Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Andrei Marga: „Avem o criză de idei și de lideri”

Dacian Paladi: „Suntem mereu sub fusta și sub influența altora. Dar asta presupune inteligență și adaptare”.

Forumul Economic Internațional organizat în weekend la Arad a început cu o prezentare a istoriei economice a Aradului făcută de viceprimarul Lazăr Faur și de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc.

Cel mai așteptat moment al conferinței a fost cuvântarea fostului ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga, care nu s-a ferit, nici de data aceasta, să spună lucrurilor pe nume.

Acesta a vorbit despre relansarea economiei și a instituțiilor.

Andrei Marga consideră că România are o criză de idei și de lideri

„Suntem după crize sau mai bine zis în plină criză. Criza sanitară nu a trecut și acum începem să descoperim că această criză nu a fost cauzată doar de natură. A fost cauzată și de grave erori de management al acestei crize. Mai este o criză energetică și o criză economică”, a subliniat Andrei Marga.

Acesta a adăugat că cele trei crize arată foarte clar o criză de lideri.

„Calificarea celor care iau decizii este tot mai problematică. Este o criză de lideri politici în multe locuri din lume și nici noi nu suntem feriți. În sfârșit, este și o criză de idei. Presa internațională vede o creștere puternică a conformismului și a creșterii oportunismului”, a precizat filosoful.

Cum ieșim din criză?

El a punctat două condiții ale ieșirii din criză. Prima este stabilirea situației și a doua schimbarea din instituții.

„Este vizibilă neputința unei guvernări de a face lucrurile mai bine”, a observat fostul ministru, citându-l pe un istoric român emigrat în America, care a stabilit cu date statistice că „niciodată jaful din istoria României n-a fost atât de mare ca în ultimele două decenii. De la fanarioți încoace”.

Andrei Marga a vorbit și despre problema declinului profesional, care se îngroașă în România.

 

Ce este de făcut?

Fostul ministru al Educației a prezentat și câteva alternative.

„Dacă nu terminăm cu amatorismul în decizii nu ieșim la mal. Asta este soluția de la care trebuie să pornească România. Sigur, au fost erori și în trecut. Nu este vorba de a face reproșuri cuiva, dar trebuie să vedem erorile pentru a le putea corecta. A fost o eroare considerarea industriei din trecut ca fiind un eșec. Această teză a fost doar în România. Asta nu înseamnă că totul mergea. A fost o eroare convingerea că economia de piață dizolvă rolul statului. România demonta rolul statului tocmai când Germania, Franța, America întăreau rolul statului fie și în condițiile globalizării. A fost o eroare înlocuirea efortului de a găsi finanțări. Neștiind cum să obținem finanțe s-a mers la vânzarea de active, ceea ce a fost soluția dezastruoasă pentru dezvoltarea României”, a explicat Andrei Marga.

Acesta crede că nu poți reconstrui România fără demontarea amatorismului și revenirea la o democrație curată.

Fostul ministru spune că România nu știe valorifica această calitate de membru UE și NATO.

„În România e nevoie de legi care lărgesc libertățile și încurajează inițiativa”, conchide Andrei Marga.

Greșeli ce puteau fi evitate

Alt cap de afiș al evenimentului, fostul prim ministru al României, Petre Roman, a vorbit, printre altele, și despre câteva dintre greșelile făcute.

Petre Roman a lăudat învățământul superior românesc din anii 1970 – 1980

În acest sens a dat trei exemple care ar fi putut duce la o dezvoltare economică a României. Unul dintre acestea este refuzul statului preluării de către Mercedes a Uzinei Autobuzul din București și a Fabricii de camioane Roman din Brașov. Altă greșeală este refuzul implicării Fiat în Uzina Tractorul Brașov și refuzul implicării Siemens la Uzina Electroputere Craiova.

„Nici una dintre aceste uzine nu mai există. Pe mine mă doare sufletul, pentru că reușisem să găsesc în mod concret soluții pentru aceste uzine”, a declarat Petre Roman.

Altă greșeală amintită de fostul prim ministru a fost renunțarea la Bancorex.

Acesta a făcut referire și la învățământul superior românesc, care producea mari valori în anii 1970 – 1980, producea elite nu mai puțin decât universitățile occidentale.

„Relansarea fără un plan strategic nu are nici o șansă. Dar cu această mediocritate politică nu se poate face relansare”, a subliniat Petre Roman.

 

Dacian Paladi: mi-ar plăcea să fiu mereu sănătos

Dacian Paladi, consilier al viceprimarului Oradiei, Antonia Nica, și-a reconfigurat din mers discursul, având în vedere că majoritatea auditoriului care a mai rămas în sală era tânăr.

„Mi-ar plăcea să fiu mereu sănătos. Pentru a putea fi mereu sănătos, este important să fii bine informat. Dacă vă așteptați la cele mai bune informații și relații în ceea ce privește sănătatea, în România, vă înșelați. Dacă aveți probleme serioase de sănătate, în România trebuie să cereți două-trei opinii și, dacă se poate, și a patra opinie de afară”, a precizat Dacian Paladi.

Dacian Paladi le-a recomandat tinerilor să fie mereu curioși și creativi

Acesta i-a îndemnat pe tineri să rămână curioși, dacă se poate, toată viața. Și să îndrăznească mereu să gândească critic și să găsească alternative.

„Gândiți-vă cât costă viața voastră acum. Faceți-vă un calcul estimativ. Dacă vreți mai mult, puneți-vă întrebarea: cine plătește? Sunt mereu alternative pentru a obține resurse. Indentificați-le și nu cumpărați rețete care vi se livrează nici măcar de părinți, nici de școală. Încercați să fiți creativi!”, le-a transmis orădeanul tinerilor prezenți.

„Nu fac parte dintre aceia care spun că tot ce se întâmplă în România este prost. S-au întâmplat foarte multe lucruri bune în România. Nu suntem cei mai proști din lume. Nu suntem nici cei mai tari. Suntem mereu într-un balans. Încercăm să ne căutăm și noi identitatea. Nu suntem foarte mari. Nu suntem foarte puternici. Suntem mereu sub fusta și sub influența altora. Dar asta presupune inteligență și adaptare”, conchide Dacian Paladi.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zilele acestea particip la SelectUSA Investment Summit 2023, cel mai mare și mai prolific eveniment din Statele Unite.

Cel mai bogat clujean, invitat la SelectUSA Investment Summit

Articolul următor
Fundația Familiei Menachem H. Elias

Monedă de colecție cu Jacques Elias, vândută cu 490 de lei la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share