Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Silicon Valley de Cluj”, luat cu asalt. Desant Google pe Dealul Lombului

Dis-de-dimineață, sute de mijloace de transport aveau ca punct terminus vârful dealului unde are loc Techsylvania.
Evenimentul găzduiește numeroase demonstrații de tehnologii și echipamente | Foto: Techsylvania, PCN, CIP, TB, Cristian Dascălu

Mii de pasionați ai tehnologiei se adună, în aceste zile, la Cluj-Napoca, în cadrul unei avalanșe de evenimente care culminează cu Techsylvania.

Dis-de-dimineață, sute de mijloace de transport aveau ca punct terminus vârful dealului unde se derulează Techsylvania, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din Europa. Cluj Innovation Park (CIP) i-a așteptat cu o combinație de soare cu ploaie, în mijlocul unui platou de pe care puteai să vezi turme de oi, livezile de la Ferma Steluța sau imobiliarele din satul Chinteni, devenit un fel de cartier al municipiului.

Cei prezenți, majoritatea tinerii “tehnologi”, au putut asista, după preferințe, la conferințele din sala mare, ticsită încă de la primele alocuțiuni, la cele din sala mijlocie sau la dezbaterile din sala mică. Între cele trei săli, un coridor unde se făceau demonstrații sau se ofereau diverse surprize din partea partenerilor.

Pe terasa mare se executau selfie-uri cu panorama, iar pe cea mică, participanții au putut încerca specialități gastronomice internaționale de la caravanele prezente. La conferințe au participat mai mulți grei ai tehnologiei mondiale, finanțatori sau întemeietori de startup-uri, partea leului luând-o gigantul Google, prezent cu șase actuali sau foști reprezentanți, inclusiv creatorul actualei Google Maps, Lars Rasmussen.

“Techsylvania reunește specialiști în tehnologie, IT, reprezentanți ai startup-urilor din variate domenii, antreprenori, studenți, reprezentanți ai mediului universitar și administrației. Evenimentul oglindește astfel viziunea orașului de colaborare între toate aceste sectoare pentru dezvoltarea ecosistemului local de inovare și impact internațional.

Obiectivul este să folosim tehnologia pentru creșterea calității vieții cetățenilor în orașul nostru și a rezolva dintre provocările și problemele cu care ne confruntăm. Am încredere în puterea inovației și capacitatea de a ne construi un viitor așa cum ni-l dorim.

Primăria va continua să susțină sectorul tech și dezvoltarea de startupuri, prin programe precum FIX Cluj, susținere financiară pentru desfășurarea unor evenimente internaționale precum Techsylvania, implicarea în proiecte cu finanțare europeană și programe europene precum Regional Innovation Valleys”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.

Goana după “unicorni”

Tehnologiile inteligente, inteligența artificială (AI) ne schimbă deja societatea, deci e mai bine să ne familiarizăm cu ele și să învățăm cum să le folosim cât mai bine, a spus, pe scena principală, Yossi Matias, vicepreședinte al departamentului de inginerie și cercetare al Google, responsabil cu îmbunătățirea procesului de căutare. “Tehnologia ne ajută să avansăm, să prevenim dezastrele naturale, să salvăm vieți”.

Prințul Constantijn van Oranje (Techleap) are misiunea de a transforma Țările de Jos într-o națiune de “unicorni”. Spune că antreprenorilor le place independența și au ambiții de creștere. A împărtășit cum arată ecosistemul olandez și cum va fi în viitor. Adevărata sustenabilitate va necesita tehnologii care să schimbe regulile jocului, plus noi modele de afaceri și mentalități diferite, susține prințul.

Jonathan Oakes (Google) a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri în care a vorbit despre sănătate și abordarea vizionară care face din FitBit un deschizător de drumuri în lumea tech. “Când vrei să te dezvolți, ar trebui să angajezi pe cineva care să facă parte din conducerea ta, care să fie local, extrovertit, care nu tace”, a spus Vinny Pujji (Left Lane).

Pe scena Impact s-au derulat mai multe sesiuni referitoare la creșterea afacerii și inovare. Tudor Mafteianu, fondator al Blu Capital Partners, a provocat reflecții pe tema mecanismelor care determină valoarea unei afaceri, purtând publicul prin diverse motoare și metodologii care contribuie la valoarea oricărui plan. I-a îndemnat pe cei prezenți să ia în considerare potențialul neexploatat și să îmbrățișeze strategia de story-telling și brand ca mijloace de deblocare a valorii.

Modelul american, greu de replicat

Într-o conversație cu Nick Fryer (Dojo), moderată de Andreas Cser (Fraser Finance), au fost oferite informații despre provocările și strategiile ce trebuie înțelese pentru a construi. Discuția a evidențiat importanța abordării axate pe produs și pe punctul de vedere esențial al clientului care ar trebui să fie întotdeauna luat în considerare, subliniind necesitatea unei schimbări culturale în strategiile tradiționale.

Qasar Younis (Applied Intuition) a abordat ideea construirii unui startup cu creștere rapidă. El are un mod unic de a începe o companie: caută întotdeauna cofondatori, iar dacă au un background internațional este și mai bine. Younis crede că Silicon Valley este cel mai bun loc pentru a construi o companie de software de risc, deoarece cultura pe care o găsești acolo este greu de transpus oriunde în lume.

Mark Porter (MongoDB) și Vinny Pujji (Left Lane Capital) au împărtășit informații despre călătoria dinamică, suișurile și coborâșurile unei cariere de succes în tehnologie. Cei doi au dezvăluit secretele din spatele strângerii eficiente de finanțare pentru dezvoltarea de produse.

