Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Au început lucrările de extindere a terminalului de pasageri la Aeroportul Oradea

Marți, 27 iunie, au început lucrările de construcție la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea.

În următoarele săptămâni, vor fi realizate lucrări de pregătire a terenului pe care va fi construit terminalul. De asemenea, vor fi turnate fundațiile pe care vor fi amplasați stâlpii de susținere ai noului terminal.

Cadența preconizată este de 10 fundații complete pe zi. În această săptămână, antreprenorul general, SSAB-AG, va începe forarea celor 180 de piloți proiectați, iar după această etapă, se va trece la amplasarea stâlpilor și a structurii metalice.

Un singur terminal

Prin această investiție, Aeroportul Oradea va deservi toți pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconveniențele cauzate de operarea pe două terminale și îmbunătățind eficiența operațională. Pe perioada de execuție a lucrărilor, de 6 luni, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviți în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spații temporare pentru fluxurile de sosire. De asemenea, numărul locurilor de parcare disponibile în incinta aeroportului a fost redus seminficativ pe perioada lucrărilor și în consecință Aeroportul pune la dispoziția pasagerilor 200 de locuri de parcare în Centrul Comercial ERA Shopping Park și curse directe operate de compania de transport public local OTL, de la parcarea ERA la Aeroportul Oradea. Aceste servicii sunt gratuite pentru pasageri.

 

400 pasageri pe oră

Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri: plecări interne/externe și sosiri interne/externe. Dimensionarea este gândită și în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen, fluxurile interne urmând să deservească atunci zborurile către destinații din Spațiul Schengen. Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp. Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri) și alte lucrări conexe.

Sistem energetic eficient

Totodată, Aeroportul Oradea își va spori eficiența energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal și a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice. Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de Asocierea SC SSAB-AG SA (în calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Reamintim că sunt în lucru alte două proiecte importante finanțate cu fonduri europene, respectiv „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” și „Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Gomar Lux, unitate turistică din zona Crainimăt are un preț de strigare de 4,98 milioane lei

Hotelul Gomar Lux, scos la mezat cu 1 milion de euro

Articolul următor

Fabrică de panouri fotovoltaice, inaugurată la Sibiu: investiție de 450.000 euro într-o linie tehnologică nouă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Energie verde la sediul DGASPC Bihor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 15 iulie, un proiect de hotărâre privind instalarea…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share