Delgaz Grid a demarat în luna noiembrie 2022 un proiect pilot de testare a compatibilității și funcționării instalațiilor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale (GN) și hidrogen (H2). La jumătate de an distanță, într-un cadru festiv, compania de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice din cadrul grupului E.ON România a început testele privind funcționarea reţelelor şi aparatelor de utilizare cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Proiectul 20HyGrid se va derula până în 2024.
Încă din anii 60, în bazinul Ruhr din Germania era utilizat gazul de cocserie sau gazul orășenesc, pentru că se producea din cărbune și acest gaz avea în compoziție peste 50% hidrogen. Astăzi, hidrogenul ajunge să fie văzut tot mai mult ca un combustibil al viitorului, chiar dacă și în România are o istorie de circa 100 de ani utilizarea sa.
Dacă revenim în prezent, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, la finalul primei decade a lunii iunie, compania Delgaz Grid ne-a și demonstrat că hidrogenul este combustibilul viitorului și că mai sunt puțini pași de parcurs pentru a-l putea folosi la scară largă, inclusiv ca soluție de încălzire a locuințelor.
“Am deosebita onoare să începem astăzi cu acest proiect pilot 20HyGrid. Vrem să demonstrăm că putem să folosim hidrogenul deja în rețeaua existentă, vrem să știm mai mult care din instalațiile noastre sunt potrivite și unde va fi necesar să investim, sperăm cu fonduri europene, și vrem să demonstrăm că putem să asigurăm același confort oamenilor. În această vară vrem să facem un pas înainte, să ajungem cu un alt proiect pilot şi în casele particulare, la clienţi reali”, a subliniat Volker Raffel, CEO al E.ON România, în deschiderea evenimentului.
Managerul general al E.ON România consideră că hidrogenul este deja un fapt, iar coroborat cu investițiile masive în energie renerabilă și cu surplusul de energie electrică din surse regenerabile care va fi produs, aceste cantități de energie electrică în exces vor putea fi utilizate pentru producerea hidrogenului.
“În al doilea rând, cum ne vom încălzi în 20 de ani? Putem să ne încălzim doar cu electricitate? Nu. Un coleg de-al meu a încercat să aibă o pompă de căldură într-un bloc de locuințe în București și sistemul încălzire nu este potrivit pentru o pompă de căldură. Nu se poate instala o putere atât de mare pentru că nu ajunge destulă electricitate în bloc. Energia electrică care ajunge acolo este suficientă pentru iluminat, dar nu pentru o pompă de căldură. Dacă comandaţi o pompă de căldură pentru o casă particulară, asta înseamnă o investiţie de 150.000 de lei şi nu toată lumea poate investi o astfel de sumă. Este clar că nu putem să încălzim doar electric în 20 de ani în România. Dacă avem hidrogenul și dacă vrem să încălzim fără CO2 unde vom folosi hidrogenul? În industrie, unde putem să captăm CO2, să îl transportăm și să îl introducem în subteran sau în apartamente? Pentru mine e clar, folosim hidrogenul și în apartamente”, a arătat Volker Raffel.
“În 1875, un om spunea așa: cred că într-o bună zi apa va deveni un combustibil, iar componentele ei, hidrogenul și oxigenul, individual sau împreună, vor fi o sursă inepuizabilă de căldură și lumină, de o intensitate de care cărbunele nu este capabilă. Cine este acest om? Unii îl știm ca scriitor de aventuri, alții de science-fiction. Eu cred că a fost un mare vizionar. Se numește Jules Verne și această frază vine din romanul binecunoscut Insula misterioasă. După 150 de ani de la această frază, lumea își schimbă paradigma energetică, iar hidrogenul se profilează printre principalii vectori energetici către o tranziție sustenabilă și curată”,
Dr. Cristian Călin
Proiectul pilot 20HyGrid
Coordonatorul proiectului, dr. Călin Cristian, manager tehnic gaz în cadrul companiei, a fost cel care ne-a vorbit despre demararea testelor din primul proiect de blending din România, un amestec de 20% hidrogen în gaze naturale pe rețele de distribuție, instalații și aparate de utilizare existente astăzi în casele noastre.
“Proiectul se numește 20HyGrid pentru că am ales să începem cu 20%. De ce? Pentru că am văzut că totul funcționează normal, inclusiv cu 30% și că în vest nu este nevoie de nicio modificare de rețea sau de aparate de utilizare actuală. Asta vrem să validăm și prin proiectul nostru pe rețelele și pe aparatele din România, toate categoriile de aparate pe care astăzi le găsim în casele românilor. Avem protocoale semnate cu cei mai importanți șase producători de centrale. Aici vom testa într-o primă etapă, într-un mediu controlat, toate aceste aparate, centrale vechi, fără condensare, din anii 2000, convectoare, arzătoare atmosferice din sobe de teracotă de încălzit, aragaze, boilere de apă caldă, în total peste 30 de aparate, de diferite modele și vechime, ca să demonstrăm că funcționează fără nicio modificare, astfel încât putem asigura o bună perioadă de timp, poate 10-15 ani, o tranziție sustenabilă cu aparatele existente”, a explicat specialistul Delgaz Grid.