Amy Varney (Systemiq Capital) a abordat tema întâlnirii dintre știință și afaceri atunci când apar cele mai bune soluții pentru provocările legate de schimbările climatice, împărtășind informații-cheie despre investițiile în tehnologia de mediu. Ea a aruncat lumină asupra sustenabilității, inteligenței climatice și a impactului acestora asupra societății, produselor și întreprinderilor.

Mai multe hub-uri pentru inovare

MassMutual România a fost reprezentată pe scena Impact de Cristina Morariu, care a explorat puterea de transformare a tehnologiei. Aceasta a subliniat natura în continuă evoluție a peisajului de afaceri și necesitatea de a rămâne adaptabil, cu aprofundarea AI, realității mixte și AI generative.

Lars Rasmussen le-a spus celor prezenți cum să cartografieze viitorul și drumurile pentru a ajunge la destinație: “Antreprenoriatul este un roller coaster. Să fii un “blue angel” este uimitor, îmi place să ajut tinerii antreprenori”.

Constantin Cheptea (Crafting Software) a împărtășit secretele dezvoltării iterative rapide, feedback-ului utilizatorilor și livrării de valoare pentru clienți. Roxana Mureșan și Adrian Pușcă (Accenture) au prezentat puterea analizei datelor și a modelării predictive pentru a optimiza procesele de întreținere.

Tijana Kovacevic (Happening) a vorbit despre cum se poate crea și păstra cel mai bun mediu pentru oameni în timp ce se dezvoltă compania. “Abilitățile de comunicare în managementul schimbării sunt o necesitate. Cultura este foarte greu de susținut atunci când evoluezi și crești”, a spus Kovacevic.

Dan Oros, Ioan Iacob, Diana Borsa au vorbit despre impactul AI asupra oamenilor indivizi și organizațiilor. Concluziile sunt că este important ca organizațiile, sectoarele public și privat să se implice în procesul de digitalizare și să creeze hub-uri pentru inovare, dar și că în cercetare este foarte greu de măsurat succesul și nu se poate stabili un termen limită.

Revenire după “sechestrarea” în online

Techsylvania se desfășoară în perioada 7-8 iunie și este un eveniment tehnologic de top în Europa de Est, care reunește atât informaticieni, cât și antreprenori, angrenați în conferință, ateliere tehnice, sesiuni de întrebări și răspunsuri, evenimente satelit. Anul acesta, organizatorii se așteaptă la un record după restricțiile din pandemie care au limitat accesul fizic: 3.500 de participanți.

Printre vorbitorii de la Techsylvania se mai numără Al Doan (Missouri Star Quilt Company), Scott Chacon (GitButler), Slava Rubin (Indiegogo & Humbition), Donald Sumbry (Upbound), Sacha Dragic (Superbet Group), Chris Leacock aka Jillionaire (Major Lazer), Sergiu Biriș (MultiversX).

Participanții s-au conectat, în cadrul sesiunilor de networking business-to-business, cu profesioniști cu interese similare, startup-uri sau investitori. Acestora li s-a spus să își prezinte ideile, produsele sau serviciile persoanelor relevante. Pe Startup Alley, companiile aflate în stadiu incipient au găsit o platformă pentru a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare. Antreprenorii s-au întâlnit cu potențiali investitori, parteneri și mentori, promovând astfel creșterea și atragerea de resurse valoroase pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Prelegere IT în Salina Turda

Membri ai Transilvania IT Cluster (TITC) au participat la un eveniment special în Salina Turda, alături de 100 de lideri din business, care au împărtășit viziuni și posibile acțiuni pentru îmbunătățirea situației curente într-o lume care se schimbă în ritm accelerat. Ei au ascultat ideile lui Yossi Matias, vicepreședinte al Google. “În iunie, Clujul devine epicentrul inovației și tehnologiei. Primul eveniment a început: Techsylvania reunește participanți pasionați și lideri din industrie”, a transmis TITC.

Evenimentele tech ale lunii la Cluj

  • 2-4 iunie: Cluj Never Sleeps
  • 6 iunie Transilvania Demo Day
  • 7-8 iunie Techsylvania
  • 13 iunie BOWI Network Ecosystem
  • 14 iunie IQ Digital Summit
  • 19-21 iunie Romanian-Japanese Innovation Forum

Sursa: TITC

Valea tehnologiei de pe deal

CIP, complexul de inovare de pe Dealul Lombului (“Silicon Valley de Cluj”) cuprinde Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) și Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere (TEAM). CREIC este dispus pe patru etaje, cu o suprafață utilă de 13.300 mp. TEAM este format din cinci microhale de producție, parcele închiriabile, clădire de birouri și servicii suport. CIP este un proiect cu fonduri europene al Primăriei Cluj-Napoca (PCN). În jurul său ar urma să ia naștere Cluj Innovation City, orășel în care să lucreze și locuiască 20.000 de persoane. PCN și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) vor să edifice, peste drum de CREIC, Science Campus, o investiție de 45 milioane euro. Primăria va avea un Science Center, o piață urbană, terenuri de sport, iar UBB, un minicampus. Ultimul va include Institutul InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică și un cămin studențesc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lucrările la pasajele din Piața Emanuil Gojdu din Oradea au ajuns la 50%

Articolul următor

Cașcaval de capră cu mirodenii și dragoste făcut de un fost manager în imobiliare în UK

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share