Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soarele răsare de la Cluj. Investitorii japonezi au descins sub Feleac

Cea mai mare misiune economică din Japonia găzduită vreodată în România a avut loc la Cluj, cu prilejul Forumului de Inovare Româno-Japonez (FIRJ) „TechCo for a Digital Sunrise”.
Forumul de la Hotelul Grand Italia a reunit companii de prim rang în tehnologie din Japonia | Foto: ANCOM, ANIS, NTT, CCIT, TITC, UTCN

Cea mai mare misiune economică din Japonia găzduită vreodată în România a avut loc la Cluj, cu prilejul Forumului de Inovare Româno-Japonez (FIRJ) „TechCo for a Digital Sunrise”.

Primarul Emil Boc i-a întâmpinat pe businessmenii asiatici cu un salut în japoneză. “Sistemul japonez se bazează pe cooperarea dintre administrație, companii și mediul academic, ceea ce vrem să facem și aici. Clujul a trecut de la o economie bazată pe agricultură la una industrială, în comunism, acum la economia cunoașterii, cu ajutorul tehnologiei. Totuși, această tehnologie nu trebuie să devină un scop în sine, ci să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Niciun om nu trebuie să fie lăsat în urmă pe motiv că nu are abilități de acest fel”.

Hiroshi Yoshida, viceministru în Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor al Japoniei (MIC), a remarcat ospitalitatea deosebită a clujenilor și implicarea în concretizarea FIRJ din partea Japan External Trade Organization (JETRO) și NTT DATA. “Parteneriatul strategic semnat de președintele Klaus Iohannis a fost primul pilon, acest forum e al doilea; urmează interacțiunea între oameni, între reprezentanții companiilor japoneze și românești. Putem să realizăm multe proiecte comune între țările noastre, în mediile public, privat, social”.

Noul ministru al cercetării, bistrițeanul Bogdan-Gruia Ivan, a remarcat expertiza japoneză în robotică, inteligența artificială (AI), ingineria nucleară, sectorul construcțiilor. “Este prima zi a mea ca ministru, tocmai la această conferință la cel mai înalt nivel, un teren propice stabilit de guvernele celor două țări. FIRJ este un mesaj puternic din partea Guvernului României pentru Japonia, dar și din partea mediului privat. Companiile românești se pot implica în afaceri cu cele japoneze, dar și invers, astfel pot fi atinse piețe care astăzi nu le sunt accesibile. Invit oaspeții japonezi și la Bistrița, care este la numai 100 km de aici”.

Ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, a remarcat talentele existente în industria IT a Clujului, dar și frumusețea peisajelor. “Clujul are o reputație de centru IT, fiind o locație preferată de outsourcing pentru multe companii internaționale. Nu este de mirare că s-a dezvoltat în această direcție, există, ca în Japonia, o apetență către inovare. Pe de altă parte, am vizitat mai multe orașe, precum Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau București, este o diversitate extraordinară în România, fiecare dintre acestea are ceva original”.

Ovidiu Dranga, ambasador al României în Japonia, a subliniat importanța inovării, care a devenit un motor economic global. “Este bine că aceste două țări au decis să se apropie în domeniul antreprenoriatului. La Cluj, clusterele stimulează inovarea, sunt cele care pot să dea un impuls companiilor antreprenoriale ca să creeze produse vandabile pe piață. În Japonia, universitățile din Nagoya, Kobe au devenit poli ai inovării, așa trebuie să se întâmple și la Cluj. Putem să creăm rețele cu mediul academic, să derulăm proiecte specifice”.

Birou românesc de tehnologie în Tokyo

Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru comunicaţii, IT și AI din Senatul României, consideră că țara noastră este motivată să consolideze parteneriatul cu Japonia. “Mizăm pe prezența companiilor românești pe piața japoneză, dar și a investitorilor din Japonia în România. Avem un mare bazin de talente în IT&C în această parte a Europei”.

Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C a Camerei Deputaților, crede că Japonia poate depăși stadiul de prietenă a României. “Prin acest parteneriat putem deveni cel mai important agent al Japoniei în această parte a Europei, după modelul parteneriatului cu SUA. Să nu uităm că toate “creierele” din Transilvania vin la Cluj, înființează startup-uri de IT&C, deci ridică nivelul de dezvoltare a orașului. Au venit aici NTT DATA, dar și Hitachi, prin preluarea Fortech”.

Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat deschiderea unui birou românesc pentru știință și tehnologie la Tokyo, după modelul celui înființat în Silicon Valley (SUA), dar și la Seul (Coreea de Sud), Tel Aviv (Israel). “Japonia este unul dintre partenerii noștri de bază în Asia din punct de vedere politic și economic. Putem coopera însă mult mai bine”.

Olivia Toderean, director general în Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat rolul clusterelor în zonă. “Am absolvit facultatea aici, trăiesc în București, dar sunt prima dată în calitate oficială la Cluj. Există o colecție de clustere care au transformat Clujul într-un hub IT și care au un rol important în întâlnirile business to business de la FIRJ. Companiile japoneze sunt puternic implicate în domeniile orașe inteligente, Blockchain, robotică; desigur, ele vin să facă profit, dar aduc și un standard superior de viață pentru cetățeni”.

Radu Postolache, membru în Boardul Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, a subliniat importanța studiilor despre acest domeniu pe care ANIS le publică anual. “Ne dorim interacțiuni cu marile corporații din Japonia, dar și să promovăm acolo întreprinderile mici și mijlocii din țara noastră. România este o destinație bună pentru investiții deoarece are o resursă umană educată, orientată spre tehnologie, bună cunoscătoare a limbilor străine, cu aplecare spre inovare. Văd o mulțime de oportunități în cadrul FIRJ, deci sunt optimist”.

Oficialii NTT, despre implicarea la Cluj

Bojan Mrazovac, Head of Innovation la NTT DATA Romania, a prezentat proiectul ClujID, care propune să ofere cetățenilor din oraș cele mai noi standarde de identitate digitală, cu ajutorul Qunie Corporation, firmă de consultanță în afaceri a grupului japonez. “Clujul este o poartă de intrare pentru societatea digitală. Trebuie să protejăm oamenii, să îi punem în mijlocul tuturor inițiativelor. Prin ClujID ajutăm oameni să fie în centrul tehnologiei și nu invers. Apare o nouă societate, cea digitală, iar oamenii trebuie să știe asta”.

Yutaka Kitagami, director general adjunct pentru afaceri economice internaționale al MIC, a prezentat strategia privind orașele inteligente a acestei țări. “Multe regiuni din Japonia trebuie să facă față schimbărilor din zonă, să se protejeze împotriva dezastrelor, calamităților. Securitatea cibernetică a devenit și ea fundamentală”.

Maria Metz, CEO al NTT DATA România, a relatat despre preluarea firmei clujene EBS de către grupul japonez. “Decizia strategică luată acum 10 ani a fost una inspirată. Asistăm la o combinație reușită între o companie antreprenorială și un grup multinațional. Vorbind despre ecosistem, am format câte o comunitate în firmă, în Cluj, în România, în Japonia. Ca să avem cât mai multe proiecte trebuie să avem ambiții mărețe, iar aici grupul NTT DATA are rol important”.

Chieri Kimura, CEO al NTT DATA EMEAL, a subliniat demersul japonez de a cumpăra o firmă din România. “Pentru noi era important să putem accesa astfel piața europeană. România este o țară inovativă, iar Clujul, un oraș cu putere inovativă. Și la NTT suntem în mijlocul unei transformări, ne îndreptăm atenția către Smart Cities. Pentru aceasta însă avem nevoie de baze de date comune, dar mai ales de analiza acestora, iar echipa NTT DATA de la Cluj este foarte puternică în acest sens”.

UTCN a venit cu trei proiecte de cercetare

Universitatea Tehnică (UTCN) a participat la prima ediție a FIRJ 2023 care s-a desfășurat în perioada 18-20 iunie la Cluj-Napoca. La standul UTCN au fost prezente proiecte de cercetare din domeniul telecomunicațiilor. Acestea sunt o punte SpaceWire wireless, cu o viteză superioară, pentru transmisiuni intrasatelitare; un sistem avansat pentru determinarea direcției țintei folosind radiouri definite de software; o structură multi-feed inovatoare pentru monitorizarea și urmărirea spațiului.

