru, și anume că paradigma meseriei unice care se învață o singură dată în viață pentru tot restul vieții devine de domeniul trecutului. Cine va dori să rămână relevant pe piața muncii secolului XXI va trebui să învețe să se reinventeze în permanență”, a subliniat rectorul UMFST.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a punctat în introducerea prezentării sale că medicina cardiovasculară este unul dintre cele mai importante branduri ale jud. Mureș. Apoi le-a arătat participanților o serie de proiecte de cercetare și nu numai pe care le-a dezvoltat ca specialist în cardiologie.

Unul dintre proiecte, eCardio, este primul proiect de transfer tehnologic din domeniul imagisticii cardiovasculare din România, finanțat prin fonduri europene și câștigat de echipa Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în colaborare cu Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală Cardiomed. Această poveste de succes în cercetarea medicală cardio-vasculară, a avut la bază 10 ani de muncă intensă de la primul AngioCT din Târgu Mureș până în prezent, 4 milioane de euro investiți în infrastructura de cercetare imagistică, mult profesionalism și colaborări internaționale. La final, prof. dr. Benedek a amintit de investiția de la Dumbrăvioara în Castelul Teleki, transformat în centru cultural și de evenimente cu caracter științific și educațional.

Prințul Dimitrie Sturdza ne-a purtat în anii 90 când România s-a dezbrăcat de hainele comunismului, însă suferea în continuare de rănile trecutului, una fiind cea a copiilor din leagănele statului tratați inuman. Însă, astăzi, Excelența Sa consideră că România continuă să sufere din cauza subdezvoltării infrastructurii de transport.

 

Iubirea infinită

Shima Shad Rouh, scriitoare, terapeut, coach, a vorbit despre Infinite Love, prima stațiune de sănătate holistică din lume care aplică metodologia Integral Holistic Alignment pentru a obține sănătate și bunăstare completă în fiecare aspect – mental, fizic și emoțional. Situată pe un portal energetic puternic din Andaluzia, Spania, cu vederi uluitoare la 360 de grade ale munților și oceanului, stațiunea este un adevărat paradis pe pământ. Cu peste 320 de zile însorite pe an, oaspeții pot savura pe deplin frumusețea și liniștea împrejurimilor. „Iubirea infinită” este, de asemenea, un pionier în abordarea sănătății și vindecării.

“Ceea ce diferențiază Infinite Love de alte stațiuni de wellness este abordarea noastră unică a sănătății și vindecării. Utilizăm tehnologie de ultimă oră împreună cu metodologii antice de vindecare și design geometric sacru pentru a intensifica efectele vindecătoare ale serviciilor noastre, făcând stațiunea noastră un pionier în industria wellness. Fiind prima dintre cele 50 de francize din 50 de țări diferite, avem oportunitatea de a avea un impact semnificativ asupra industriei wellness și de a aduce abordarea noastră unică oamenilor din întreaga lume”, a spus Shima Shad Rouh.

Cezar Sigmirean, Brand Manager@RUA, a vorbit despre importanța umanizării tehnologiei, integrând emoția, ca o componentă principală, de altfel, esența proiectului RUA.

Testimoniale invitați și organizatori

Malak Al Akiely, Managing Director al Golden Wheat for Grain Trading, Cofondatoare a Golden Kayan for Oil & Energy, Young Global Leader al World Economic Forum:

„Pentru vremuri extraordinare, avem nevoie urgentă de lideri extraordinari, cei veniți dintr-un loc de bunătate, abundență, cunoaștere și educație de calitate. Acest summit a navigat în zonele în care se îndreaptă tendințele globale și modul în care noi, ca oameni de afaceri, factori de decizie și factori de decizie politică, îl modelăm pe baza soluțiilor bazate pe date și obiective și pe transformarea digitală ca componente de succes cu accent pe România și, în special, pe brandul Transilvania! Acum este timpul să avem planuri de acțiune, parteneriate strategice și să colaborăm împreună pentru un viitor durabil.”

Jenell McLaughlin, Blockchain Education and Curriculum Director:

„Primul Summit Transilvania a fost o experiență cu adevărat memorabilă. Nu numai că a fost energizant să ai multe minți grozave într-o singură locație care împărtășesc perspective și idei, dar oamenii din România cu care am vorbit au fost unii dintre cei mai ospitalieri și autentici oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Experiența a adăugat cultură în viața mea, mi-a deschis inima și mi-a stimulat mintea. Aștept cu nerăbdare următoarea ediție și multe altele”.

