Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei studenți din Timișoara și Cluj-Napoca au câștigat ediția a III-a a RESPO CITY

Trei studenți din Timișoara și Cluj-Napoca au câștigat premiul cel mare, în valoare de 5.000 de euro, în cadrul finalei celei de-a treia ediții a concursului RESPO CITY, ce a avut loc vineri, 26 aprilie, la București. Echipa câștigătoare este formată din Alex George Ban, Sebastian Sgaroiu de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și Raluca-Maria Petrovai, de la  Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

Aceștia au impresionat juriul de specialitate proiectând reamenajarea Halei Minda, din Reșița, clădire industrială inclusă în patrimoniul local și care a reprezentat amplasamentul pe care toți studenții au trebuit să îl regândească pentru a deveni un centru multifuncțional și sustenabil, care să includă, conform regulamentului concursului, o zonă unde vizitatorii pot aduce spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice.

În acest mod, clădirea industrială valoroasă ar avea șanse în viitor să redevină un punct de interes pentru populație prin reabilitate și reechipare.

Participanți

230 de studenți ai facultăților de arhitectură din țară au participat, în ultimele luni, la cea de-a treia ediție a concursului RESPO CITY, cel mai important concurs de arhitectură din România dedicat studenților.

RESPO CITY este o competiție inițiată de Asociația RESPO DEEE în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Primăria Reșita și cu toate Facultățile și Universitățile de Arhitectură din țară. Concursul este susținut de către BCR.

Tinerii au înscris în concurs 42 de proiecte care arată că lucrul cu o construcție existentă stimulează creativitatea și că pot aduce împreună tehnologia istorică și cea de ultimă oră, că pot foarte bine imagina un viitor pentru operele trecutului.

”Conceptul proiectului nostru vizează transformarea halei într-un spațiu interior multifuncțional și sustenabil prin segmentarea în celule cu funcțiuni diverse. Ne-am concentrat pe crearea unei zone dedicate colectării și reciclării de DEEE-urilor cu scopul de a promova gestionarea responsabilă a deșeurilor electronice și totodată o educație ecologică. Am integrat și alte funcții conexe cum ar fi spații multifuncționale și zone expoziționale pentru atrage și a încuraja interacțiunea comunității în jurul temelor de sustenabilitate și protecția mediului. Organizarea spațiului este liniară, cu pasarele circulabile ce facilitează un parcurs fluid pentru vizitatori și stimulează dialogul și schimbul de idei”, susțin cei trei câștigători RESPO CITY.

Locul 2

Locul 2 a fost ocupat de Andreea Elena Istrate, Mircea David Brad, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Conform proiectului lor, Hala Minda se transformă într-un spațiu versatil cu ajutorul unor containere mobile. Scopul lor a fost de a crea un loc în care să poată fi organizate evenimente de orice tip, dar care să integreze și un centru de colectare DEEE.  Pentru proiectul depus, ei au fost premiați cu 2.000 de Euro.

Locul 3

Locul 3 le-a revenit studenților Mario Eduard Peiciu, Ovidiu Gabriel Păun, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Ideea proiectului lor a plecat de la ideea de reversibilitate. Studenții și-au propus să creeze un spațiu mobil, demontabil, ușor de depozitat și care să poată servi oricărui tip de eveniment ce s-ar putea desfășura în interiorul Halei Minda. Astfel, ei au gândit un modul cu alcătuire de tip schelă. Aceștia au fost premiați cu suma de 1.000 de Euro.

Juriu de specialiști

Proiectele au fost analizate de un juriul de specialitate, compus din:

Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef Zeppelin Magazine și conferențiar Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București;

Mihai Drăgan – director comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;

Șerban Țigănaș – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca;

Cristian Blidariu – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara;

Lorena Brează – fondator The Challenge Academy;

Răzvan Nica – prodecan Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iași).

“RESPO CITY a ajuns anul acesta la ediția a treia, ceea ce demonstrează că este deja un concurs matur, rezultat în urma unui efort conjugat al întregii echipe. Am avut un număr foarte mare de studenți înscriși în acest an, iar valoarea proiectelor propuse de studenți s-a aflat la un nivel foarte ridicat, chiar la nivel de concurs european. Asociația RESPO DEEE a organizat doar cadrul de desfășurare al concursului, nefiind implicată în procesul de jurizare. Îi felicit pe câștigători pentru ideile lor originale și sper ca autoritățile locale să pună în practică cât mai curând viziunea studenților. Prin astfel de proiecte schimbăm percepția cetățenilor asupra DEEE-urilor și vom reuși să integrăm centrele de colectare în spații din centrul marilor orașe”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, le-a transmis un mesaj video celor prezenți:

„Mulțumesc Asociației RESPO DEEE pentru organizarea celei de-a treia ediții a RESPO CITY. Acest concurs devine din ce în ce mai interesant și m-am bucurat să aud că am avut, în acest an, 42 de proiecte foarte bine gândite. Îi felicit pe studenții care le-au conceput și sunt convins că munca juriului a fost una extrem de grea. Să sperăm că împreună facem România mai curată și mai verde”, a transmis Mircea Fechet în mesajul său.

În cadrul Finalei RESPO CITY, ediția 2024, concurenții au fost susținuți inclusiv de vedete cunoscute din showbiz-ul românesc. Andreea Marin, Cătălin Botezatu, Cătălin Măruță, Simona Pătruleasa, Andreea Perju și Roxana Ciuhulescu au fost alături de studenți. Pentru a transmite mai departe mesajul importanței reciclării DEEE-urilor, vedetele au adus echipamente electrice și electronice pe care nu le mai folosesc pentru a fi colectate spre reciclare RESPOnsabilă de către Asociația RESPO DEEE.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
O singură ofertă la suma propusă de municipalitatea clujeană exista, în decembrie 2023, pentru tronsonul 2 al CMC, venită din partea asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostoy, Concelex, Automagistral-Pivden. Asocierea Viarom – Electrogrup se ocupă de tronsonul 1. Valoarea acestuia este de 92 de milioane de lei, fără TVA, iar perioada de contract, de 20 de luni (6 luni proiectarea, 14 luni execuția). Tronsonul 1 (2 km) include traseul Florești – Cluj-Napoca, iar tronsonul 2 (24 km și drumuri de legătură), Cluj-Napoca – Centura Vâlcele – Apahida.

Nou eșec al Clujului cu centura metropolitană. “Bihorul a avut 15 ofertanți”

Articolul următor

Sălajul verifică fezabilitarea drumului expres spre Autostrada Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share