Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elevii din Cluj, învățați să gătească sănătos din produse locale

Asociația clujeană Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALPN) a fost promotorul evenimentelor de artă culinară: “Brunch cu produse locale” și ”Workshop interactiv”.
Elevii din Huedin au fost ghidați să abordeze o rețetă de paste cu ricotta din lactate românești | Foto: GALNP

Două evenimente ce au îmbinat produsele naturale provenite din tradiția satelor de munte apusene cu măiestria rețetelor culinare italienești.

Asociația clujeană Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALPN) a fost promotorul evenimentelor de artă culinară: “Brunch cu produse locale” și ”Workshop interactiv”.

GALNP a făcut un pas important în valorificarea  produselor lactate bio-montane, din zona Huedin (județul Cluj), prin proiectul “Promovarea produselor lactate ecologice”, deschizând o nouă cale de comunicare cu generația tânără prin activități practice.

Elevii Școlii Generale Măguri Răcătău au fost supuși provocării de a descoperi arta prelucrării lactatelor și de a prepara sub conceptul “to do it yourself” iaurt și unt din ingrediente proaspete, dăruite de partenerii asociației, punând accent pe importanța unei diete echilibrate și naturale, din surse sigure și ecologice.

Rețetă italiană, lactate românești

Elevii de la Liceul Tehnologic Vlădeasa Huedin au făcut o “călătorie” senzorială către Italia, țara de proveniență al chef-ului Giaccomo, în care au fost invitați să combine cele două tradiții și culturi printr-o activitate practică, abordând o rețetă de paste cu ricotta făcută din lactate românești.

Cele două evenimente derulate de GALNP se înscriu în necesitatea de educare timpurie a tinerilor cu privire la importanța consumului de alimente sănătoase și locale, educație culinară vitală în special în faza de formare și de creștere acestora, înainte de a păși în maturitate.

Proiectul ”Promovarea produselor lactate ecologice” este un proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, ”Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol”.

Ce este lanțul scurt

Conceptul de lanț scurt se definește prin aprovizionarea cu produse naturale din surse locale, înseamnă scurtarea procesului de vânzare prin eliminarea intermediarilor între fermieri și consumatorul final. Acesta facilitează dinamizarea producției, valorificarea potențialului local și îmbunătățirea imaginii regiunilor, deseori subevaluate și ignorate.

Sistemele de aprovizionare cu produse alimentare prin lanțuri scurte sporesc interacțiunea, formează un scop comun și o legătură puternică, construită pe încredere, între consumator şi producător, dar și o schimbarea a mentalității consumatorilor, generând o relansare a activității antreprenoriale locale.

GALNP constituie un parteneriat între administrațiile publice locale, agenții economici și reprezentanții societății civile din teritoriul asociației. Este o structură de dezvoltare locală, o organizație nonguvernamentală, care are ca obiectiv specific dezvoltarea zonei în care e instituită, implicând toți locuitorii.

Asociația deservește un teritoriu cuprins din 13 comune din Cluj: Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Râșca, Săcuieu, Sâncraiu și un oraș, Huedin.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a deschis Domeniului Regal Săvârșin

Articolul următor

Noi echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share