Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, modernizată prin PNRR

Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Cercetării contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și reabilitarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei.

Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 20.737.136,30 lei fără TVA, echivalentul a 4.215.807,66 euro din PNRR, la care se adaugă 3.940.055,90 lei, echivalentul a 801.003,46 euro, reprezentând valoarea neeligibilă a TVA. Suma nerambursabilă este de 12.715.356 lei, restul reprezentând contribuția Consiliului Județean Bihor.

 

Ce prevede investiția

Investiția prevede extinderea, renovarea și echiparea celor 4 biblioteci, care vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. În plus, vor fi dotate cu echipamente informatice alte 26 de biblioteci din județ în localitățile: Oșorhei, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasca, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Nojorid, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai.

Proiectul mai presupune dezvoltarea competențelor digitale pentru un număr de 2.503 cetățeni din județul Bihor, prin organizarea unor cursuri de formare.

Biblioteca din Băile Felix – Sânmartin

„Săptămâna viitoarea va fi publicată licitația pentru selectarea unui constructor la Biblioteca Județeană. De asemenea, am finalizat cele trei proiecte pentru primăriile din zona metropolitană, unde se reabilitează bibliotecile comunale. Aceste trei licitații vor fi organizate de cele trei unități administrativ-teritoriale. Dacă totul va fi în bună regulă, în toamna acestui an ar trebui să avem un contract de execuție semnat pentru Biblioteca Județeană și să începem imediat lucrările”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

 

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, digitalizată

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” vor fi vizate zonele de parter, etaj I și etaj II.

La parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

Cea de-a doua componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TOP 5 domenii de activitate cele mai căutate de tineri în 2023

Articolul următor

La ce se pot aștepta companiile din energie în urma controalelor tematice ANAF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share