Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rockerii din Cluj și Timiș, în topul investitorilor în titlurile Fidelis

Cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2023, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Rock FM, a adus cel mai mare număr de investitori - donatori de până acum.
Marcarea la bursă a unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis | Foto: BVB

În a doua ediție a programului din acest an, 1.300 donatori de sânge au primit cea mai mare dobândă la titlurile de stat.

Cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2023, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Rock FM, a adus cel mai mare număr de investitori – donatori de până acum.

1.300 de donatori s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 17-28 iulie. Ei au beneficiat de tranșa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, de 7,3%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadență la un an.

Suma investită în ediția a doua a Fidelis a fost de 2,3 de miliarde de lei. Emisiunea în euro, cu scadența la cinci ani și dobânda de 5,45%, a fost cea mai accesată, cu 210 milioane de euro plasați în 6.484 de ordine. A doua emisiune ca accesări a fost în lei, cu scadența la trei ani, dobânda de 7,20%, cu 421 milioane de lei plasate în 4.884 de ordine.

S-a dublat numărul donatorilor din capitală

„Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediții Fidelis de anul acesta au demonstrat că românii sunt familiarizați cu programul și aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanțelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantă atât pentru tranșele în lei, cât și în euro.

Tranșa specială pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediția precedentă, iar numărul mare de donatori care au venit la centrul mobil de la sediul nostru confirmă entuziasmul față de caracterul social al campaniei. 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, față de 1.000 de donatori în campania precedentă.

Împreună cu Rock FM, care ne-a luat alături în campania pentru promovarea donării, Ministerul Finanțelor oferă un parteneriat solid investitorilor care accesează aceste instrumente, dar și persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge.

Vedem că ediția aceasta a dus la creșterea numărului donatorilor la nivel de București cu 35%, față de aceeași lună a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Statul a atras 4,2 miliarde de euro de la populație

La nivel național, în iulie, au donat 31.295 de persoane. Cele mai multe s-au înregistrat în București, Cluj, Argeș, Timiș, Prahova. Pentru prima dată de la startul parteneriatului cu Rock FM, un centru de donare a fost organizat în sediul Ministerului Finanțelor. În cele trei zile s-au înscris 230 persoane, din care 170 au finalizat donarea, sângele colectat acoperind cererea pentru mai mult de 450 pacienți.

Ministerul Finanțelor a atras 758 de milioane de lei, respectiv, 329 de milioane de euro, prin a 12-a ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Prin intermediul celor 12 oferte din ultimii patru ani, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 4,2 miliarde euro.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru cea în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Investitorii donatori au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 la 500 lei.

Ei au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge din 1 ianuarie 2023. Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități ca posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere; câștiguri cumulate din dobânzi și profituri neimpozabile; flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

19.000 de ordine plasate

„Emisiunile recurente de titluri de stat Fidelis sunt un succes, luând în calcul atât sumele impresionante atrase, cât și faptul că aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor să facă primul pas în lumea investițiilor, oferind cel mai redus raport câștig – risc.

Felicităm întreaga echipă implicată în succesul acestei noi oferte, respectiv echipa ministerului, consorțiul de intermediere și Rock FM, pentru că împreună au demonstrat că românii au sânge de investitor și donator”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

„Așa cum donarea de sânge contribuie la îmbunătățirea sănătății, la fel și investiția în active listate la BVB contribuie la îmbunătățirea sănătății financiare. Interesul ridicat pentru titlurile Fidelis s-a văzut atât în valoarea mare a subscrierilor și în numărul de ordine plasate, peste 19.000”, a afirmat Adrian Tănase, director general al BVB

Vândute prin patru bănci

Oferta primară de vânzare a titlurilor Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners și Banca Transilvania Cluj, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Alpha Bank România. Titlurile au putut fi cumpărate și prin participanți eligibili.

„În una din cele mai aglomerate perioade din istoria recentă a pieței de capital, care a ridicat definitiv profilul bursei locale pentru investitorii români și internaționali, titlurile de stat oferite prin Fidelis continuă să atragă subscrieri semnificative.

Succesul acestei noi emisiuni confirmă încă odată resursele pieței locale și apetitul populației pentru economisire și investiții la randamente solide cu risc scăzut”, a declarat Daniela Secară, directorul general al BTCP Cluj.

Oferta a fost derulată în perioada 17-28 iulie, interval în care românii au plasat 19.156 de ordine de subscriere pentru titlurile de stat denominate în lei și în euro. Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB în 3 august.

Ele pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați. Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Este vorba despre traseul situat între km 10+009 - km 12+000 și km 21+406 – km 24+890, aferente Autostrăzii Transilvania (A3) Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu - Mihăiești (km 8+700 – km 25+500).

Autostrada Transilvania va fi deviată la ieșirea spre Sălaj. Apar două viaducte

Articolul următor
Cei dintâi artiști sosiți pe AIAIC pentru Untold au fost Steve Aoki, Boris Brejcha, Ann Clue și ALOK.

Cu ce avioane private au venit starurile la Untold

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share