Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Antreprenor sibian, lăudat de AFIR: cu 1,1 milioane euro a înființat o unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă

O investiție cu fonduri europene din Cristian, județul Sibiu, prin care a fost înființată o fabrică de sortare, ambalare și depozitare ouă, este dată ca exemplu de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Într-un comunicat de presă, instituția amintește că a finanțat în perioada 2014 – 2022 investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, prin submăsura 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Potrivit instituției, această linie de finanțare a beneficiat de o alocare financiară de aproximativ 503 milioane de euro, solicitările de finanțare depuse însumând peste 802 milioane de euro.

Directorul AFIR, George Chiriță, a transmis că instituția pe care o conduce a încheiat prin PNDR 2020 contracte de finanțate cu 604 procesatori, valoarea totală a contractelor ajungând la 451,2 milioane de euro. „Până în prezent, AFIR a plătit 252,6 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii submăsurii 4.2.”, a precizat acesta. Potrivit lui, în acest an se vor deschide alte linii de finanțare pentru procesatori, exploatații zootehnice și pomicole, dar și pentru tinerii fermieri.

O investiție reprezentativă pentru acest sector este proiectul „Înființare unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă” implementat de beneficiarul Ovo Product Cooperativă Agricolă, în localitatea Cristian, din județul Sibiu. Valoarea totală investiției se ridică la 1.158.913 euro, din care 811.239 euro este valoarea finanțării nerambursabile acordate prin PNDR 2020. Contractul de finanțare a fost încheiat în august 2019, iar investiția a fost finalizată în decembrie 2022.

„Am beneficiat de o finanțare nerambursabilă în procent de 70% prin PNDR pentru a înființa o stație de sortare, ambalare și depozitare ouă, proiect finalizat la sfârșitul anului 2022. Unitatea deservește membrii cooperatori și alți producători pe o rază de 200 de kilometri. Proiectul își propune să creeze un lanț alimentar, în special pentru acei producători care au nevoie de o desfacere mai facilă pe piață. Desfacerea produselor e o provocare, mai ales în țara noastră și implică zilnic multă muncă. Noi desfacem produsele în marile magazine naționale, cu care am colaborat bine”, a menționat Alexander Graffius, reprezentantul legal al proiectului.

Acesta a dat de înțeles că accesarea fondurilor a fost o provocare, dar că au fost și „ajutați de reprezentanții AFIR”.

Proiectul de investiții al cooperativei agricole a obținut finanțare pentru înființarea unei unități de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și ambalare ouă, cu scopul de a colecta ouă de la membrii cooperatori și de la alți producători locali autorizați și de a asigura comercializarea acestora către consumatorii finali prin crearea unui lanț alimentar integrat, precizează AFIR într-un comunicat de presă.

În acest scop, s-a construit o hală de producție de 1.322 mp și s-au achiziționat mai multe echipamente: o mașină de sortat ouă, două mașini de înfoliat, două imprimante input, patru output, trei mașini frigorifice și 252 de paleți. Capacitatea existentă la momentul depunerii proiectului era de circa 57.000 ouă/ zi, iar cea realizată după implementarea proiectului este de 135.000 ouă/ zi. Cantitatea anuală de produse comercializate este de peste 38 de milioane de ouă pe an. În urma implementării proiectului, se vor comercializa 85% ouă ambalate și 15% ouă vrac.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea mizează pe energia fotovoltaică  

Articolul următor

Consolidarea fiscală este un exercițiu riscant: povara fiscală sporită afectează negativ economia și bugetele statului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Lacul Ursu – comoara județului Mureș

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat recent finanțarea unui proiect denumit Lacul Ursu – comoara județului Mureș. Evenimentul va…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share