Primul partener asociat al Blitz Imobiliare, Bogdan Petrovai, recomandă cumpărarea de locuințe dacă rata bancară e mai mică decât chiria.
“E o vorbă care zice: cumpără proprietăți când vremurile sunt grele. În imobiliare, chiar și când piața e jos, cineva va dori să vândă. Dacă piața este sus, cineva va dori să cumpere. Fie vremuri de pandemie sau război, așa cum ne-au confirmat ultimii trei ani, în piață întotdeauna vor exista oportunități.
Tranzacțiile imobiliare avantajoase se pot face inclusiv în astfel de perioade mai atipice, ca să nu le zicem de criză. Aceasta deoarece achiziția unui imobil nu depinde neapărat de contextul general de piață, ci de contextul și de condițiile individuale”, spune Petrovai, conform Blitz Blog.
Achiziția de locuințe, soluție de criză
“Momentul bun de achiziție sau vânzare este atunci când găsești un preț avantajos pentru situația în care te afli. Pentru cei care stau cu chirie și au opțiunea de a achiziționa o proprietate, chiar și cu credit bancar, recomandăm clar achiziția. În condițiile în care rata este sub valoarea chiriei lunare, e mai avantajos să plătești rată decât chirie, acești bani intrând în contul valorii apartamentului.
Pe lângă amortizarea proprietăților, cu plata fiecărei rate (fie și cu dobândă), în ultimii ani, în România s-au înregistrat creșteri accelerate chiar în unele zone, a valorii proprietăților.
Cei care au achiziționat proprietăți, în Cluj, au beneficiat, în anumite cazuri, și de o dublare a valorii imobilului față de acum 10 ani, după criza din 2008”, remarcă expertul imobiliar. El a făcut radiografia actuală a pieței imobiliare.
S-au scumpit materialele, au urcat costurile creditării
“Tranzacțiile se încheie într-un ritm bun, dar există o oarecare scădere, comparativ cu anul trecut, deși, per total, noi suntem cu 15% mai performanți în vânzări decât anul trecut. Nu e însă o scădere consistentă și dramatică a cererii și ofertei, cât mai degrabă o perioadă de adaptare la noile condiții.
Scăderea ritmului a fost dată de contextul social și economic în care ne aflăm: pandemie, război, situație economică. Un factor de impact a fost creșterea prețurilor la materialele de construcție, mulți dezvoltatori amânându-și din acest motiv proiectele pe care le aveau în plan. Din cauza creșterii costurilor creditării, cumpărătorii sunt mai cumpătați, cântăresc mai mult decizia de cumpărare.
În consecință, dezvoltatorii calculează de 3-4 ori dacă să între sau nu într-un proiect, sau duc costurile în zona de ”apartamente ieftine”, sau din cauza problemei stocurilor pun pe ”așteptare” proiecte, de teama de a nu rămâne cu banii investiți în construcții prea scumpe sau nefinalizate”, a menționat Petrovai. În 2022, birourile și francizele Blitz din România au generat vânzări de 7 milioane de euro.