Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Robotul de canalizare made in Romania, propus pentru marile lucrările de infrastructură

Cei doi antreprenori și-au propus să reducă accidentele din construcții, dar și să eficientizeze domeniul | Foto: Sorin Dinu

Creatorii Roboterr sugerează oportunitatea de implementare și valorificare a tehnologiilor inovative într-un mod strategic, conform politicilor europene.

Sorin și Mihai Dinu, fondatorii tehnologiei Roboterr, atrage atenția factorilor de decizie ai administrației centrale și locale, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Curții de Conturi, Ministerului Dezvoltării, primăriilor și companiilor de apă că în România sunt de construit zeci de mii de kilometri de canalizare.

“La ora actuală canalizarea se construiește cu tehnologia clasică și păguboasă (veche de peste 2.000 de ani) cu prezența muncitorului în tranșee largi, panouri de sprijin, mari cantități de desfaceri și refaceri de asfalt, betoane de mii de tone contravenind legislației europene (Pactul Ecologic European).

Există tehnologie inovativă în domeniul construcției de canalizare ce se poate aplica și reduce semnificativ deșeurile și amprenta de carbon în acest domeniu. De îndată ce există tehnologie inovativă aplicabilă cu avantaje benefice și importante în domeniul construcției de canalizare, și există și legislație și metodologie europeană de achiziție publică de tehnologie inovativă.

Factori de decizie din achizițiile publice centrale pot emite instrucțiuni în baza legislației naționale și europene pentru ca achizitori publici din domeniul construcției de canalizare să acorde, în caietele de sarcini, un punctaj încurajator pentru aplicarea  tehnologiilor inovative.

Avantajele, tehnice, economice și de mediu ale tehnologiei inovative trebuie să poată fi valorificate în beneficiul  strategic-economic al societăți. La ora actuală, numai în România sunt de construit 100.000 km de canalizare, de mai multe miliarde de euro.

Valorificarea avantajelor tehnologiilor inovative, tehnice, economice și de mediu în folosul societății și al mediului depinde doar de autoritățile centrale, și prin implementarea în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice a filtrelor pentru procesarea informațiilor ce utilizează criterii de inovare.

La nivel național este nevoie de ghidare a întregi administrați publice în ceea ce privește asumare obiectivelor strategice de la nivel european privind inovarea și conectarea lor la domeniul achizițiilor publice”, spune Dinu.

Economii de 2 milioane de euro în Dâmbovița

Potrivit unui studiu de caz, la o investiție de 13 milioane de euro realizată în județul Dâmbovița la o rețea de canalizare, pe 50 km, execuția cu sistemul Roboterr a însumat un cost de 2 milioane de euro, față de 4,1 milioane în sistem clasic. Economiile cele mai mari au fost realizate la săpătură, asfalt, manopera manuală, nisip, balast și piatră spartă.

Printre avantajele tehnice pentru antreprenor menționate de Roboterr se numără siguranța și confortul muncitorilor; eliminarea panourilor și manipularea lor; reducerea erorilor umane; creșterea preciziei de execuție a patului de pozare; reducerea volumelor de săpătură, putând fi folosite cele de capacitate redusă.

Roboterr este o întreprindere inovativă care a creat prima tehnologie de construcție de canalizare robotizată fără muncitori în tranșee, fără panouri de sprijin, cu tranșee îngustă, brevetată european. Tehnologia inovatoare gata de piață (PPI) poate fi implementată în proiectele de canalizare prin legile și metodologiile de achiziții publice de tehnologii inovative.

Sorin Dinu, excavatorist de meserie, a inventat primul robot de canalizare din lume, care efectuează toate operațiunile pe care le face un muncitor în șanț. L-a brevetat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, a primit medalii la saloane de inventică din SUA și Elveția. El vrea să treacă la producția de serie, pe care o vrea realizată în România. Invenția sa a fost prezentată la expoziția Trenchless Balkans, de la Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum ajung tinerii să ocupe poziții de Manager în companii?

Articolul următor
În căutare de noi aventuri pe meleaguri din Țara Silvaniei, am ales comuna Vârșolț, unde, pe lângă o tradiție veche a vinului, se practică pescuitul sportiv pe cel mai întins lac de acumulare din județ.

Lacul Vârșolț și Cerdacul cu Lavandă, prinse într-un circuit turistic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share