Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast își face fabrică de folii stretch de 17 milioane de euro

TeraPlast își face fabrică de folii stretch de 17 milioane de euro.
Combinatul bistrițean de materiale de construcții speră într-un an 2023 încheiat pe profit | Foto: TeraPlast

Grupul bistrițean are prevăzute, în acest an, investiții de 120 de milioane de lei.

Fabrica de folii stretch a TeraPlast este în construcție, iar testele în producție vor începe în trimestrul IV al acestui an. Investiția se ridică la 84 de milioane de lei. Pentru noua centrală fotovoltaică, pentru care TeraPlast beneficiază de cofinanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență compania este în etapa unor detalii finale legate de coordonatele proiectului.

Conducerea estimează, în cazul unui răspuns favorabil definitiv, să semneze contractul de finanțare în decursul trimestrului III. Obiectivul va permite creșterea surselor de energie regenerabilă ale grupului și contribuie la asigurarea a 20% din necesarul de energie electrică din surse regenerabile pe termen mediu.

În semestrul I al acestui an, grupul TeraPlast a consemnat un rezultat net negativ la nivelul, dar care s-a redus la mai puțin de un milion de lei ca urmare a dublării profitabilității diviziei de instalații și reciclare din trimestrul II din 2023. Grupul a reușit în trimestrul II să revină pe profit net, care a fost de 1,6 milioane de lei și care permite contrabalansarea parțială a rezultatului nefavorabil din precedentele trei luni.

“Condițiile de piață au fost la nivel nesatisfăcător de la finalul anului trecut, în linie cu așteptările. Din acest motiv, grupul a implementat o politică susținută de eficientizare operațională ce i-a permis să înceapă reconstituirea profitabilității nete, cu perspectiva unor noi progrese în intervalele următoare. Așteptările grupului prevăd o creștere substanțială a cererii în semestrul II.

Cifra de afaceri consolidată în S1 a fost de 320 de milioane de lei, în scădere în termeni anuali, cu 14%. Scăderea a fost accentuată de o deflație a prețurilor în prima parte a anului față de aceeași perioadă a anului precedent datorată scăderii prețurilor materiilor prime”, a menționat conducerea TeraPlast.

În așteptarea proiectelor publice din POIM

“Bugetul a fost construit pe premisa unor cantități mai mici în primul semestru. Este așteptată o redinamizare mai vizibilă începând din trimestrul III a diviziei instalații, pe măsură ce se vor înregistra progrese în derularea unor licitații din fondurile publice, în special prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ce va ajunge la final în acest an și se impune o accelerare a absorbției.

Dinamica licitațiilor din platforma de achiziții publice indică un ritm mai accelerat de atribuire a contractelor de execuție a lucrărilor de apă și canal”, se menționează în raport.

“Investițiile derulate ne-au permis să extindem baza de clienți, să reducem dependența de unele piețe și să așezăm fundamentele unor evoluții solide pe termen lung. Sunt multe necunoscute din cauza cărora ne este dificil să anticipăm ce va urma, însă vizibilitatea pe care o avem pentru perioada imediat următoare ne dă încredere în realizarea profitabilității în 2023”, a spus directorul financiar, Ioana Birta.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din centrul și sud-estul Europei. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicolaou şi HPV în 3 localităţi din judeţul Alba

Articolul următor
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și compania UiPath, lider în software de automatizare pentru întreprinderi (RPA), au decis să pună bazele parteneriatului.

UiPath finanțează un centru de robotică la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share