Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

După 17 luni se ieftinesc creditele ipotecare pentru locuinţe noi

Pentru prima oară după aproape un an şi jumătate de valori ridicate, băncile au ieftinit în luna iunie creditele pentru achiziţiile ipotecare de locuinţe noi. Dobânda medie percepută în cazul creditelor noi în  monedă naţională a scăzut în luna iunie la 9,39%. Aceasta reprezintă aproximativ o scădere cu 40 de puncte de bază faţă de lunile aprilie şi mai.

Cu toate acestea, nivelul acestor credite rămâne la un maxim atins la sfârşitul anului 2021. În aceeaşi perioadă, creditele în lei pentru firme au devenit şi ele mai accesibile. Măsurile pozitive pentru piaţă au fost umbrite, totuşi, de scăderea dobânzilor la depozite, acestea coborând sub 6%, nivel menţinut din luna iunie a anului trecut. Consiliul de Administraţia al BNR a decis în şedinţa din 7 august 2023 pe probleme de politică monetară menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an.

“Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să decelereze relativ alert în iunie, ajungând la 6,4 la sută, de la 7,9 la sută în mai, în condițiile în care dinamica deosebit de înaltă a componentei în valută și-a accentuat declinul, iar variația creditului în lei a stagnat la o valoare marginal pozitivă. Prin urmare, ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat și-a stopat trendul descendent, mărindu-se ușor în iunie, la 67,9 la sută, de la 67,6 la sută în luna mai” se arată în comunicatul BNR.

Ce se întâmplă cu creditele ipotecare în derulare

Pentru creditele ipotecare aflate în derulare, cu scadenţă iniţială la 5 ani s-a înregistrat o scădere uşoară, cu doar 6 puncte de bază, ajungând la 8,2%. În Dobând Medie Anuală Efectivă a acestora nu intră comisioanele şi alte costuri. 33% din din creditele ipotecare în lei aflate în sold cunosc o creştere a ratelor cu peste 50%. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul  a jumătate din creditele  acordate prin programul Prima/Noua Casă.

În acelaşi timp, scăderea dobânzilor la depozitele în lei la 5,97% în luna iunie, faţă de 6,01% în mai şi vârful de 7,33% atins în octombrie 2022 a fost consecinţa excedentului de lichiditate înregistrat de bănci, care nu au mai fost nevoite să recurgă la mecanisme de atragere a depozitelor.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Masterplanul de apă și canal continuă cu reabilitarea a 20 de km de conducte pentru apă potabilă Bistriţa-Lechinţa

Articolul următor

20,8 milioane de lei pentru modernizarea Centralei Hidroelectrice Tismana Subteran

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share