Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața din Paleu, o piață născută la o cafea, model de bune practici

La circa 5 km de Oradea (măsurați din marginea orașului), de circa 2 ani, a luat ființă o piață destinată doar producătorilor locali. Este vorba despre Piața din Paleu, care funcționează în fiecare miercuri după amiază și sâmbăta dimineața.

Datorită calității produselor comercializate aici, în ultima vreme, din această piață își fac cumpărăturile nu doar locuitorii din Paleu, ci și din Oradea și localitățile vecine.

Inițiativa înființării Pieței din Paleu îi aparține Mihaelei Erbașu, o doamnă sufletistă din localitate.

 

Ce spun piețarii

Boldiș Emerich din Cauaceu cultivă pepeni galbeni, lebeniță, căpșuni, ardei kapia, ardei iuți ceapă, fasole verde. Ideea deschiderii acestei piețe i se pare binevenită, atât pentru producătorii din zonă, cât și pentru clienți.

Vizitatorii pieței găsesc aici și pâine făcută ca pe vremea bunicii, cu maia, făină, apă și sare. Aceasta este adusă la târg de Adrian Igna, care mai produce paste făinoase și tăieței de casă.

Legumele Anei maxim sunt foarte căutate de cumpărători

Printre cele mai frumoase roșii și ardei kapia din piață se găsesc la taraba Anei Maxim din Satul Nou. Femeia mai avea de vânzare vinete, cartofi și ceapă.

„Este foarte bună ideea deschiderii acestei piețe pentru noi producătorii din zonă. Vin în acestă piață de când s-a deschis”, ne-a spus Ana Maxim.

Un alt producător cu vechime în Piața din Paleu este Kovacs Andreea din Săldăbagiu de Munte. De fapt unul dintre micii producători de la care a pornit ideea înființării Pieței din Paleu.

Andreea a început afacerea de mic producător în urmă cu 12 ani, după ce înainte a lucrat în sectorul confecțiilor. A învățat cum se cultivă legumele din mers, din aproape în aproape, din cărți în limba maghiară și română, de pe la cei cu vechime mai multă în meserie.

De la Andreea s-a născut ideea

„Fără deschiderea acestei piețe în pandemie nu știu ce era cu noi. Am învățat să facem și livrări la domiciliu. Îi mulțumim doamnei Mihaela pentru inițiativă”, a precizat Kovacs Andreea.

În Piața din Paleu se găsește și miere produsă din flora sălbatică, tei, salcâm, mure. Ea este comercializată de către Dan Gheorghe Hotea, care are, de asemenea, doar cuvinte de laudă la adresa Pieței din Paleu și a celei care a luat inițiativa înființării ei, Mihaela Erbașu.

Nu lipsesc brânzeturile și produsele lactate aduse la târg din Alparea de către Crenguța și Bogdan Gabor.

Tocmai din zona Beiușului a venit la Piața din Paleu, Tiberiu Halasz, cu roșii, siropuri, conserve și sucuri naturale produse sub brandul „Gustul rafinat”.

„Toată lumea mă întreabă: De ce vin până aici? Ca să vând! După piață am livrări de gemuri, siropuri, dulcețuri, tot ce producem noi. Îmi place foarte mult această piață și ideea înființării ei”, ne-a declarant Halasz Tiberiu.

Clienții pieței sunt și ei foarte mulțumiți.

„De când este piața aceasta, în altă parte nici nu mă mai duc. Aici știu că produsele sunt proaspete și de la producători locali”, ni s-a destăinuit Kis Ibolyia din Cetariu.

Cum s-a născut ideea

Ideea înființării Pieței din Paleu s-a născut la o cafea.

Mihaela este foarte iubită, atât de comercianți cât de către clienți

„Stăteam cu o prietenă, cu Erzsi Kovacs, la o cafea și vorbeam că Andreea nu are unde să-și vândă produsele, că Piața Mare din Oradea nu mai merge din cauza șantierelor din zonă. L-am sunat  pe primarul comunei, Somogyi Lajos, și i-am spus că vrem să înființăm o piață în comună. Joi i-am spus ideea și sâmbăta am deschis prima piață”, povestește Mihaela Erbașu.

Pe lângă că le oferă cumpărătorilor produse de calitate, Piața din Paleu este și un punct de întâlnire și socializare pentru locuitorii comunei, un fel de Poiana lui Iocan din Moromeții lui Marin Preda, unde cei veniți la cumpărături se cunosc în cea mai mare parte și discută ba despre una, ba despre alta.

Ca planuri de viitor…Mihaela își dorește foarte mult ca proiectul de Piață depus de primăria Paleu să găsească finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul este unul deosebit de frumos, o piața cu adevărat tradițională, cu un design care să se încadreze în specificul satului maghiar. În noua piață se vor putea desface produse agroalimentare, dar va avea și zonă de food și relaxare.

„Îmi doresc ca Piața din Paleu să devină prima piață ZERO WASTE. Și așteptăm să ne vină noul cort, ca să întâmpinăm producătorii cum se cuvine. După Piața din Borș, s-a deschis și Piața de la Cătun și apoi Piața de la Era Park. Cei de la Era Park m-au chemat înainte de a înființa piața să îi ajut cu sfaturi. A fost o colaborare care mi-a făcut o deosebită plăcere”, conchide Mihaela Erbașu.

Una peste alta, dacă doriți legume și fructe de calitate de la producătorii locali, Piața din Paleu, la o aruncătură de băț de Oradea, este locul ideal.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Electric Castle a fost, vineri seară, o enormă sală de clasă în care 58.000 de oameni au primit o lecție despre punk, reinventare și forța de a transcende orice vârstă sau orice trend în muzică.

58.000 de participanți la ziua a treia de Electric Castle

Articolul următor
Ultima zi de festival pregătește nume mari din trip hop, rock și electro, iar muzica simfonică revine și ea la Electric Castle.

Festivalul de la Bonțida: 55.000 de oameni în penultima zi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share