Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Oradea s-a lansat Programul Interreg VI – A România – Ungaria

Marți, 9 mai 2023, la Palatul Baroc din Oradea a avut loc conferința de lansare a Programului de cooperare transfrontalieră Interreg VI A România – Ungaria.

Au fost prezenți: Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Péter Szijjártó, ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, Slawomir Tokarski, director responsabil de cooperările transfrontaliere în cadrul Comisiei Europene, Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la București, Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Budapesta, președinți și vicepreședinți de consilii județene de pe cele două părți ale graniței dintre România și Ungaria, beneficiarii acestui program.

Cseke Attila

Bugetul alocat programului este de 175,9 milioane de euro.

„Programul a fost adoptat de Comisia Europeană prin decizia din 16 decembrie 2022. În prezent, sunt în curs de elaborare Ghidurile Solicitantului și alte documente necesare implementării programului. Înființat în perioada de programare 2021-2027, programul continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-maghiară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state”, a precizat Cseke Attila.

La rândul său, Péter Szijjártó a apreciat colaborarea dintre România și Ungaria, România fiind unul dintre cei mai importanți partener de comerț ai Ungariei. Ministrul ungar a reafirmat sprijinul Ungariei pentru intrarea României în Schengen.

„Motivele pentru care aderarea României la Schengen a fost respinsă sunt false, sunt minciuni. Dinspre România nu există nici o presiune a migranților pentru Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó: motivele pentru care România nu a fost admisă în Schengen sunt false

Programul a continuat cu un panel de discuții moderat de Livia Banu, director executiv al BRECO, instituția care găzduiește Secretariatul Comun și Controlul de Prim Nivel al Programului Interreg VI-A România-Ungaria.

Conferință economică

Înainte de lansarea Programului Interreg, ministrul ungar a participat la cea de-a II-a ediție a Conferinței de Afaceri Economice, desfășurate în cadrul Festum Varadinum.

Și aici, Péter Szijjártó a explicat oportunitățile de finanțare și a prezentat importanța construirii de relații între partenerii de afaceri maghiari din țara mamă și dincolo de frontieră.

Șeful diplomației maghiare a vorbit și despre criza actuală și despre răspunsurile Ungariei la această criză, care, spune el, s-au dovedit de succes.

Péter Szijjártó a amintit și despre investițiile Ungariei în domeniul industriei mașinilor electrice, majoritatea realizate în Ungaria de Est.

Sala mare a Palatului Baroc din Oradea a fost arhiplină

Ministrul maghiar a anunțat că Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Lucrărilor Publice din România au căzut de acord asupra unui program comun de dezvoltare, astfel încât dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare aferente investițiilor în automotive să fie transfrontaliere. Scopul este ca și județele românești limitrofe să beneficieze de asta.

Organizatorii conferinței au fost: Biroul Regional din Oradea al Central European Economic Development Network Ltd., Centrul de Instruire din Oradea al Mathias Corvinus Collegium, Episcopia Romano-Catolică din Oradea, Asociația Economiștilor Maghiari din România și Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR).

.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dr. Madaras Zoltán – nouăți despre chirurgia oftalmologică și Dora Optics

Articolul următor

Târgul de Carte Gaudeamus revine la Oradea în perioada 10 - 14 mai 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share