Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Călătorie cu trenul la Arad”: expoziție de modelism și istorie feroviară

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la SALA POLIVALENTĂ în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023.

Vernisajul va avea loc Joi, 1 iunie, ora 15.00, în prezența organizatorilor, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Pitești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gabor Vasutmodellezo es Vasutbarat Klub Veszprem – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdu Expressz Vasutmodellezo es Vasutbarat Egyesulet Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș.

 

Program de vizitare:
1 IUNIE: 15.00-18.00 DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI
2 IUNIE: 10.00-19.00
3 IUNIE: 10.00-19.00
4 IUNIE: 10.00-18.00

 

Joi, 1 iunie, intrarea este liberă la expoziția ”Călătorie cu trenul la muzeu”.

Taxă de intrare (2-4 iunie 2023):
10 lei – adulți;
5 lei – studenți, pensionari;
2 lei – preșcolari, elevi;
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

 

GRATUIT:

Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural;
Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război;
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative;
Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație;
Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

Istorie

În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).
Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Personalul companiei Emerson Cluj s-a implicat în ecologizarea Someșului Mic în cadrul unei acțiuni care a avut loc în aval de Podul Colectiviștilor, a anunțat Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST).

Emerson și BLA Shine curăță malurile Someșului

Articolul următor

Chairry Design a mobilat restaurantele Stradale din Cluj și Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share