Orașele inteligente, în centrul atenției

Conferința TechCo For a Digital Sunrise, din cadrul FIRJ, a reunit participanți din sectorul public și privat din România și Japonia, abordând tematici din domeniile telecomunicațiilor, securității cibernetice și inovării.

Forumul a adus la Cluj principalii actori ai inovării din România: universități, antreprenori, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental, administrația publică. Noile tehnologii pentru orașe inteligente, inovare, investiții în economia digitală, focus pe economia globală și colaborarea cu ecosisteme de inovare s-au numărat printre subiectele principale.

Acesta a însumat evenimente și întâlniri care au drept scop crearea unui spațiu de dialog care să constituie punctul de pornire pentru colaborări durabile în economia viitorului, dintre companii și organizații din România, cu actori relevanți din Japonia. TechCo a reunit participanți din sectorul public și privat din cele două țări.

Sesiunea de matchmaking, coordonată de clustere

Un eveniment de interes ridicat pentru companiile din România privind deschiderea de oportunități de afaceri cu companii și organizații din Japonia a fost sesiunea de matchmaking coordonată de clusterele clujene (Cluj IT și Transilvania IT) alături de JETRO. Domeniile abordate au fost tehnologiile 5G, orașele inteligente, startup-urile.

FIRJ reprezintă o oportunitate pentru facilitarea interacțiunilor și schimbului de informații și bune practici dintre reprezentanții instituțiilor nipone în vederea consolidării relațiilor de țară în sfera inovării și digitalizării, promovării cooperării între cele două state în domenii precum IT&C și digitalizare, susținerea interacțiunilor dintre companiile private, inclusiv cele de tip startup.

Evenimentul a inclus un spațiu expozițional pe întreaga perioadă de desfășurare, ce a permis expunerea companiilor românești de profil alături de cele japoneze, urmărindu-se intensificarea relațiilor comerciale prin concretizarea unor viitoare parteneriate economice cu companii de profil din Japonia, oportunități pentru companiile locale din domeniul inovării și digitalizării.

Forumul a fost organizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Primăria Cluj-Napoca, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ambasada României la Tokyo, Ambasada Japoniei la București, MIC, JETRO. Acesta a avut 200 de participanți, 50 de vorbitori și 20 de organizații din România și Japonia.

Pleiadă de companii la FIRJ

Sesiunile paralele ale FIRJ au vizat domeniile orașe inteligente, startup-uri inovative, reziliență și securitate la 5G, cooperarea transfrontalieră în sectoarele public și privat. Printre companiile și organizațiile prezente la dezbateri și matchmaking s-au numărat Fujitsu, Hitachi, Daiwa Ventures, Presidio Ventures Europe, Shibuya City, KDDI, NTT DATA și DoCoMo, Fintech Association, Allm Inc., Guvernul Japoniei, Osaka University,  (Japonia); Orange, Vodafone, Telekom, RCS-RDS, DotLumen, Zetta Cloud, Prysmian Group, Teleport HQ, GitsCom, Transilvania IT Cluster (TITC), Cluj IT Cluster (CCIT), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Agenția Națională pentru IMM-uri, Agenția Națională de Reglementare a Energiei, ICI București (România), dar și Banca Mondială, ELI-NP sau Rakuten Symphony.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Asociația Pro Infrastructură a realizat o recapitulare de vară pe Autostrada Transilvania (A3), în care arată stadiul "poveștilor interminabile" dintre Târgu Mureș și Oradea.

Autostrada Transilvania, poveste fără sfârșit

Articolul următor

Universitatea din Oradea laureată a competiției naționale de proiectare a produselor alimentare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Lacul Ursu – comoara județului Mureș

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat recent finanțarea unui proiect denumit Lacul Ursu – comoara județului Mureș. Evenimentul va…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share