Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Academia Română recompensează cu burse elevii şi studenţii performanţi

Credit foto: Amalia Alexandru

Academia Română i-a primit în Aula ei pe cei 21 de elevi şi studenţi selecţionaţi să beneficieze de o bursă din partea celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din România pentru performanţe deosebite. Competiția pentru obţinerea acestor burse s-a desfăşurat între aprilie și iunie 2023.  Două dintre aceste burse au fost oferite din fondurile personale ale unor membri ai comisiei de evaluare și selecție.

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române şi secretarul general Acad. Ioan Dumitrache precum şi conducerea Academiei și membrii Comisiei care a evaluat și selectat candidații au fost prezenţi marţi, 5 septembrie, când bursierii au semnat documentele aferente acestei susţineri financiare. Ei vor beneficia de câte 1000 de lei lunar din partea Academiei Române pe întreg parcursul anului şcolar 2023-2024.

Sursa foto: Ştefan Andrei Inceu

Ioan-Aurel Pop felicită bursierii

Din cuvântul plin de căldură al preşedintelui, bursierii au rămas cu bucuria de a fi primit sfaturi părinteşti şi dovada bunăvoinţei din partea înalturlui for de cultură şi civilizaţie.

 „Școală rămâne fundamentală, câtă vreme vrem să rămânem oameni. (…)Academia Română vă îndeamnă să învăţaţi valori şi virtuţi şi să căpătaţi încredere în forţa cunoaşterii umane.(…) Mă bucur că sunteţi aici şi nădăjduiesc că în viitor unii veţi veni aici ca membri ai Academiei Române” le-a spus printre altele preşedintele Academieie Române.

Cine sunt bursierii anului şcolar şi universitar 2023-2024

Elevii și studenții provin din școli, colegii și universități din toate zonele țării: Elevii și studenții provin din școli, colegii și universități din toate zonele țării: Arad, Baia Mare, Bârlad, Bistrița, Brașov, București, Călărași, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Fălticeni, Iași, Jibou, Pitești, Seieni (Maramureș), Șotânga (Dâmbovița), Vaslui, Tulcea. Cel mai mic bursier este elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“ din Moftinu Mic, Satu Mare, iar o elevă provine din mediul instituționalizat (D.G.A.S.P.C. Iași).

Din cei 21 de bursieri, 9 sunt din Transilvania.

RAUL SERGIU BOTIȘAN – bursier al Academiei Române, competiția 2023

Elev al Liceului Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde“ din Seini, Maramurș
Locul I la Olimpiada Națională de Tehnologii, disciplina Agricultură – Creșterea animalelor, edițiile 2022 și 2023. Premiul special pentru proba practică (100 de puncte).

JONATHAN MOGOVAN a absolvit anul acesta Colegiul Național „Liviu Rebreanu“, Bistrița

Tânărul bistrițean a fost admis la specializarea Informatică (în limba engleză ) de la Facultatea de Matematică și Informaticădin cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
În 2022, a obținut premiul al II-lea la etapa națională a Olimpiadei de limbi romanice-limba franceză și premiul I la Concursul național „Memoria Holocaustului”. În 2023, s-a calificat la etapa națională la patru olimpiade, și anume Olimpiada de limbi romanice-limba franceză (mențiune), Olimpiada de matematică, Olimpiada de religie- cultul penticostal și Olimpiada de religie – cultul adventist, potrivit Răsunetul.

ȘTEFAN ANDREI INCEU  este pentru al doilea an bursier al Academiei Române

Elev la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu“, Jibou, jud. Sălaj, el este performant în multe domenii.
„Prin participarea la trei etape naționale, în acest an mi-am depășit limitele. Eu mă axez pe mai multe direcții de studiu. Membrii comisiei au fost uimiți de performanțele mele, dar și de faptul că eu am rezultate deosebite în mai multe zone curriculare: pictură, geografie, literatură, matematică. Sunt mândru că am reușit“.

