Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai mare târg de locuri de muncă și orientare în carieră din România are loc la Oradea

Sala sporturilor Oradea Arena este gazda, în zilele de 18 și 19 aprilie 2023, „Târgului locurilor de muncă și de orientare în carieră -ROHU 331”.

Evenimentul, ajuns la a III-a ediție, este organizat în cadrul proiectului ,,Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță – CAREER” – cod ROHU 331, finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.

Békési Csaba și partenerii din cadrul proiectului

Proiectul este implementat de Societatea Caritabilă „Don Orione” din Oradea, în parteneriat cu AJOFM Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés (Ungaria), Oficiul Guvernamental Békés şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Afacerilor din judeţul Békés. Evenimentul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor (ISJ).

„Târgul locurilor de muncă și de orientare în carieră” aflat la cea de a treia ediție, reprezintă, un model de bună practică, el fiind preluat și multiplicat la nivel național în mai multe județe.

 

Școlile în valuri, valuri

Încă de la deschiderea evenimentului elevii școlilor din județ au sosit în mod organizat la Oradea Arena. Ei erau preluați de către un reprezentant al organizatorilor, încă de la intrare, și erau fi informați cu privire la eveniment urmând să viziteze standurile expoziționale.

Békési Csaba se așteaptă la peste 6.000 de participanți în cele două zile ale evenimentului

„La această ediție a târgului sunt prezenți peste 100 de expozanți, dintre care 64 companii, 7 furnizori de formare profesională, asociații și ONG-uri, 5 instituții publice, 4 universități, respectiv 20 școli și licee. Companiile prezente oferă peste 1.700 de locuri de muncă din care peste 200 pentru persoane cu studii superioare. La târgul nostru estimăm participarea a peste 6.000 de elevi, profesori, public interesat, persoane în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Békési Csaba, director executiv AJOFM Bihor.

La manifestare a fost prezentă și o delegație a partenerilor de proiect din Ungaria, care au fost încântați de ceea ce au văzut la Oradea.

„Companiile prezente la eveniment trebuie să-și asume rolul de orientare în carieră. Nu putem avea forță de muncă, dacă nu punem umărul cu toții, cel puțin să arătăm, astăzi tinerilor, și după aceea să-i pregătim”, a subliniat șeful AJOFM Bihor.

Tot la acest eveniment consorțiul „CAMPUS Oradea” organizează sesiuni de informare pentru tinerii din județul Bihor care doresc să urmeze învățământul dual.

Standul Jandarmeriei, unul dintre cele mai căutate

Pe lângă activitatea de orientare și de bursă, tinerii participanți la eveniment au ocazia de a participa la workshop-uri cu diferite teme din domeniul ocupării forței de muncă și, nu în ultimul rând, au putut participa la testări autorizate pentru evaluarea și orientarea lor în carieră, respectiv pentru corelarea profilului ocupațional cu interesele, personalitatea și valorile lor personale.

„Într-o sală avem workshop-uri susținute de reprezentanții companiilor, iar într-o altă sală, tinerii sunt ajutați să-și descopere competențele, care sunt sincronizate cu valorile și personalitatea lor. Astfel că putem creiona astăzi o direcție profesională pentru dânșii. Testările se fac gratuit de către studenții de la Facultatea de Psihologie, iar la final, tinerii pleacă cu o evaluare tipărită a profilului lor profesional pe care o pot arăta cadrului didactic și părinților”, a explicat Békési Csaba.

Eveniment binevenit

Companiile, școlile și instituțiile participante la eveniment au apreciat pozitiv ideea organizării acestuia, spunând că este o oportunitate pentru elevi de a se informa cu privire la ceea ce ar putea să devină.

„Inițiativa mi se pare extrem de bună, pentru că elevii au ocazia să vadă ce locuri de muncă se oferă și spre ce carieră s-ar putea îndrepta”, ne-a spus Ramona Lucaciu, reprezentant HR Erbașu Transilvania.

„Ideea organizării unui astfel de eveniment mi se pare foarte bună, pentru că îi ajută pe adolescenți să se orienteze în ce direcție pot să meargă”, a precizat și Levai Levente, administrator Sintezis Birotica.

Unii dintre tinerii prezenți la eveniment erau foarte curioși, mulți dintre ei încumetându-se la probe practice ale firmelor care le puneau la dispoziție astfel de provorări. Este și cazul lui, Dominic Moiș, elev în clasa a XI-a, Automatizări și Electronică la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul..

Dominic Moiș este atras de electronică

„Pe mine mă pasionează electronica, dar încă nu știu ce profil voi urma mai departe. Pentru noi, elevii, un astfel de eveniment este binevenit pentru a ne face o idee”, ne-a spus Dominic Moiș.

La eveniment au fost prezenți și studenți, mulți dintre ei căutând un internship sau un eventual loc de muncă.

„Eu am avut o experiență foarte bună și foarte faină la DeLonghi Salonta. Sunt student în anul I și mi-ar plăcea să-mi găsesc un loc de muncă aici. Sunt din Republica Moldova și Oradea mi se pare un oraș în care mi-ar plăcea să trăiesc și să muncesc. Mi se pare un oraș viu”, ne-a declarat Gheorghe Spătaru, student la Automatică și Informatică.

Printre cele mai căutate standuri erau cele ale Jandarmeriei și Penitenciarului Oradea. Tinerii se înghesuiau să-și facă poze cu mascații și câinele, semn că o carieră militară ar fi pe placul multora.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Bosch a dezvoltat un sistem anticoliziune pentru tramvaie la Cluj Un tramvai din România a fost dotat, în premieră, cu sistemul de avertizare la coliziune frontală care asistă vatmanii în situaţiile critice din trafic. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj (CIBC) a echipat tramvaiul din flota Companiei de Transport Public (CTP) cu un sistem de avertizare la coliziune frontală dezvoltat de companie: Tram Forward Collision Warning (TFCW).

Bosch experimentează la Cluj un sistem de avertizare la coliziune pentru tramvaie

Articolul următor
Cartea “Via Transilvanica. Drumul care unește” a fost scrisă de Voicu Bojan, fiind prezentată la Cluj-Napoca la Librăria Cărturești Platinia.

Bătaie pe “Via Transilvanica” la Cluj. Prima carte, vândută în 100.000 de exemplare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share