Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

10 iunie – Ziua Mondială Art Nouveau – show cu drone pe cerul Oradiei

Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-o serie de evenimente inedite.

Anul acesta, în premieră, pentru Oradea, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) aduce, în seara zilei de 10 iunie, un show cu drone, un spectacol memorabil pe cel mai mare ecran, respectiv cerul. De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, marcată sâmbăta aceasta, va fi deschis Palatul Vulturul Negru, în care se vor regăsi o serie de expoziții imersive, unde publicul se va putea bucura de culoare, umbre și amintiri. Pe scena din Piața Unirii, în aceeași zi, va avea loc un concert de operă de înaltă clasă.

Primul eveniment dedicat Zilei Mondiale Art Nouveau a avut loc la Bruxelles

 

Oradea Heritage – Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a pregătit pentru celebrarea zilei mondiale Art Nouveau din 2023 o serie de evenimente locale si internationale care au debutat în 6 iunie, la Bruxelles, în Galeria – Halles Saint-Géry, oraș declarat Capitala Art Nouveau anul acesta.

Aici a avut loc expoziția „Tărâmul Oradea Heritage – Oradea Heritage Realm” aparținând artistei Larisa Birta, ce prezintă imagini cu palatele orădene și nimfele inspirate din decorațiunile fațadelor, create cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Noi am participat la aceste evenimente fiind interesați să arătăm europenilor că orașul Oradea merită să fie vizitat, are un patrimoniu restaurat pe care știm să-l punem în valoare indiferent că această moștenire este, din punct de vedere al anilor în care au fost construite aceste palate, una etnică, culturală sau de cult, fără nicio graniță, deci trece de frontiere”, a precizat directorul executiv, Angela Lupșea.

Art Jewelry Festival

În 7 iunie, activitățile au continuat, la Sinagoga Neologă Sion, cu Art Jewelry Festival ce marchează, anul acesta, 10 ani de la prima ediție. Manifestările au cuprins un eveniment caritabil în sprijinul Centrului de Scleroză Multiplă Oradea, expoziție foto cu lucrări „Duete margelistice” și prezentare de modă cu bijuterii.

Festivalul reunește 40 de designeri de bijuterii handmade, atent selectați din întreaga lume, care prezentă publicului accesorii unicat, realizate prin tehnici inedite, de mare impact vizual. Acesta este o inițiativă civică din 2013 a fondatorilor comunității Loja Pasionaților de Mărgele, Ana și Marisha Zaporojan.

Evenimentele care vor culmina marcarea Zilei Art Nouveau la Oradea, pe 10 iunie, se încadrează tot în sfera de concept care pune în valoare pe de o parte spații arhitecturale în conservare și, pe de altă parte, momente artistice în care se utilizează tehnologii de ultimă generație, dar și cel mai popular și cunoscut simbol al diversității culturale în societatea din epocă, spectacolul de operă.

Sâmbătă, 10 iunie, între orele 10:00 și 20:00 vor avea loc expoziții imersive prin care se pun în valoare decorațiunile în stare de conservare din interiorul Palatului Vulturul Negru (cu intrare din strada Independenței) – holurile de intrare și sălile aflate la etaj. Turul în spațiile din palat se va încheia cu expoziția – instalație despre originalitatea, reinterpretarea și restaurarea scaunelor de epocă organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala Bihor. Expozițiile pot fi vizitate și duminică, 11 iunie, în același interval orar.

„Am vrut să arătăm publicului ce poate fi făcut nu doar din patrimonial construit, care e cadrul în care ne desfășurăm noi sărbătoarea, ci și patrimonial mobil sau de decor. Scaunul pentru arhitecți este unul dintre elementele de decor care are și rol functional, foarte des întâlnit în munca și preocupările lor. Mulți dintre arhitecți au ajuns celebri nu pentru clădirile lor, ci pentru scaunele pe care le-au lăsat. Este un scaun pe care o să-l vedeți în multe birouri sau spații comerciale, cum e și cel al lui Ludwig Mies van der Rohe”, a explicat Daniel Panait, președintele Ordinului Arhitecților din Bihor.

Sâmbătă seara, concert Harmonies of Art Nouveau” în Piața Unirii

 

Sâmbătă seara, de la ora 21:00, iubitorii de muzică vor avea parte de spectacolul „Harmonies of Art Nouveau” oferit de Asociația Culturală Opera 2 You și Filarmonica de Stat Oradea. Programul muzical structurat în două părți, propune titluri atent alese, al marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verd, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.

„Va fi un concert remarcabil în care vom încerca să îmbinăm liniile melodice cu cele Art Nouveau. Acesta va aduce în prim-plan titluri celebre, foarte cunoscute din repertoriul operistic universal, abordând lucrări ale unor mari compozitori. Ne-am dorit ca prin acest concert să putem demonstra că putem îmbina cele două forme de artă, arhitectura și muzica, că ambele pot susține și pune în valoare, atât de frumos, patrimoniul Art Nouveau, atât de bine reprezentat în orașul nostru”, a subliniat Carmen Rus, directorul Filarmonicii de Stat Oradea.

Spectacol cu 200 de drone

Seara se va încheia tot cu o premieră în Oradea, un spectacol cu 200 de drone, oferit de Evsky Show, prima companie din Romania care organizează astfel de spectacole aeriene.

„Totul a pornit de la o idee, să încercăm să prezentăm cronologia poveștii din spate. Cumva 1:1 să prezentăm diverse formațiuni aeriene, cele mai reprezentative decorațiuni ale palatului Art Nouveau din Oradea. Ne-am dorit să îmbinăm tehnologia cu creativitatea și să dăm naștere unui proiect care spune o poveste, pentru că cel mai mare ecran din lume este cerul”, a precizat Mădălin Preda, director de creație în cadrul Evsky Show.

Spectacolul va dura între 12-15 minute, momentul de decolare și aterizare fiind integrat în show. Publicul este rugat să fie atent la zona din care se realizează acesta, dronele fiind vizibile dinspre Piața Unirii.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Economia circulară, educația și pasiunea, ingredientele pentru succesul Tenrom

Articolul următor

Înfățișare nouă pentru Pivnița Misterelor din Cetatea Ardud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share