Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Uniunea Europeană își face birou de inovare și tehnologie la Cluj

Biroul Regional pentru România Institutului European de Inovare și Tehnologie, secțiunea EIT-Digital, va avea sediul la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj.
Înființarea biroului a fost consemnată într-o ceremonie la care au participat conducerile universității și municipalității | Foto: UBB

Organismul regional va promova în zonă programe europene pentru care se alocă sume importante de la Bruxelles.

Biroul Regional pentru România Institutului European de Inovare și Tehnologie, secțiunea EIT-Digital, va avea sediul la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj. Înființarea biroului a fost consemnată în cadrul unei ceremonii la care au participat conducerile UBB și Primăriei Cluj-Napoca.

“Faptul că biroul va fi găzduit la UBB reprezintă o recunoaștere a eforturilor pe care le face în acest domeniu, dar și a ecosistemului care s-a format la Cluj din mediul academic, clustere, administrația locală. Vrem să dinamizăm inovația atât la Cluj, cât și în România, să fie un oficiu care să fie informat când se scot apeluri cu bugete mari la nivel european, dar și să promoveze la Bruxelles ideile valoroase de la Cluj.

UBB este un vârf de lance în zona computer science și innovation / technology în țară, cu vizibilitate și impact la nivel internațional (și prin parteneriatele strategice cu Microsoft, SAS și UiPath). Demersul EIT-Digital în țară construiește pe acest fundament. Biroul EIT Digital de la UBB va servi pe oricine este interesat de inovare și tehnologie în țară și i se adresează.

Primele proiecte în colaborare cu EIT se arată deja la UBB. Acestea sunt un masterat în securitate cibernetică și un program de dezvoltare a abilităților antreprenoriale pentru inovare, iar recent două proiecte de educație și cercetare-dezvoltare-inovare (CDI)”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Impresionați de tinerii antreprenori

“Avem 22 de astfel de oficii, inclusiv unul în Silicon Valley. Am întâlnit la Cluj, în România un ecosistem vibrant. Am avut deja întâlniri aici cu corporații, dar și cu instituții publice. Am rămas surprins că studenții pe care i-am întâlnit erau toți antreprenori. Acest oficiu reprezintă o piatră de temelie pentru UBB, EIT-Digital, dar și o realizare semnificativă pentru domeniul digital în Europa.

Expertiza UBB în ceea ce privește securitatea cibernetică și excelența academică sunt elemente importante implicate în ecosistemul pan-european al EIT-Digital. Ele vor contribui la misiunea rețelei: crearea oportunităților regionale de creștere economică și a programelor antreprenoriale în sectorul digital.

Rolul nostru fiind acela de a introduce inovația digitală în Europa, vedem UBB ca pe un partener esențial pentru viitoarele proiecte pan-europene și un jucător-cheie în domeniul securității cibernetice și în cel al cercetării”, a spus Federico Menna, CEO al EIT Digital.

Buget enorm pentru EIT

EIT este un organism al UE, care are rolul de a susține inovația și dezvoltarea tehnologică europeană, în programul Orizont Europa având, pentru perioada 2021-2027, un buget de 3 miliarde de euro. EIT-Digital are în centru tehnologiile bazate pe cercetare (DeepTech), cu focalizare pe DigitalTech, DigitalCities, DigitalIndustry, DigitalWellbeing și DigitalFinance.

Organizarea Biroului Regional pentru România la UBB s-a realizat având în vedere profilul academic al UBB, la inițiativa Boardului EIT (cu implicarea reprezentantului României, Răzvan Nicolescu), cu sprijinul Cancelariei Primului Ministru, miniștrilor educației și cercetării, autorităților locale (primăria, consiliul județean).

UBB este cea mai mare comunitate academică din țară: 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe. EIT este un organism al UE creat pentru a sprijini activitatea de inovare, parte a programului cadru pentru cercetare și inovare (Orizont Europa). EIT-Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

Rețea națională de cercetare, cu centrul la UBB

Universitatea clujeană vrea să creeze cu fonduri europene o rețea națională de colaborare în CDI care să implice universități, mediul de afaceri, societatea civilă. UBB a semnat un contract de finanțare de 3 milioane de lei în cadrul Programului Operațional Competitivitate prin care înființează un centru suport pentru sprijinirea aplicațiilor de CDI în competițiile programului-cadru european. Acesta va include echipe de specialiști în scrierea și implementarea de proiecte europene și se va adresa atât UBB, cât și altor actori naționali și internaționali interesați de aceste servicii. Proiectul va facilita atragerea de fonduri UE, interacțiunea între cercetătorii români și străini și cu companiile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Europarlamentarul Dacian Cioloș a realizat un un tur în Transilvania de Nord, la antreprenori din județele Satu Mare, Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud

Cioloș: “Fermierii din Ardeal se orientează spre agricultura fără arătură”

Articolul următor
A fost dat startul înscrierilor pentru FAB Stage (Fashion & Beauty) de la Neversea Festival.

Zonă de fashion & beauty la Festivalul Neversea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share