Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dana Chelărescu, Director General GRR: „Sunt convinsă că ne vom atinge obiectivele propuse”  

Compania Gedeon Richter România a reușit să contribuie substanțial la dezvoltarea portofoliului global de produse Richter în ultimii 25 de ani, astfel că era firesc ca managementul companiei să fie laureat cu trofeul Mureșul Medical-Premiile Zi de Zi. Iar rezultatele foarte bune din 2022 vor fi atinse și în 2023, în ciuda contextului economic dificil care se anunță, spune Dana Chelărescu, Directorul General al Gedeon Richter România, în interviul pe care ni l-a acordat.

 

Gedeon Richter este o companie de renume care performează în domeniul farmaceutic de peste 120 de ani. În ceea ce privește activitatea din România, care sunt cele mai importante proiecte și realizări din ultimii ani?

Această lungă istorie de succes a fost completată pe parcursul ultimilor 25 de ani și de o bogată activitate în România, Gedeon Richter România S.A. fiind una dintre cele 8 companii afiliate producătoare ale Gedeon Richter Plc. din Ungaria. Datorită preocupării permanente pentru menținerea celor mai înalte standarde, atât în ceea ce privește producția de medicamente, cât și în ceea ce privește domeniul cercetării și dezvoltării farmaceutice, Gedeon Richter România a reușit să contribuie substanțial la dezvoltarea portofoliului global de produse Richter. În sprijinul celor afirmate stau dovadă centrul de dezvoltare produse, inaugurat în 2015 la Târgu Mureș, dar și o serie de produse cu formule unice lansate ca prim-generice în România, comercializate atât pe piața locală, cât și peste hotare. Printre marile realizări ale companiei-mamă se numără descoperirea moleculei de cariprazină la începutul anilor 2000, dezvoltată mai târziu în produsul destinat tratamentului schizofreniei la pacienții adulți, care a ajuns unul dintre cele mai bine vândute 100 de medicamente din lume în prezent. O altă realizare majoră este construirea unei fabrici pentru produse biosimilare la Debrecen, răspunzând astfel nevoii de acces la produse eficiente, fabricate prin tehnologie avansată și punerea pe piață în 2019  a produsului destinat tratamentului osteoporozei. Și, nu în ultimul rând, ne mândrim cu portofoliul de ginecologie, dedicat sănătății tuturor categoriilor de vârstă a femeilor. La Târgu Mureș se fabrică un produs inovativ destinat subsțituției hormonale la femeile aflate în postmenopauză sau în cazul cărora s-a efectuat o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor.

 

Compania Gedeon Richter este orientată spre inovare. Care sunt direcțiile strategice de dezvoltare pentru perioada următoare?

Într-adevăr, încă de înființarea companiei, unul dintre obiectivele stategice a fost orientarea spre inovare, iar în acest scop portofoliul de produse, know-how-ul aferent, infrastructura și capacitățile comerciale trec și în prezent printr-un proces de dezvoltare continuă, cu accent pe produsele cu înaltă valoare intelectuală adăugată pe lângă medicamentele tradiționale și cele generice. În consecință, Richter își concentrează resursele în mod special sau cu prioritate asupra domeniilor în care are cunoștințe specializate: cercetare originală a tulburărilor sistemului nervos central, sănătatea femeii și dezvoltarea produselor biosimilare.

Strategia noastră stabilește direcții clare pentru fiecare categorie de produse cuprinse într-un portofoliu complex. Toți pilonii strategiei noastre contribuie la implementarea cu succes a acesteia și la îndeplinirea misiunii noastre, aceea de a oferi produse de cea mai înaltă calitate la prețuri accesibile tuturor categoriilor de clienți din întreaga lume.

Cum colaborează Gedeon Richter cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în ceea ce privește activitatea de cercetare, stagiile de practică pentru studenți și recrutarea de specialiști în cadrul companiei?

