Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dimex are un an și jumătate să facă drumul expres spre Autostrada Transilvania

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construirea drumului de legătură (DX A3) dintre Autostrada Transilvania (A3) și Drumul Național 1 (localitatea Tureni, din județul Cluj).
Proiectul conexiunii către Autostrada Transilvania din comuna clujeană | Foto: CNAIR

Constructorul bistrițean a obținut 134 de milioane de euro pentru a concretiza legătura care să descongestioneze municipiile Cluj-Napoca și Turda.

“A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construirea drumului de legătură (DX A3) dintre Autostrada Transilvania (A3) și Drumul Național 1 (localitatea Tureni, din județul Cluj).

Asocierea Dimex 2000 Company (lider), Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, Autotehnorom, Con-A Operations va avea la dispoziţie 562 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, şi 18 luni pentru a finaliza lucrările”, a precizat Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

“Drumul expres cu o lungime de 5 km va avea o lățime a benzii de circulație de 3,5 m, un acostament lat de 2,25 m și spațiu median de 3 m lățime prevăzut cu separatoare de sens. Pe această șosea vor fi construite șapte poduri și viaducte.

Cel mai lung va fi la km 4, peste Valea Racilor, un viaduct cu șase deschideri și o lungime de 258 m din care tablierul are 246 m. Procedura pentru semnarea contractului finanțat din fonduri europene nerambursabile va putea fi demarată peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, a spus oficialul CNAIR.

Boc vrea să scape de “traficul nenecesar”

“Conectarea la A3 a Clujului prin Tureni este pe o direcție bună. Sunt 18 luni de realizare a proiectului, astfel că, într-un termen rezonabil, această conexiune atât de importantă care va scăpa municipiile Cluj-Napoca și Turda de traficul nenecesar ne va ajuta să îmbunătățim calitatea vieții în reședința de județ”, spunea edilul clujean Emil Boc.

DX A3 va face legătura între A3 (zona Turda) și DN 1 (Tureni), ulterior până la Dej. DX de la A3 spre Dej va dubla DN 1C. Șoferii care se vor deplasa dinspre Alba Iulia spre Cluj-Napoca vor putea ocoli Turda și vor ieși de pe A10 pe A3 și apoi pe DN 1, la Tureni.

Dublă conexiune prin Tureni

Un alt drum de conexiune în zonă, de 17 km, către Varianta Ocolitoare Vâlcele – Apahida (Cluj Est) a fost propus spre modernizare din fonduri UE. Astfel, comuna Tureni va deveni punct de conexiune rutieră atât cu Centura Cluj Est, cât și cu A3. Modernizarea Drumului Județean 103G Tureni – Ceanu Mic – Aiton – Gheorghieni – Centura Cluj Est are valoarea estimată la 191 de milioane de lei.

Investiția a fost aprobată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Nord-Vest ca proiect de importanță strategică majoră, eligibil a fi depus pentru finanțare UE în Programul Operațional Regional 2021-2027. Proiectul de modernizare a DJ 103G, între km 43+190 și 60+303, se referă la refacerea integrală a sistemului rutier existent, în profunzime, de la fundație și până la stratul de asfalt.

Aceasta prevede 19 cm strat de asfalt, din care 5 cm strat de uzură; 6 cm strat de legătură și 8 cm strat de bază; 20 cm strat superior de fundație din piatră spartă; 30 cm strat de fundație din balast, 30 cm strat din pământ stabilizat cu lianți hidraulici rutieri. Vor mai fi realizate pistă pentru bicicliști, trotuare în interiorul localităților, benzi de încadrare și acostamente.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Șomajul în Bihor rămâne constant

Articolul următor

Cei mai buni dintre cei buni laureați la Gala The Voices of Business Awards

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share