Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lacul Vârșolț și Cerdacul cu Lavandă, prinse într-un circuit turistic

În căutare de noi aventuri pe meleaguri din Țara Silvaniei, am ales comuna Vârșolț, unde, pe lângă o tradiție veche a vinului, se practică pescuitul sportiv pe cel mai întins lac de acumulare din județ.
Acumularea de la Vârșolț, de pe râul Crasna, protejează zona de inundații și este principala sursă de apă a Sălajului | Foto: Apele Române

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va organiza un un traseu de vară în județul Sălaj.

“În căutare de noi aventuri pe meleaguri din Țara Silvaniei, am ales comuna Vârșolț, unde, pe lângă o tradiție veche a vinului, se practică pescuitul sportiv pe cel mai întins lac de acumulare din județ.

Itinerariul pe care vi-l propunem este menit să vă surprindă plăcut toate cele cinci simțuri. Urmează locuri unde se mai păstrează tradiția populară și unde s-a înfiripat o nouă practică: cultivarea lavandei, plantă de leac și frumusețe. Este vorba despre comuna Meseșenii de Jos”, a rezumat conducerea CNIPT.

“Pornim din Zalău și prima oprire o vom face în localitatea Vârșolț, la Biserica Reformată, ridicată pe locul unei foste capele franciscane. Edificiul a fost construit treptat în sec. XVIII-XIX. Al doilea obiectiv aflat pe lista noastră este Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Vârșolț. Clădirea a fost construită în 1840, cu destinația de biserică greco-catolică, urmând ca, în 1987, să devină biserică ortodoxă.

Popasul următor va fi la stația de tratare Vârșolț, unde Simona Rad ne va arăta cum funcționează sistemul care alimentează cu apă potabilă o mare parte din populația județului. Însoțiți de profesorul Mirel Matyas și de Veronica Ispas, vom admira spectaculoasa floră și faună care s-a dezvoltat pe suprafața și în jurul Lacului Vârșolț.

Monumentul lui Nicolae Titulescu, din localitatea Crasna, merită o oprire și amintire a ceea ce a fost marele diplomat, economist, prestigioasă figură a vieții politice interne și externe, din prima jumătate a sec. XX și cetățean de onoare al comunei. Amplasat în 1935, monumentul a fost ridicat în comemorarea discursului lui Titulescu de la Geneva, în fața Ligii Națiunilor.

În Meseșenii de Sus, vom vizita Casa Culii, unde ne va fi ghid Floare Țurcaș, președinte al Asociației Fiii Satului. Casa tradițională cu pereții din pământ bătut are o tindă mică din care se intră în cameră, unde se află un cuptor zidit, lângă care puteau dormi copiii.

Ultimul popas îl vom face la Fetindia, la Coșul cu Lavandă. Familia Dîrjan cultivă plante de sănătate și pomi fructiferi, din care prepară produse alimentare și cosmetice. Vom avea parte de un prânz delicios cu aromă de lavandă, ateliere pentru cei mici și cei mari, o plimbare cu tractorul și remorca”, au menționat organizatorii.

Acțiunea este organizată de Primăria Zalău, prin CNIPT, fiind parte a proiectului ,,Circuitul anotimpurilor”, care propune municipiul ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Colaboratorii acestei acțiuni sunt Compania de Apă Someș, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Sălaj. Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Robotul de canalizare made in Romania, propus pentru marile lucrările de infrastructură

Articolul următor
Grupul elveţian Ameropa, prin două subsidiare pe plan local, este cel mai mare exportator de cereale din primele trei luni din 2023, când s-au livrat peste granițe 2,9 milioane de tone în valoare de 1 miliard de euro

Ameropa Grains, pe primul loc în exportul de cereale din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share