Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Japonezii de la NTT pornesc un proiect de identitate digitală la Cluj

În contextul expansiunii rapide a serviciilor digitale și al importanței crescânde a securității online, NTT DATA Romania va sprijini Primăria Cluj-Napoca (PCN), prin ClujID, în eforturile sale de a aduce beneficiile transformării digitale tuturor cetățenilor.
Proiectul pilot sprijinit de Ministerul Japonez al Comunicațiilor a fost lansat la sediul municipalității clujene | Foto: NTT DATA

Companiile din grupul japonez și-au propus să ofere clujenilor cele mai noi standarde de identitate digitală, prin proiectul ClujID.

În contextul expansiunii rapide a serviciilor digitale și al importanței crescânde a securității online, NTT DATA Romania va sprijini Primăria Cluj-Napoca (PCN), prin ClujID, în eforturile sale de a aduce beneficiile transformării digitale tuturor cetățenilor.

NTT DATA, lider global în infrastructură și servicii IT, a lansat proiectul ClujID, care își propune să inoveze serviciile publice oferite cetățenilor de către PCN prin utilizarea celor mai moderne instrumente digitale disponibile, cu scopul de a oferi oamenilor o identitate digitală fiabilă și de încredere.

Proiectul este sprijinit de Ministerul Japonez al Afacerilor Interne și al Comunicațiilor (MIC) și beneficiază de colaborarea unui partener cheie de implementare, Qunie Corporation, firmă japoneză de consultanță în afaceri a grupului NTT DATA, comisionată direct de către MIC.

Se face autentificare biometrică

Ca parte a grupului japonez de servicii și soluții IT, NTT DATA Romania va dezvolta aplicația ClujID. Caracterul distinctiv al soluției este autentificarea biometrică pentru păstrarea confidențialității, în conformitate cu normele GDPR și cu strategia națională și europeană privind identitatea digitală.

Toate datele specifice utilizatorilor vor fi stocate în baze de date criptate, iar utilizatorul va fi unica persoană cu acces la datele sale prin autentificarea biometrică, un protocol de securitate care se bazează pe caracteristicile biometrice unice ale indivizilor pentru a verifica identitatea acestora.

„Identitatea digitală este o componentă esențială a vieții noastre moderne. E responsabilitatea noastră, în calitate de companie inovatoare în IT, să încurajăm adoptarea unor standarde noi și performanțe de identitate digitală în Cluj.

În acest fel, ne putem asigura că aducem o contribuție cât se poate de relevantă la nivel de protecție digitală și că toți cetățenii pot beneficia de servicii publice sigure, digitale, automatizate și integrate”, a declarat Maria Metz, CEO al NTT DATA Romania.

Primarul vrea să reducă deplasările inutile în oraș

NTT DATA Romania va colabora cu PCN pentru a crea aplicația ClujID, ecosistem de identitate digitală inovativ și intuitiv. Aceasta va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor prin eliminarea proceselor individuale și repetitive de certificare atunci când cetățenii accesează serviciile publice și reducerea mobilității inutile în oraș cauzate de necesitatea de a accesa fizic serviciile publice, contribuind astfel la realizarea dublei tranziții (verde și digitală).

Crearea contului este realizată prin validarea datelor de identificare a cetățeanului prin intermediul tehnologiei biometrice bazate pe inteligența artificială. „Identitatea digitală, ca mijloc de acces la serviciile publice, este un instrument esențial pentru ca toți cetățenii noștri să poată alege mediul online pentru rezolvarea nevoilor lor și pentru a reduce deplasările inutile în oraș, care contribuie semnificativ la poluare.

Gradul ridicat de deschidere față de adoptarea instrumentelor digitale în Cluj-Napoca, precum și angajamentul autorităților locale și al organizațiilor nonguvernamentală de a asigura accesul și incluziunea față de transformarea digitală, plasează ClujID ca o necesitate pentru toți actorii sociali din oraș. Adoptarea sa la scară largă va stimula alfabetizarea digitală a întregii comunități, ceea ce este vital în actuala eră digitală” a declarat primarul Emil Boc.

Proiectul de la Cluj aspiră la recunoașterea națională

Inițiativa face parte din misiunea PCN de a îmbina nevoia de transformare digitală a orașului cu soluții personalizate și create local. Printre direcțiile strategice ale PCN se numără Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (implementarea unei biblioteci de identitate digitală, cu integrare de baze de date interinstituționale), Strategia de Transformare Digitală (interconectivitate, inovare, cooperare, protejarea datelor cetățenilor prin intermediul securității cibernetice).

ClujID reprezintă un pas important către integrarea viitoare a sistemului național de autentificare ca furnizor de identitate. Prin crearea unui prototip și testarea acestuia în condiții de viață în cadrul laboratorului viu de inovare din Cluj-Napoca, NTT DATA Romania își propune să valideze și să ofere o potențială versiune scalabilă, încurajând talentele românești să devină mai inovative și să contribuie la New European Innovation Agenda.

NTT DATA, parte a NTT Group, este o companie inovatoare de servicii IT cu prezență globală și sediul central în Tokyo. Aceasta sprijină mediul de afaceri în transformarea digitală a business-ului prin consultanță, soluții de industrie, managementul proceselor de business și digitalizarea serviciilor IT. NTT DATA are prezență în 50 de țări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Adrian Petrușel, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru cercetare științifică, a semnat actele la sediul Guvernului în prezența premierului, a miniștrilor cercetării și educației.

Universitarii de la Babeș-Bolyai atrag 17 milioane de euro din PNRR

Articolul următor
Zeci de bucătari se pregătesc să dea un test important în acest weekend la SFF, ce va avea loc în Iulius Parc.

Zeci de bucătari, la Street Food Festival

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share