În prezent, există în derulare convenții de colaborare care presupun un parteneriat între Gedeon Richter România și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș prin Facultatea de Farmacie, cu scopul efectuării practicii de specialitate, și un parteneriat între Gedeon Richter România și studenții aparținând Programului de studii „Chimie Aplicată/Chimie Tehnologică”, în conformitate cu planul de învățământ al facultății. În ceea ce privește studenții, suntem alături de aceștia pe parcursul procesului de studiu, oferindu-le posibilitatea de a lua parte la cursuri susținute de către specialiștii din compania noastră care împărtășesc din experiența și cunoștințele lor cu viitorii profesioniști. Compania Gedeon Richter România oferă studenților programe de practică de specialitate în următoarele arii de business: managementul calității, producție, cercetare și dezvoltare de produse, marketing și IT.

Compania noastră susține un sistem de granturi pentru doctoranzi și tineri lectori din România elaborat de către Secția de Medicină și Farmacie a Societății Muzeului Transilvaniei și Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria.

Nu în ultimul rând, susținem organizarea evenimentelor și simpozioanelor științifice studențești și premiem studenții cu rezultate deosebite în lucrările științifice elaborate.

 

Cum a susținut și cum va susține Gedeon Richter România elevii din învățământul preuniversitar pasionați de chimie?

Gedeon Richter România este aproape de tânăra generație, susținând elevii și studenții pe tot parcursul procesului de studiu, acesta fiind unul dintre cei mai importanți piloni ai activităților de responsabilitate socială întreprinse de compania noastră.

Prin intermediul fondului Științescu Mureș, cel mai mare program de finanțare STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) din județul Mureș, al cărui partener suntem încă din 2016, stârnim pasiunea pentru chimie și științele exacte și încurajăm tinerii să exploreze curiozitățile științelor. Prin intermediul fondului „Științescu-Richter pentru chimie” susținut de Gedeon Richter România, oferim încă din 2018 granturi pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru chimie în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Ultima ediție a încurajat înscrierea a cât mai multor proiecte care favorizează soluțiile educaționale digitale, adaptate perioadei pandemiei, pentru a putea oferi cât mai multor copii posibilitatea de a învăța prin metode moderne, interactive și sigure. Un alt proiect de suflet al companiei constă în furnizarea de materiale didactice, cărți de specialitate și ustensile în cadrul concursurilor școlare de chimie și, nu în ultimul rând, în premierea eleviilor cu rezultate excelente obținute la concursurile de chimie locale și naționale.

 

Care sunt provocările funcției pe care o ocupați?

Întreg contextul economic a fost unul foarte unul provocator în ultimii ani, iar provocările se mențin și pentru perioada următoare.

Am încheiat anul 2022 cu rezultate economice foarte bune, cu o echipă completă și foarte bine pregătită, iar pentru 2023 avem planuri ambițioase în toate ariile de activitate. Asta în condițiile în care anul trecut am avut de a face cu o rată mare a inflației, cu costuri exagerate la energie electrică și gaze, cu creșteri mari ale prețului materiilor prime, în timp ce prețurile de vânzare ale medicamentelor au rămas nemodificate, fără a se ține seama de aceste escaladări de costuri. Sigur că se vor agrava problemele din piața muncii din cauza faptului că măsurile echitabile, care să susțină o creștere sănătoasă a acesteia întârzie. Drept urmare, ne așteptăm la un an mai dificil decât 2022, dar sunt convinsă că ne vom atinge obiectivele propuse.

Lansarea în acest an de noi produse în diferite arii terapeutice, cum ar fi: antidiabetice, produse destinate sănătății femeii, produse cardiovasculare și antivirale, investițiile în modernizarea capacităților de producție și îmbunătățirea condițiilor de muncă și, nu în ultimul rând, investiția continuă în dezvoltarea profesioanlă a angajaților noștri, reprezintă obiectivele primordiale ale companiei, a căror realizare va contribui la îmbunătățirea calității vieții, răspunzând astfel nevoilor medicale ale populației.

Iris GRAUR & Ligia VORO

Interviu publicat în ediția print a revistei Transilvania Business cu nr. 115 (februarie-martie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conf. Univ. Dr. Frigy Attila: “Morbiditatea cardiovasculară reprezintă încă o problemă în creștere la noi”

Articolul următor

Dr. Madaras Zoltán – nouăți despre chirurgia oftalmologică și Dora Optics

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share