Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cabana Vadu Crișului, inaugurată în 10 iunie cu ocazia Târgului de la Vama Sării

Vești bune pentru iubitorii muntelui și pentru cei care își amintesc de Cabana Vadu Crișului de lângă cascada cu același nume. Cabana a fost reabilitată din fonduri europene.

Lucrările sunt finalizate și se fac ultimele pregătiri pentru ca în 10 iunie, cu ocazia Târgului de la Vama Sării, să fie inaugurată.

„Alături de acest proiect, în prima jumătate a lunii iunie vom demara licitația pentru amenajarea unei zone de parcare, camping și toalete, la intrarea în defileul Crișului Repede. Până la sfârșitul anului aceste lucrări vor fi gata, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene”, informează Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Istoric

Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii.

Proiectarea și execuția reabilitării Cabanei Vadu Crișului a este realizată de Asocierea SC AD West Construct și SC Clasx Design, valoarea contractului fiind de 2.692.726.35 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 22 februarie 2021, iar termenul de execuție este de 21 de luni.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambulanță transfrontalieră în Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT)

Articolul următor
“Mulțumim în primul rând echipei SunGarden care a dat dovadă de o pasiune nemărginită pentru acest proiect, fapt care s-a reflectat într-o ascensiune continuă a brandului și a creat o comunitate unită, cu valori comune, asemeni unei familii dedicate aceluiași scop”, a transmis conducerea SunGarden.

SunGarden a obținut premiul Best Resort Spa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share