Yulia Stark – fondatoare, Asociația Europeană a Femeilor:

„Ce summit de investiții grozav a fost în România. Acest eveniment de afaceri privat a abordat viitorul tehnologiilor, mărcilor globale, blockchain-ului și oportunităților de investiții în România. Au fost discutate subiecte esențiale ale realității de astăzi și am fost recunoscători pentru șansa de a întâlni antreprenori și investitori minunați din întreaga lume la minunatul Hotel Plaza Tîrgu Mureș, România!”

Dr. Mart McClennan:

„Transylvania Summit a fost un eveniment incredibil al liderilor din întreaga lume care și-au împărtășit gândurile și ideile despre cum să ne dezvoltăm afacerile prin tehnologie și colaborare. Mulțumim lui Dustin, Prințesei Sophia și lui Doru pentru că ne-au adus pe toți împreună!”

Fabrice Marquet – CEO și fondator, Monaco Foundry:

„Lucru fantastic! A fost cu adevărat o experiență minunată și stimulatoare din punct de vedere intelectual să fi fost martor la schimbul de atâtea idei într-un interval de timp atât de condensat. Mi-a plăcut în mod special faptul că evenimentul a permis interacțiunea directă”.

Firas Safieddine, Fondator al Spatial Forces:

“Acesta a fost diferit de evenimentele obișnuite. A fost intim, divers și deschis, lăsând un spațiu autentic pentru încredere, împărtășirea viziunii și construirea de sinergie. Am învățat multe despre peisajul investițional din România, un loc care pare să fie pe mâini sigure, căutând modalități de a se alătura locurilor de pionierat din lume în adoptarea celor mai avansate dintre toate tehnologiile. Oamenii și viziunea se traduc în încredere și planuri pentru a face viziunile să devină realitate și aici ne intersectăm”

Marius Poșa, subsecretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

“Pornind de la strategiile de digitalizare și inovare pe care le avem în derulare, am punctat necesitatea perfecționării constante a soluțiilor de transformare digitală, care vor aduce beneficii întregii societăți. Scopul tehnologiei digitale vizează o transformare în avantajul cetățenilor și întreprinderilor, România dorindu-și să stabilească propriile standarde pentru un viitor digital prosper și de durată”.

Cezar Sigmirean, Brand Manager @RUA:

“Mă bucur că au fost alături de noi câteva branduri românești tare dragi mie, o dovadă a antreprenoriatului cultivat, ce oferă multă speranță României. Și mă refer în acest sens la brandurile Silvania, Petry, Buon Buon și, nu în ultimul rând, Răzvan Idicel. Mulțumesc echipelor RUA și Neotech, pentru munca asiduă depusă, prietenului și inegalabilului Cristian China Birta, moderatorul summit-ului, colegului meu de la universitate, Cristi Lako, responsabil cu traducerea panel-urilor, echipei AWWA pentru suportul audio și, nu în ultimul rând, lui Doru Borsan, amfitrionul întregului eveniment. Voi încheia în aceeași notă pozitivă, spunând: Let’s make Târgu-Mureș cool again!”

Steff Norbert, CTO Neotech Finance Web3:

„După NFT Show Europe din Valencia, Wow Summit Lisbon, Solana breakpoint Lisbon, Staking Summit și multe altele, am început anul la TRANSYLVANIA SUMMIT și trebuie să fiu sincer, a fost ceva foarte special. Nu numai că atmosfera a fost caldă și primitoare, dar oamenii pe care i-am întâlnit au fost unii dintre cei mai talentați și inovatori profesioniști cu care am avut privilegiul să lucrez în rețea. Am fost cu adevărat inspirat de creativitatea și pasiunea care au fost expuse pe tot parcursul evenimentului”.

Printre invitații de renume prezenți la eveniment îi mai menționăm pe următorii: Prințul Cosma Wolkonsky, Laurent Perello, Tudor Coman, Abdullah Qandeel, Ilie Pușcaș, Sergiu Zereș, Luiz F Costa Macambira, Robert Smith, Christian Meier, Yannick Bosshard.

Ligia VORO & Alex TOTH

Articol publicat în ediția print a revistei Transilvania Business cu nr. 116 (28 martie – 26 aprilie 2023)

Total
0
Shares
1 comment
  1. Genul acesta de evenimente mi se par foarte folositoare datorita informatiile pretioase care iti sunt prezentate si a persoanelor de care poti da in locuri de genul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IRUM-MAVI, noutăți și ofertă bogată la AGRARIA 2023

Articolul următor

Arădeni la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Programul Autentic Românesc by Transavia

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, Transavia lansează Sezonul 3 al programului Autentic Românesc, cu un număr…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share