Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

160 de milioane de euro, fonduri nerambursabile PNRR pentru cinci programe naţionale de asistenţă medicală

sursa foto: Depositphotos

Un fond de 160 de milioane de euro nerambursabili,  pentru cinci programe naţionale de asistenţă medicală a fost alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în urma şedinţei ordinare din 28 iulie 2023.

Care sunt programele naţionale finanţate?

Programului național de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau pentru cabinetele medicale asociate;

Programului național de dotare cu echipamente a cabinetelor de planificare familială;

Programul naţional de dotare cu echipamente a centrelor comunitare integrate;

Programul naţional de dotare cu unități mobile de terapie intensivă neonatală;

Programul naţional de dotare cu unități mobile de screening pentru cancer, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Distribuția la nivel teritorial investițiilor urmăreşte profilului stării de sănătate a populației. Prioritate vor avea cabinetele din mediul rural și din urbanul mic, inclusiv zonele defavorizate, pentru a îmbunătăți gradul de acoperire a serviciilor de asistență medicală primară inclusiv în comunitățile unde aceste servicii sunt deficitare la ora actuală.

Cele 160 de milioane de euro vor fi filtrate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate

Ţinta acestor programe naţionale sunt 3000 de cabinete ale medicilor de familie sau cabinete medicale asociate, 119 cabinete de planificare familială şi 200 de centre comunitare integrate.

Vor fi achiziţionate 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală, care vor fi repartizate pe regiuni către unități sanitare spitalicești nivel 3, spitale de pediatrie, spitale aflate în subordinea Academiei Române ce au în componență clinici universitare coordonatoare de rezidențiat neonatologie sau secții de neonatologie cu personal medical ce deține experiența în transportul pacientului critic neonatal, pentru asigurarea transportului medicalizat de înaltă calitate pentru pacienții nou-născuți aflați în stare critică.

Hotărârea de Guvern mai prevede achiziționarea a 10 unități mobile de screening pentru cancer, care vor fi repartizate centrelor regionale ce derulează în acest moment activități de screening cervical și care au deja expertiză în astfel de activități, în vederea  diagnosticării precoce a cancerului cervical și mamar, se arată pe site-ul Guvernului.

Prin aceste programe se continuă dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, în cadrul țintelor asumate în acest sens și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsuri pot fi implementate imediat,  Hotărârea de Guvern fiind publicată în Monitorul Oficial în 1 august 2023.

Finanțarea programelor  este asigurată prin bugetul Ministerului Sănătății, din fondurile alocate pentru România în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, aprobat prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului, componenta 12 —Sănătate.

În Hotărârea de Guvern se menţionează că organizarea procedurilor de achiziție pentru echipamentele se realizează la solicitarea Ministerului Sănătății, în baza fundamentării necesarului, de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate,  și se finalizează prin încheierea de acorduri cadru, în numele și pentru Ministerul Sănătății.

În aceeaşi Hotărâre de Guvern a fost precizată structura organizatorică a Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, care cuprinde 52 de posturi, exclusiv demnitarul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noul fond de investiții NATO: 1 miliard EURO pentru tehnologii pentru apărare și securitate

Articolul următor

Ce este strategia „Pariuri pe vecini” la ruleta online?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share