CSABA ROBERT VASAS este cel mai tânăr bursier al Academiei Române, selectat în competiția 2023

El este elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“ din Moftinu Mic, județul Satu Mare. Olimpic la Limba și literatura maghiară, elevul a obţinut locul al II-lea la faza națională a olimpiadei din anul școlar 2021-2022.

Performanţa repetată e apreciată de Academia Română

Nouă elevi și studenți primesc bursă de merit pentru al doilea an, fiind câștigătorii selecției din anul 2022, care și-au menținut consecvent performanțele școlare. Ceilalți 12 elevi obțin bursă de merit pentru primul an din partea Academiei Române și, în mod excepțional, din partea a doi membri ai Comisiei de evaluare, acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei. Toți vor putea să-și prelungească bursele până la finalizarea studiilor școlare sau universitare, cu condiția obținerii mediei anuale de absolvire de minimum 9.50.

NARCIS DANIEL AXINIA  este pentru al doilea an bursier al Academiei Române

El a fost  șef al promoției 2023 a Colegiului Național „Nicu Gane“ Fălticeni, iar acum este student al Facultății de Business, Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca şi va începe anul I de studiu în această toamnă.

Academia Română susţine elevii performanţi cu vulnerabilităţi

Fie că provin din zone defavorizate sau că familiile în care s-au format sunt în situaţii critice, elevii şi studenţii spre care şi-a întreptat atenţia Academia Română sunt cu toţii ambiţioşi şi hotărâţi să-şi depăşească prin performanţe educaţionale condiţia vremelnică.

Şcoala de vară

În această vară, 12 elevi de excepţie din rândul bursierilor au participat, în perioada 31 iulie-4 august la Școala de vară, organizată la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat și coordonată de profesorul universitar Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

  • Raul Botișan, Liceul Tehnologic Agricol, Seieni, Maramureș;
  • Denisa Ioana Crișan, Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Baia Mare, Maramureș;
  • Roxana Elena Fînaru, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu“, Bârlad, Vaslui;
  • Maria Lădar, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță“, Cluj-Napoca;
  • Jonathan Mogovan, Colegiul Național „Liviu Rebreanu“, Bistrița, Bistrița Năsăud;
  • Timotei Dorin Onaca, Liceul Național de Informatică, Arad;
  • Roberta Rotaru, Școala Gimnazială „Prof. Ilie Popescu“, Șotânga, Dâmbovița;
  • Sonia Maria Trofin, Colegiul Economic Administrativ, Iași;
  • Elena Cristina Țuțuianu, Colegiul Național „I.C. Brătianu“, Pitești, Argeș;
  • Csaba Robert Vasas, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“, Moftinu Mic, Satu Mare;
  • Flaviu Ionuț Trandafir, Școala Gimnazială Făcăieni, Ialomița;
  • Andrei Dumitru Năstase, Colegiul Național „Barbu Știrbei“, Călărași.

Susţinerea elevilor şi studenţilor prin burse de merit face parte dintr-un program mai amplu, intitulat Academia Română în dialog cu tinerii, inițiat în anul 2019. Instituţia îşi propune să sprijine și să promoveze tinerele talente din școli și universități. Se are în vede repregătirea viitorilor intelectuali de elită ai țării.

Academia Română dorește să atragă atenția autorităților statului asupra nevoii de susținere continuă a educației prin programe concrete de încurajare a tinerilor cu potențial cognitiv remarcabil, din toate mediile sociale, în vederea alegerii unei cariere în instituțiile de cercetare și culturale din România.

Competiția de acordare a burselor de merit ale Academiei Române va fi organizată anual. Concursul va fi anunțat la începutul fiecărui an, în luna martie, prin intermediul inspectoratelor școlare, prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii și prin direcţiile generale de asistență socială pentru copii și tineri.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Acesta a făcut afirmația la întâlnirea virtuală cu investitorii din cadrul prezentării publice a rezultatelor pe primul semestru din 2023 ale grupului Life Is Hard (LIH) și a perspectivelor dezvoltatorului clujean de software. 

Life Is Hard “amenință” cu o nouă achiziție

Articolul următor
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare, înregistrând cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană.

Medisprof a finalizat un studiu privind cancerul la români

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share