Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Moneasa, o stațiune pentru relaxare și odihnă

Ce poți face la Moneasa într-un sfârșit de săptămână? Cât de ofertantă mai este stațiunea despre care, odată, se spunea că este „Perla Apusenilor”? Cine se duce astăzi la Moneasa și ce șanse sunt să mai revină? Cum se ajunge în stațiune? Acestea sunt câteva întrebări la care a încercat să răspundă Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad.

De la Arad, turiștii pot ajunge la Moneasa în aproximativ o oră și jumătate, pe drumuri modernizate recent. Surse de poluare nu sunt aproape deloc, dacă nu punem la socoteală cele câteva sute de mașini care gonesc pe strada principală. În schimb, concentrația de ozon e aceeași ca în urmă cu mai bine de o sută de ani, când elita țării se trata aici, preferând pavilioanele Monesei vilelor de la Karlovy Vary.

Moneasa are aproape 1.000 de locuri de cazare la pensiuni sau hoteluri, la prețuri începând sub 200 de lei o cameră dublă cu mic dejun pentru două persoane.

Se renovează și Hotel Moneasa, în curând va reintra în circuitul turistic. Se aude și de un proiect ambițios, redeschiderea fostului Club Castel.

Viață de noapte nu există, stațiunea pulsează în ritm bătrânicios, dar pentru unii tocmai liniștea aceasta, calmul sunt argumente să se cazeze aici.

Ce faci ca turist în Moneasa

Sunt două opțiuni pentru cei care ajung la Moneasa. Fie pleacă în drumeție, fie se duc la ștrand. Este cel mai pitoresc ștrand din județ, la confluența dintre munte și vale, străjuit de brazi semeți, într-un parc cu gazon englezesc impecabil. Bazine mari, apă curată, aici e chiar viață de stațiune, în poate cel mai viu și turistic loc din Moneasa.

Poți petrece o zi întreagă, o zi plăcută, la ștrand. Intrarea costă 35 de lei, iar mâncare găsiți pe toate gusturile, la prețuri variate.

Pentru mulți arădeni, Moneasa înseamnă drumeție, peșteri, chiar cățărare. Pentru ei, oferta este generoasă și low-cost, convenabilă chiar și pentru turismul cu buget foarte redus. Începi în stațiune, vizitând Peștera Grota Ursului, reamenajată recent și redeschisă de echipa de salvamontiști a Consiliului Județean Arad. Traseul durează aprox. 20 de minute, accesul se face pe bază de rezervare prealabilă, iar biletul costă 10 lei. Apoi urci la Belvedere, de unde ai panorama văii. Închizi ochii și îți imaginezi conții care se plimbau eleganți, la braț cu doamne îmbrăcate în rochii cu crinolină. Auzi zgomotul ghezășului de demult, din care coboară mulțime de cheflii care pe drumul dinspre Arad și-au asigurat deja buna dispoziție înainte de a sosi în stațiune. Auzi nechezat de cai și zgomotul roților de la trăsurile nobililor care trăgeau la vilele de lux, învăluite în sunet de vioară și țambal.

Moneasa veche, Moneasa nobiliară, mai are martori muți, la tot pasul. Poate va fi o provocare de viitor pentru Primărie să realizeze o alee a istoriei locului, unde turistul să se piardă în trecut și să trăiască, cu sufletul și mintea, ceea ce generații multe înaintea sa au trăit cu bucurie și uitare de sine.

Un prânz bun la Moneasa costă, astăzi, între 30 și 100 de lei. Noi recomandăm, de pildă, vila Mayumi, Hotel Parc sau Vila de pe Lac. Poți servi un păstrăv (deși păstrăvăria a murit și ea, demult, și păstrăvul e de magazin, e totuși bine gătit). Iar la desert să nu ratezi excelenții papanași cu afine, ca la munte.

După-amiaza, dacă ești amator de drumeții, poți urca la Izoi sau la Peștera Liliecilor. Poți lua la pas vatra satului sau poți trece printre vilele istorice.

Evenimente culturale

Pentru cei care vizitează stațiunea, Consiliul Județean Arad a gândit și anul acesta, un program de evenimente culturale, să umple golul existent. Programul pe vara aceasta este următorul:

Pe 22 iulie, de la ora 20, la Moneasa va fi proiectat filmul „Casablanca”. Ultimul weekend al lunii iulie va aduce Parada Clătitelor, în cadrul căruia, pe 29 iulie, de la ora 19, la Teatrul de Vară vor cânta trupa arădeană Ribozom și Cătălin Crișan.

Seria evenimentelor continuă pe 12 august, de la ora 19, cu un concert de muzică populară oferit de Orchestra Frații Șandru.

Pe 19 august, de la ora 20, la Teatrul de Vară va fi proiectat filmul „Morocănoșii”.

Ultimul sfârșit de săptămână din august va fi dedicat Târgului Meșterilor Populari, care se va desfășura pe 26 și 27 august în stațiunea Moneasa. Pe 27 august, de la ora 13, va începe în Teatrul de Vară și ediția de anul acesta a Festivalului-Concurs al Cântecului din Țara Zărandului. Invitat special al acestui concert va fi Tudor Furdui Iancu.

Duminică dimineața vă propunem, după micul dejun, un drum la schitul ortodox îngrijit de călugărul Serafim. Este în centrul comunei și redă spiritul vechilor lăcașuri de cult ortodoxe românești, cioplite în stejar în poienițele de pe Valea Mureșului. Apoi, opțional, drumețiile sau plaja pe ștrandul cochet pot continua.

Datorită eforturilor unui investitor privat, turiștii au oportunitatea să viziteze la Moneasa și cea mai mare salină artificială din ţară, cu 360 de metri cubi de aer și o capacitate de până la 20 de persoane. Prețul este de 25 de lei pentru o ședință de 50 de minute, iar un abonament pentru 10 zile, așa cum este indicat pentru tratament, costă 200 de lei.

Una dintre zonele preferate de turiști, dar și de localnici, este Parc Aventura, un loc de agrement, amenajat la inițiativa viceprimarului comunei, Doru Miron, care a adus un suflu proaspăt stațiunii. Parcul se află în zona lacului cu nuferi şi constă în două tiroliene de 70-75 de metri fiecare și încă două trasee, unul pentru copii, de 60 de metri, cu două tiroliene mici, cu căţărări, cu traversări peste vale şi un traseu pentru adulţii curajoși, care trece chiar prin pădure.

Iar pentru elevi, aici se află una dintre cele mai moderne și frumoase tabere școlare din țară, Tabăra Moneasa, îngrijită și reabilitată de Consiliul Județean Arad. Tabăra atrage pe tot parcursul anului grupuri de copii, inclusiv din județele învecinate, și oferă aproximativ 100 de locuri de cazare, teren de fotbal, piscină, loc amenajat pentru foc de tabără și locuri de joacă, o destinație ideală pentru o vacanță de neuitat.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Oradea va avea loc cea mai mare adunare naţională a iubitorilor de „Dacia”

Articolul următor

Acces liber la viitorul digital: Cursuri gratuite pentru competențe digitale și tehnologia informației

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share