Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Barajul de acumulare Leșu va fi reabilitat și modernizat prin PNRR

Pentru realizarea acestei investiții s-a alocat un buget de 24 milioane de euro.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a avizat în cadrul Comisiei Tehnico-Economice (CTE) proiectele de reabilitare și modernizare pentru barajele aflate în zonele prioritare pentru prevenirea inundațiilor.

Baraje care au primit finanțări

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ABA Crișuri a obținut o finanțare în cuantum de 114 milioane euro pentru îmbunătățirea condițiile de funcționare în siguranță a barajelor: Leșu, Sălard, Tămașda (județul Bihor), Chigher, Șicula și Zerindu Mic (județul Arad).

„Contractul de finanțare PNRR a fost semnat la finele anului trecut. De atunci și până în prezent s-au parcurs toate etapele necesare avizărilor, atât în cadrul Comisie Tehnico-Economice de la nivel bazinal, cât și în cea de la nivel național. Procedura de avizare prin CTE este un pas important în etapa de proiectare care ne aduce tot  mai aproape de începerea efectivă a lucrărilor. Din lista celor șase baraje promovate, o prioritate o reprezintă reabilitarea și punerea în siguranță a acumulării Leșu. Pentru realizarea acestei investiții s-a alocat un buget de 24 milioane de euro. Conform contractului de finanțare, lucrările se vor finaliza până la finele anului 2026”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

În prezent, acumularea Leşu nu are retenţie de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, datorită exfiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia. Pentru exploatarea barajului în condiții de siguranță se va asigura, în primul rând, etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană și înlocuirea echipamentelor hidromecanice. Se va monitoriza orice modificare a barajului prin aparatură modernă de tip laser-scaner și se va asigura independența energetică necesară pentru funcționarea echipamentelor prin panouri fotovoltaice.

Proiectul va pune obligatoriu în aplicare toate măsurile necesare pentru reducea impactului negativ asupra apei, precum și asupra habitatelor și a speciilor protejate care depind direct de apă. Astfel, prin acest proiect sunt prevăzute și sisteme de colectare a deșeurilor.

„De cele mai multe ori, în perioada viiturilor, la baraje se adună cantități semnificative de deșeuri plutitoare în zona de golire sau deversare. Pentru a gestiona cât mai eficient această problemă, dorim să instalăm camere video la baraje pentru a supraveghea lucrările din Dispecerat”, a mai precizat Pásztor Sándor.

Barajele care vor beneficia de aceste investiții au un rol esențial în atenuarea undei de viitură în bazinele hidrografice : Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru și Crișul Alb.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Echipele noastre lucrează la reabilitarea și modernizarea clădirii istorice denumite Farmacia B, aparținând Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj (UMFIH), care va fi transformată în CCDM.

Cum va arăta Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului

Articolul următor

Globalworth, contract de inchiriere cu CEO Clubs

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share