La circa 5 km de Oradea (măsurați din marginea orașului), de circa 2 ani, a luat ființă o piață destinată doar producătorilor locali. Este vorba despre Piața din Paleu, care funcționează în fiecare miercuri după amiază și sâmbăta dimineața.
Datorită calității produselor comercializate aici, în ultima vreme, din această piață își fac cumpărăturile nu doar locuitorii din Paleu, ci și din Oradea și localitățile vecine.
Inițiativa înființării Pieței din Paleu îi aparține Mihaelei Erbașu, o doamnă sufletistă din localitate.
Ce spun piețarii
Boldiș Emerich din Cauaceu cultivă pepeni galbeni, lebeniță, căpșuni, ardei kapia, ardei iuți ceapă, fasole verde. Ideea deschiderii acestei piețe i se pare binevenită, atât pentru producătorii din zonă, cât și pentru clienți.
Vizitatorii pieței găsesc aici și pâine făcută ca pe vremea bunicii, cu maia, făină, apă și sare. Aceasta este adusă la târg de Adrian Igna, care mai produce paste făinoase și tăieței de casă.

Printre cele mai frumoase roșii și ardei kapia din piață se găsesc la taraba Anei Maxim din Satul Nou. Femeia mai avea de vânzare vinete, cartofi și ceapă.
„Este foarte bună ideea deschiderii acestei piețe pentru noi producătorii din zonă. Vin în acestă piață de când s-a deschis”, ne-a spus Ana Maxim.
Un alt producător cu vechime în Piața din Paleu este Kovacs Andreea din Săldăbagiu de Munte. De fapt unul dintre micii producători de la care a pornit ideea înființării Pieței din Paleu.
Andreea a început afacerea de mic producător în urmă cu 12 ani, după ce înainte a lucrat în sectorul confecțiilor. A învățat cum se cultivă legumele din mers, din aproape în aproape, din cărți în limba maghiară și română, de pe la cei cu vechime mai multă în meserie.

„Fără deschiderea acestei piețe în pandemie nu știu ce era cu noi. Am învățat să facem și livrări la domiciliu. Îi mulțumim doamnei Mihaela pentru inițiativă”, a precizat Kovacs Andreea.
În Piața din Paleu se găsește și miere produsă din flora sălbatică, tei, salcâm, mure. Ea este comercializată de către Dan Gheorghe Hotea, care are, de asemenea, doar cuvinte de laudă la adresa Pieței din Paleu și a celei care a luat inițiativa înființării ei, Mihaela Erbașu.
Nu lipsesc brânzeturile și produsele lactate aduse la târg din Alparea de către Crenguța și Bogdan Gabor.
Tocmai din zona Beiușului a venit la Piața din Paleu, Tiberiu Halasz, cu roșii, siropuri, conserve și sucuri naturale produse sub brandul „Gustul rafinat”.
„Toată lumea mă întreabă: De ce vin până aici? Ca să vând! După piață am livrări de gemuri, siropuri, dulcețuri, tot ce producem noi. Îmi place foarte mult această piață și ideea înființării ei”, ne-a declarant Halasz Tiberiu.
Clienții pieței sunt și ei foarte mulțumiți.
„De când este piața aceasta, în altă parte nici nu mă mai duc. Aici știu că produsele sunt proaspete și de la producători locali”, ni s-a destăinuit Kis Ibolyia din Cetariu.
Cum s-a născut ideea
Ideea înființării Pieței din Paleu s-a născut la o cafea.

„Stăteam cu o prietenă, cu Erzsi Kovacs, la o cafea și vorbeam că Andreea nu are unde să-și vândă produsele, că Piața Mare din Oradea nu mai merge din cauza șantierelor din zonă. L-am sunat pe primarul comunei, Somogyi Lajos, și i-am spus că vrem să înființăm o piață în comună. Joi i-am spus ideea și sâmbăta am deschis prima piață”, povestește Mihaela Erbașu.
Pe lângă că le oferă cumpărătorilor produse de calitate, Piața din Paleu este și un punct de întâlnire și socializare pentru locuitorii comunei, un fel de Poiana lui Iocan din Moromeții lui Marin Preda, unde cei veniți la cumpărături se cunosc în cea mai mare parte și discută ba despre una, ba despre alta.
Ca planuri de viitor…Mihaela își dorește foarte mult ca proiectul de Piață depus de primăria Paleu să găsească finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul este unul deosebit de frumos, o piața cu adevărat tradițională, cu un design care să se încadreze în specificul satului maghiar. În noua piață se vor putea desface produse agroalimentare, dar va avea și zonă de food și relaxare.
„Îmi doresc ca Piața din Paleu să devină prima piață ZERO WASTE. Și așteptăm să ne vină noul cort, ca să întâmpinăm producătorii cum se cuvine. După Piața din Borș, s-a deschis și Piața de la Cătun și apoi Piața de la Era Park. Cei de la Era Park m-au chemat înainte de a înființa piața să îi ajut cu sfaturi. A fost o colaborare care mi-a făcut o deosebită plăcere”, conchide Mihaela Erbașu.
Una peste alta, dacă doriți legume și fructe de calitate de la producătorii locali, Piața din Paleu, la o aruncătură de băț de Oradea, este locul ideal.