Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Managerii din comerț și servicii, optimiști

Creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul și în servicii. Relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și în servicii. Creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul.

Acestea sunt estimările rezultate din Ancheta de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada iulie – septembrie 2023.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).  Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iulie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).  Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +24 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).  Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.142 agenţi economici), construcţiilor (1.361), comerţului cu amănuntul (2.626) şi serviciilor (3.004). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Comparativ cu primele cinci luni din 2022, în perioada respectivă a acestui an, indicele producției industriale a fost de 93,3%.

Crește producția industrială a Clujului, însă importurile copleșesc județul

Articolul următor
Este începutul unei noi săptămâni în care se anunță temperaturi caniculare în majoritatea zonelor din țară iar mii de români vor căuta un ștrand sau o piscină pentru a se răcori și a petrece o zi frumoasă alături de cei dragi.

Brașovul și Clujul, în topul ștrandurilor scumpe din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share