Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bătaie pe “Via Transilvanica” la Cluj. Prima carte, vândută în 100.000 de exemplare

Cartea “Via Transilvanica. Drumul care unește” a fost scrisă de Voicu Bojan, fiind prezentată la Cluj-Napoca la Librăria Cărturești Platinia.
Librăria din complexul Platinia a fost luată cu asalt | Foto: Cărturești Cluj

Noul volum care povestește despre traseul turistic este prezentat în cadrul unei caravane la Cluj, Sibiu și Brașov.

Cartea “Via Transilvanica. Drumul care unește” a fost scrisă de Voicu Bojan, fiind prezentată la Cluj-Napoca la Librăria Cărturești Platinia. “A fost full house la Cluj. Cei trei invitați au fost invadați, la final, cu multe întrebări și cereri de autografe. Sperăm să fie la fel și la Sibiu, și la Brașov, unde ne întâlnim în aceeași formulă, dar cu alți moderatori, au spus inițiatorii traseului, de la Asociația Tășuleasa Social (ATS).

“A fost o prezență numeroasă și tonică la Cluj. Am aflat povestea din culisele Via Transilvanica, provocările apărute la tot pasul pe parcursul realizării unui proiect extrem de ambițios. Dar și ce putem face să ajutăm acest „vis colectiv, lung de 1.400 km” să meargă mai departe.

S-a râs mult, s-au împărtășit gânduri și povești de pe drum, s-au dat autografe și, mai important decât orice, s-a lăsat cu poftă de mers pe munte”, au relatat reprezentanții rețelei Cărturești.

Al doilea volum, după inaugurare

“De curând, cartea lui Tibi Ușeriu, “27 de pași”, a trecut de 100.000 de exemplare vândute. Este cartea care a susținut începerea construcției traseului și care ne-a schimbat viața ca organizație. Am considerat că e mai mult decât potrivit să lansăm o nouă poveste, odată ce construcția drumului a luat sfârșit. Așa a luat naștere cartea “Via Transilvanica. Drumul care unește”, documentată și scrisă de Voicu Bojan.

Este cartea care explorează într-un fel ce s-a întâmplat după “27 de pași”, adică după ce am reușit să finanțăm începutul unui drum care unește și am susținut inițiativa, care între timp a devenit un drum de 1.400 de km, pe care umblă oameni, de la o bornă la alta, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin”, explică reprezentanții ATS.

Turneul transilvănean din perioada 16-18 mai este organizat de lanțul de librării Cărturești. Alături de autorul cărții, Voicu Bojan, la lansări mai sunt prezenți Alin Uhlmann Ușeriu, Tiberiu Ușeriu. Ambele cărți sunt disponibile în cadrul lansării.

Alin Uhlmann

Este președinte al Asociației Tășuleasa Social, dar și inițiator, coordonator și suflet al acestui drum de lungă distanță numit Via Transilvanica. A reușit în ultimii 20 de ani să motiveze mii de voluntari să se implice în diverse cauze sociale. În toamna lui 2022, înainte de lansarea întregului traseu a parcurs întreg drumul pe jos, în 65 de zile. Lupta lui de promovare și întreținere a acestei poteci unice continuă.

Tiberiu Ușeriu

Este autorul cărții autobiografice „27 de pași” devenită bestseller și vândută în peste 100.000 de exemplare. A câștigat de trei ori la rând competiția extremă Arctic Ultra 6633, de la Cercul Polar. A muncit cot la cot alături de fratele său mai bine de cinci ani la darea în folosință a Via Transilvanica. Înainte de lansarea traseului a alergat alături de câțiva prieteni tot traseul în doar 22 de zile.

Voicu Bojan

A studiat Litere, iar de-a lungul vieții a lucrat ca traducător și editor. A publicat articole și reportaje în mai multe reviste printre cele mai importante fiind Esquire, National Geographic Romania sau Lenswork (SUA). A documentat și fotografiat Via Transilvanica vreme de șapte ani, începând din faza de simplă idee. Așa s-a născut cartea drumului care unește.

Via Transilvanica, o inițiativă a lui Alin Ușeriu, președintele ATS, reprezintă un traseu de 1.400 km prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice. Amenajarea sa a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și sprijinul a 8.000 de voluntari.

SOS: au început vandalizările

Cu toate că traseul a fost dat recent în funcțiune, apar deja primele distrugeri. “Dragi prieteni ai drumului, venim cu imagini prea urâte și îngrijorătoare pentru noi. O bornă kilometrică superbă a fost scoasă cu brutalitate, dărâmată și ruptă, în comuna Beriu, zona Măgureni, județul Hunedoara.

Suntem triști și dezolați de comportamentul celor care nu vor să accepte schimbarea, evoluția, binele în zona lor. Nu doar că nu acceptă, dar și distrug munca celor care au făcut cadou comunităților un proiect de țară cu un potențial enorm de dezvoltare, acest traseu de lungă distanță.

Mulțumim din suflet celor care sunt aproape de noi, comunității drumului Via Transilvanica, dar mai ales drumeților care merg pe traseu și ne semnalează astfel de cazuri. Mulțumim și haideți să îngrijim împreună acest drum. Cum? Noi am semnalat autorităților locale acest caz, care au lucrat cot la cot cu noi să construim drumul

Urmează să semnalăm și poliției evenimentul. Însă voi, comunitatea VT, oamenii drumului care unește, haideți la drum, mergeți pe el, umblați-l, folosiți-l, fiindcă aceasta este singura soluție de a-l îngriji, prin prezența voastră. Mulțumim celor care sunt alături de noi și celor care ne transmiteți feedbackuri de pe drum. Cale bună, prieteni!”, a semnalat ATS.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cel mai mare târg de locuri de muncă și orientare în carieră din România are loc la Oradea

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) Sălaj a semnat cu asocierea Frasinul - Someș-Top-Grup contractul privind proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare și consolidare a DJ 191G: Crasna (DJ 108G) - Marin - Valcău de Jos.

Frasinul va reabilita un drum din Sălaj cu 10 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share