Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UiPath finanțează un centru de robotică la Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și compania UiPath, lider în software de automatizare pentru întreprinderi (RPA), au decis să pună bazele parteneriatului.
Fondatorul companiei-unicorn se bazează pe talentul studenților de la UBB | Foto: Știri pe Surse

Parteneriatul strategic vizează creșterea competitivității studenților și a sectoarelor public și socio-economic în industria de automatizare software.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și compania UiPath, lider în software de automatizare pentru întreprinderi (RPA), au decis să pună bazele parteneriatului. Ca prim pas în acest parteneriat, UBB a fondat cu sprijinul UiPath Centrul National de Excelență în Automatizarea Robotică (CNEAR) , găzduit de UBB.

Unul dintre principalele roluri ale noului centru va fi acela de a dezvolta competențele studenților și ale cadrelor academice din universitate (dar și ale altor actori din afara UBB în tehnologia RPA și inteligența artificială (IA), dar și în alte tehnologii conexe.

CNEAR își propune să contribuie astfel la creșterea competitivității studenților pe piața muncii, la digitalizarea sectorului public și socio-economic, precum și să încurajeze crearea unor startup-uri care vizează gestionarea eficientă a provocărilor pe care le ridică noua eră digitală.

Parteneriatul ale cărui baze au fost puse de UBB și UiPath va avea o importanță strategică nu doar pentru membrii comunității UBB, ci pentru întreaga comunitate locală, regională și chiar națională, pentru mediul de afaceri, precum și pentru activitatea de cercetare aplicată.

În cadrul CNEAR vor fi dezvoltate soluții de automatizare în beneficiul sectorului public și socio-economic. Studenții și cadrele didactice vor beneficia de training-uri realizate împreună cu partenerii locali de către traineri certificați.

Vor își ducă tehnologia în regiune

UiPath va pune la dispoziție licențe software din suita proprie de produse pentru a susține cursurile și activitățile de cercetare la CNEAR, va propune teme de cercetare legate de RPA și AI, va sponsoriza examene de certificare UiPath Certified Professional pentru cadre didactice și studenți performanți.

Având în vedere cererea constantă de forță de muncă echipată cu cunoștințe avansate de automatizare, prin crearea CNEAR, UiPath își propune să sprijine noile generații de absolvenți să devină performanți într-o lume în care automatizarea și AI vor juca un rol major.

UiPath își dorește să contribuie la creșterea și dezvoltarea ecosistemului și a ratei de adopție a tehnologiei UiPath în regiune. UBB va asigura atât selecția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor care vor face parte din CNEAR, cât și comunicarea cu partenerii din mediul public și privat care pot pot beneficia de soluții de automatizare.

Vor fi stimulate colaborări, vor fi generate inițiative și evenimente ce au ca scop promovarea tehnologiei RPA prin utilizarea produselor UiPath (prezentări, sesiuni de lucru, competiții etc.) și vor fi promovate lucrările de licență și master care au ca obiect automatizarea proceselor de business.

UiPath: “Formăm competențe digitale”

„UBB este partenerul European Institute of Innovation and Technology pentru Biroul EIT Digital în România și un hub național de tehnologii innovative (AI, securitate cibernetică, realități virtuale / augmentate / mixte și roboterapie (mai ales cu aplicații în sănătate), bionanotehnologii, tehnologii medicale, sustenabilitate, mediu și schimbări climatice).

Tehnologiile UBB sunt altfel în peisajul național, înscriindu-se în paradigmele marilor universități comprehensive care dau tonul în noile revoluții industriale (și în dezvoltările din cadrul lor) la nivel internațional, deoarece, prin profilul academic specific, UBB combină creativ știința și ingineria în context socio-uman, ceea ce le face inovative, acceptabile și sigure.

UiPath este o companie lider în automatizarea proceselor de business pentru întreprinderi astfel încât acest demers a venit în mod natural. În 2018 UBB a semnat primul parteneriat pentru cursuri de RPA din zona Europei, Orientului Mijlociu și Africii, prin intermediul programului Academic Alliance al UiPath, ceea ce ne-a apropiat în demersurile noastre inovative.

CNEAR este unul de competențe, consultanță și resurse în domeniul RPA și în inteligența artificială, cu implicații mai largi, țintind educația, cercetarea, dezvoltarea, inovarea și relația cu societatea. Centrul este organizat la UBB, dar nu este doar pentru UBB, competențele acestuia putând fi accesate de orice actor interesat în acest domeniu”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

“Credem cu tărie în importanța însușirii de noi cunoștințe și capabilități în domeniul tehnologiilor noi. Universitățile trebuie să își asume rolul de a educa și de a pregăti următoarele generații pentru avansul automatizării și al AI. Ne face plăcere să sprijinim UBB în crearea acestui centru. Avem încredere în potențialul acestuia de a echipa pe cei interesați cu competențe digitale esențiale pentru un viitor al muncii în care tehnologia va juca un rol major”, a spus Daniel Dines, cofondator al UiPath.

UiPath, companie specializată în domeniul Enterprise Robotic Process Automation, primul unicorn românesc (startup IT evaluat la peste 1 miliard de dolari, n. red.), are la Cluj un birou în urma achiziţiei Platformei Smart Data de la firma de software Recognos.

Biroul de la Cluj  este condus de Andrei Roth, fost manager în echipa locală Recognos. În 2021, după listarea la Bursa din New York, UiPath avea o valoare de piață de 44 de miliarde de dolari (80 dolari / acțiune), însă aceasta a coborât apoi la 9,2 miliarde.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
TeraPlast își face fabrică de folii stretch de 17 milioane de euro.

TeraPlast își face fabrică de folii stretch de 17 milioane de euro

Articolul următor

La Timișoara se va deschide Muzeul Bibliei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share