Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectele de transport ale Bihorului sub lupa Ministerului Transporturilor

Vineri, 28 aprilie, în sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc o ședință de lucru a reprezentanților de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România cu cei ai autorităților publice locale din județul Bihor, pe tema proiectelor și investițiilor din sectorul Transporturi.

Au participat la discuții președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și Mircea Mălan, directorul general al Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, directorul Direcției Tehnice, Filip Cheșeli, și alți colegi responsabili de implementarea proiectelor. Au mai fost prezenți Dumitru Țilplea, prefectul Județului Bihor, Antonia Nica și Marcel Dragoș, viceprimarii Municipiului Oradea, Letiția Motoc, directorul general al ADI ZMO, primari din județ și reprezentanți ai firmelor de proiectare și construcții.

Ședința a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea și a debutat cu prezentarea proiectelor de infrastructură feroviară derulate în județul Bihor atât de Consiliul Județean Bihor, de Primăria Oradea, cât și de CFR SA. Au urmat discuții despre proiectele de infrastructură rutieră și aeroportuară.

Scopul întâlnirii

Întâlnirea a avut scopul de a promova parteneriatele ministerului cu autoritățile locale ca modele de urmat, de a analiza stadiul proiectelor aflate în faza de implementare la nivelul județului Bihor și de a identifica soluții pentru deblocarea unor situații specifice. Au fost prezentate, de asemenea, exemple de bună practică în fazele de pregătire/proiectare/implementare a investițiilor.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România a început demersul de a promova și a implementa o politică publică de descentralizare și de lansare a parteneriatelor cu autoritățile locale pentru identificarea, dezvoltarea și implementarea de investiții la nivel local, regional și național.

Secretarul de stat Adrian Foghiș a întocmit o listă cu proiectele derulate în Bihor

Pornind de la experiența de bună practică a parteneriatelor locale din domeniul rutier, a fost inițiată modificarea legislativă pentru a permite extinderea acestui model de colaborare cu autoritățile locale și în domeniul feroviar.

Proiecte derulate în Bihor

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Adrian Foghiș, a întocmit o listă cu proiectele din domeniul infrastructurii de transport finanțate cu fonduri europene, prin programele POIM, POT și PNRR, și a punctat câteva elemente importante în legătură cu proiectele derulate în județul Bihor.

Proiecte de infrastructură FEROVIARĂ:

  1. Cluj Napoca –Episcopia Bihor / Electrificare și modernizare;
  2. Arad-Oradea
  3. Arad-Oradea
  4. Oradea/Satu Mare/Halmeu
  5. Oradea/Satu Mare/Baia Mare/Dej
  6. Centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor

Proiecte de infrastructură RUTIERĂ:

  1. Drum expres Arad – Oradea
  2. Pasaj Intermodal Oradea
  3. Varianta de ocolire Beiuș
  4. Varianta de ocolire Aleșd
  5. Drum de legătură la Sânmartin
  6. Descărcare Drum expres Arad – Oradea, sector lărgire DN 79
  7. Descărcare Autostrada A3, sector lărgire DN 19

Proiecte de Infrastructură AEROPORTUARĂ

  1. Creșterea gradului de securitate și siguranță;
  2. Proiecte de dezvoltare siguranță, securitate aeroportuară și neutralitate climatică;
  3. Extinderea terminalului de pasageri

 

       Centralizator investiții MTI/TRANSPORTURI în județul Bihor
Judetul Bihor Rutier Feroviar Aerian Total
Executie (mil. Euro, fara TVA) 2802.3 1584.8 75.8 4462.9
Pregatire (mil. Euro, fara TVA) 318.9 785.4 0.0 1104.3
0.0
Total – mil Euro, fara TVA 3121.2 2370.2 75.8 5567.2
Distributie procentuala intre modurile de transport (%) 56.1 42.6 1.4 100.0

 

Exemple de bune practici

  • Primul parteneriat implementat la nivel național între Ministerul Transporturilor cu reprezentanții autorităților locale a fost cel încheiat între CNAIR cu Zona Metropolitană Oradea. Acesta a prevăzut mandatarea realizării studiului de fezabilitate pentru Drum de legătură de la centura Oradea la A3, la profil de autostradă. Investiția este în curs de finalizare, contractul de execuție fiind derulat de către CNAIR;

 

  • Parteneriatul dintre CNAIR cu asocierea condusă de Consiliul Județean Bihor (alături de Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Primăria Oradea) a fost prima formă de asumare a unui proiect de anvergura unui drum expres. Prin acest parteneriat s-au mandat autoritățile locale să pregătească o investiție majoră de tip drum expres, în etapa de realizare a studiului de fezabilitate a Drumului Expres Arad-Oradea. Pentru a se asigura o maturitate a proiectului, simultan cu derularea etapei finale a studiului de fezabilitate și anume obținerea acordului de mediu, proiectantul are echipa mobilizată pentru dezvoltarea proiectului tehnic;

 

  • În continuare, în premieră națională, se propune un parteneriat cu CNAIR pentru a delega implementarea Drumului Expres Arad-Oradea către asocierea dintre autoritățile locale coordonate de Consiliul Județean Bihor;

 

  • Proiectul Primăriei Oradea pentru dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor este singurul proiect intermodal din țară aprobat spre finanțare în cadrul POIM 2014-2020, cu regula de eligibilitate n+3, pana în decembrie 2023;

 

  • În domeniul rutier, la nivel de țară au fost asumate prin MTI/CNAIR un număr de 67 de parteneriate cu autoritățile locale, din care patru obiective de investiții sunt în faza de execuție. Dintre acestea, trei proiecte aflate în faza de implementare sunt din județul Bihor:
  1. Varianta de Ocolire Beiuș (județul Bihor)
  2. Varianta de Ocolire Aleșd (județul Bihor)
  3. Drum de legătură la Sânmartin (județul Bihor);

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Activitatea de comerţ exterior din Cluj, în 2022, se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare 2,7 miliarde de euro și a unor importuri care însumează 4,1 miliarde de euro.

Balanța comercială a Clujului înclină tot mai mult spre importuri

Articolul următor

Grupul german Tmax își triplează suprafața din CTPark Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share