O echipă de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB Cluj-Napoca derulează un proiect de cercetare, intitulat Romanian Economic Monitor. În cadrul acestui proiect au fost analizate relațiile dintre investițiile străine, salariile și economiile fiecărui judeţ din România, la care se adaugă Bucureştiul.
În urma analizării datelor s-a constat o creştere constantă a fluxului investițiilor străine directe (ISD) în România ultimilor 10 ani. De la 1,7 miliarde de euro în investite 2011, valoarea acestora a crescut până la 8,94 miliarde de euro în 2021, potrivit datelor Bancii Naționale a României. Desigur, anul 2020 a ieşit din trendul ascendent, cu cele 3,005 miliarde de euro investite în România. Această valoare nu a modificat fluxul net al Investiţiilor Străine Directe în România, care a rămas pozitiv pe întreaga perioadă. Soldul ISD s-a menținut pe un trend pozitiv ajungând de la 54 miliarde de euro în 2011 la peste 100 miliarde de euro în 2021, potrivit analizei efectuate de economiştii antrenaţi în Romanian Economic Monitor.
Romanian Economic Monitor demonstrează distribuţia inegală a ISD în judeţe
La nivel regional și județean investiţiile străine sunt distribuite inegal. Clasamentul este condus de București și judeţul Ilfovul, care au coagulat în acest deceniu peste 60% din totalul ISD în România. Cele 40 de județe şi-au disputat mai puțin de 40% din soldul total ISD.
Astfel, municipiul Bucureștişi-a astribuit un sold ISD de 54 miliarde de euro. În urma capitalei vine, judeţul Ilfov cu 6,6 miliarde. Judeţul Timiș ocupă locul al treilea cu cele 4,8 miliarde euro investiţii străine. Judeţul Brașov, cu cele 2,6 miliarde este pe locul al cincilea, înaintea Clujului, care şi-a adjudecat 2,3 miliarde euro.
ISD şi salariul mediu lunar
Pentru a analiza legătura dintre diferenţele enorme ale ISD asupra economiei judeţelor, au fost luate în considerare câteva aspecte supuse analizei, cum ar fi impactul ISD asupra câștigului salarial mediu lunar. Concluzia lor a fost că există o corelație pozitivă dintre soldul ISD și salariul mediu net pe județe.
„Desigur, salariul mediu net este influențat de foarte mulți factori și însăși valoarea medie este un indicator care trebuie interpretat cu grijă: valorile extreme, în acest caz valorile ridicate, pot distorsiona mult valoarea medie creând iluzia că o mare parte a populației unui județ câștigă destul de bine, pe când această bunăstare aparentă se datorează doar unor salarii extrem de ridicate, însă relativ rare”, observă economiștii FSEGA.
Datele au demonstrat câteva cazuri aparent paradoxale. În județul Gorj, cu investiții străine aproape inexistente, salariul mediu net este de 3.008 lei pe lună, pe când în județul Arad, cu 1,5 miliarde de euro a soldului ISD (cu peste 200 de ori mai mult decât în Gorj) salariul mediu net lunar este sub județul Gorj cu 2.972 de lei pe lună. O pereche similară ar fi, salariu mediu net aproape egal în județele Bihor și Vaslui (2.766 lei versus 2.711 lei), în condiţile în care ISD din Bihor sunt mult superioare celor din judeţul Vaslui (1 miliard versus 0,036 miliarde).
Consiliului Fiscal a arătat în raportul din august 2023 că această discrepanță majoră este încă activă, deşi a scăzut la nivelul de 17,4% în 2022. În județele cu un sold ISD mai ridicat, Romanian Economic Monitor a observat o proporție mai mare a salariaților lucrează în sectorul privat.