Proiectul pilot va trece apoi în etapa următoare. “După ce ne asigurăm că totul funcționează în condiții de siguranță și fără niciun risc, vom efectua teste pe două rețele operaționale, cu clienți racordați, una cu material tubular oțel în județul Mureș și cealaltă – o rețea cu material tubular polietilenă aici, în comuna vecină Dârlos, județul Sibiu”, a continuat dr. Călin Cristian.
Managerul tehnic gaz al companiei a mai precizat că derularea proiectului va depinde și de consumatorii casnici de a accepta aceste teste. Însă, compania Delgaz Grid a sondat deja terenul.
“Am făcut un studiu sociologic calitativ cu o firmă renumită și am analizat care este percepția clienților din cinci județe relevante din România. Surpriza a fost una foarte plăcută, pentru că niciun client nu a spus: la mine în casă nu faceți teste, ci au spus da, suntem interesați, dar au pus câteva întrebări rezonabile. Este sigur? Au mai făcut și alții? Știți, aveți specialiști? Trebuie să îmi schimb aparatele? La toate aceste întrebări, răspunsul este da, este sigur, avem oameni instruiți, au făcut și alții, avem experiență. În momentul în care primim acceptul lor vom face teste pe instalațiile lor individuale, cu aparatele aferente. Apoi vom injecta inclusiv o rețea, să vedem cum se comportă combustia și parametrii de ardere, momentul în care amestecul acesta antrenează particule de pe rețea, impurități, umiditate, rugină, ș.a.m.d., ce se întâmplă în realitate”, a arătat acesta.
Poate e bine de știut că pentru îndepărtarea riscurilor, pe branșamente sunt montate dispozitive de siguranță gaz stop care permit închiderea gazului spre locuință în cazul în care apare un defect pe branșament.
În poligonul de teste
În poligon a fost construită o infrastructură dedicată care simulează, la scară 1:1, o rețea operațională cu toate elementele relevante ale rețelei – tronson de oțel, inclusiv cu un petec de sudură pentru a testa cum se comportă în timp structura cristalină a metalului, un cămin de vane preizolat pentru a preveni coroziunea în cazul în care se acumulează apă, un branșament din polietilenă legat într-o conductă din oțel, post de reglare-măsurare, o vană îngropată, două puncte de injecție, tronsonul care face legătura între oțel și polietilenă, tronson îngropat, și o baterie de butelii din care se alimentează amestecul de gaze naturale și hidrogen. Structura standard a gazului este 23% hidrogen și 77% metan, la presiunea de 0,6 bari.
“Vom păstra amestecul pe această rețea cel puțin 2 ani de zile ca să vedem cum timpul va lucra asupra materialelor, a materialului tubular, dar în special asupra echipamentelor cu funcție specială, tip regulator de presiune, contor, elemente de etanșare”, a explicat Cristian Călin.
Cei prezenți au putut asista la demonstrație live – cum funcționează un aragaz model vechi cu amestec cu 20% hidrogen și gaze naturale și cum funcționează o centrală termică fără condensare model vechi de 10 ani cu acest amestec.
Certificați pentru hidrogen
Specialiştii Delgaz Grid au dobândit experiență și certificare în Germania, unde au testat la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), o prestigioasă instituție tehnico-științifică care funcționează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit și gătit.
“Noi am analizat, ne-am documentat, am văzut proiecte mature, o alimentare continuă de amestec de hidrogen cu gaze naturale, chiar în proporții mai mari de 30%, în Germania, am instruit tinerii ingineri la Universitatea din Karlsruhe, Germania, pentru a face teste în condiții de siguranță. Ca urmare, nu mai avem îndoieli. Dacă la început aveam o îndoială, după aceste teste și documentări, nu există diferențe majore și relevante față de metan, principalul component din gazele naturale. Totul se rezumă la etanșeitate. Avem o rețea, o instalație, aparate etanșe, n-avem nicio problemă. Ca urmare, ne-am spulberat îndoielile și suntem foarte optimiști”, a mai adăugat Călin Cristian.
Mai jos, puteți vedea o galerie foto de la evenimentul care a marcat debutul testării testarea funcționării aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.
Ligia VORO
(Articol publicat în ediția cu nr. 119 a revistei Transilvania Business, 11 iulie – 8 august 2023)