Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ameropa Grains, pe primul loc în exportul de cereale din România

Grupul elveţian Ameropa, prin două subsidiare pe plan local, este cel mai mare exportator de cereale din primele trei luni din 2023, când s-au livrat peste granițe 2,9 milioane de tone în valoare de 1 miliard de euro
Combinatul de îngrășăminte chimice din Târgu Mureș, deținut de Ameropa | Foto: Azomureș

În top 10 al tranzacțiilor la extern cu cereale în primul trimestru al anului nu figurează niciun trader român.

Grupul elveţian Ameropa, prin două subsidiare pe plan local, este cel mai mare exportator de cereale din primele trei luni din 2023, când s-au livrat peste granițe 2,9 milioane de tone în valoare de 1 miliard de euro, conform Economica.net. În primul trimestru, România a livrat peste granițe 2,9 milioane de tone de cereale, în valoare de 983 milioane de euro.

Primii 10 traderi sunt doar companii cu acționariat străin, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mare exportator din punct de vedere al cantităților livrate este grupul elvețian Ameropa, prin subsidiarele sale Ameropa Grains (prima poziție) și Ameropa România Services (poziția a patra).

Ameropa deţine în România combinatul de îngrăşăminte Azomureş şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanţa. Grupul este prezentă în 30 de ţări şi are o expunere globală în pieţele tradiţionale pe cinci continente. Ameropa Grains vinde 200.000 tone de fertilizant, seminţe şi pesticide, gestionând 3 milioane de tone de cereale pe an. Ameropa Grains este unul dintre cei mai mari distribuitori din ţară de îngrăşăminte pentru agricultură, seminţe şi pesticide.

Urmează CHS Agritrade România, parte a grupului CHS, o cooperativă controlată de 900 de fermieri americani. Pe plan local, compania deține facilități situate strategic, inclusiv barje la Giurgiu și acces la Marea Neagră prin intermediul navelor de mare adâncime deținute în propriul port la Constanța.

Poziția a treia este deținută de COFCO International Romania (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agroalimentară din China. Al cincilea exportator a fost Glencore Agriculture, actualmente Viterra. În clasament mai figurează ADM România Trading, Pioneer Hi-Bred Swetzerland prin Corteva Agriscience, Al Dahra Agriculture, Cargill Agricultura, Etea Grain.

În 2022, când România a exportat 12,6 milioane de tone de cereale, în valoare de 4,3 miliarde de euro, cei mai mari exportatori de cereale, din datele INS, au fost Aldahra, Cofco și  Ameropa Grains. Însă în top 10 a fost și o companie autohtonă – Cerealcom Dolj, controlat de antreprenorul Mihai Anghel.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În căutare de noi aventuri pe meleaguri din Țara Silvaniei, am ales comuna Vârșolț, unde, pe lângă o tradiție veche a vinului, se practică pescuitul sportiv pe cel mai întins lac de acumulare din județ.

Lacul Vârșolț și Cerdacul cu Lavandă, prinse într-un circuit turistic

Articolul următor

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share