Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transavia aduce clarificări cu privire la controversele legate de mirosul din Cluj

Producătorul de carne Transavia vine cu argumente și date clarificatoare cu privire la controversele legate de mirosul din Cluj. 

Producătorul de carne Transavia vine cu argumente și date clarificatoare cu privire la controversele legate de mirosul din Cluj. 

“Referitor la informațiile apărute în spațiul public despre disconfortul olfactiv semnalat de cetățenii din Cluj, amintim că în data de 29.08.2023 domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, a declarat, la un post local de radio: „Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere.

CJ Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri[1]. Totodată, după cum menționează în informare de presă trimisă, marţi, 4 septembrie, de Prefectura Cluj, preluată de Agerpres[2], „În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate”.

Cronologia acestor declarații indică clar și fără dubii faptul că situația din Cluj a apărut înainte de acțiunea de fertilizare pe care compania noastră a început-o în data de 28 august 2023. Amintim, totodată că astfel de acțiuni de fertilizare au avut loc anual de mai bine de 11 ani, fără să existe reacții similare.

Datele nu mint! Sunt clare și incontestabile. Mirosul neplăcut din Cluj a apărut înainte ca noi să începem fertilizarea la ferma din Aiton. Ar fi de dorit ca autoritățile competente investigheze unde este buba care s-a spart și miroase.

Să își caute cu atenție sursa reală a poluării, pentru că noi vom aplica măsurile recomandate de autorități și vom finaliza fertilizarea solului cu îngrășământ organic, dar problema mirosului neplăcut din Cluj va persista atâta timp cât cauza reală rămâne în umbră ”, spune dr. ing. Ioan Popa, președinte și fondator  al Transavia.

În ceea ce privește practicile noastre agricole din comuna Aiton, dorim să aducem câteva clarificări importante. În ceea ce privește mirosurile neplăcute menționate, regretăm disconfortul olfactiv semnalat de cetățeni din Aiton și îi asigurăm că am luat și luăm întotdeauna măsuri pentru a minimiza impactul acestuia.

Compania noastră cooperează cu autoritățile și oferă transparență în privința practicilor agricole și a impactului asupra mediului, desfășurându-și toate activitățile agricole în conformitate cu reglementările și normele emise de autoritățile locale și naționale competente. Astfel, în data de 24 august, am trimis o adresă de informare către Primăria Aiton cu privire la faptul că, începând cu 28 august, compania noastră va distribui îngrășământ natural pe terenul fermei situat în extravilanul comunei.

Suntem conștienți de impactul pe care îl pot avea practicile agricole asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător și de aceea utilizăm în fermele noastre vegetale cât de mult posibil îngrășământ organic mai prietenos cu mediul pentru cultivarea cerealelor necesare hrănirii puilor noștri și intervenim doar fazal cu produse de sinteză pentru care respectăm cu strictețe legislația privind cantitățile admise în administrare pe soluri / culturi conform celor mai bune tehnici aplicabile.

„Cu toții vrem o mâncare cât mai naturală și sănătoasă, iar folosirea îngrășământului natural organic în agricultură este un pas important pentru a asigura acest lucru. Chiar dacă la nivel local, izolat, poate apărea temporar un disconfort olfactiv în timpul procesului de fertilizare cu îngrășământ organic, trebuie să luăm în considerare beneficiile pe termen lung pe care le aduce această practică pentru sănătatea tuturor, la fel cum se întâmplă peste tot în UE.

Oriunde mergeți în vacanțe, pe lângă zone agricole, fie că e Franța, Germania, Austria, simțiți miros atunci când se fertilizează. Dar acolo nu comentează nimeni pentru că e o practică înțeleasă, acceptată și promovată pentru beneficiile sale ecologice. Aceste mirosuri „de țară”, care apar izolat, local, deși neplăcute, sunt un compromis mic în comparație cu beneficiile pe care le aduce utilizarea îngrășământului organic pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător”, adaugă președintele Transavia.

Folosim într-o manieră sustenabilă și ecologică îngrășământ natural organic provenit din amestec de dejecții de pui cu așternut uzat, conform studiului agrochimic al companiei și planurilor de fertilizare, în doza recomandată de normele de Bune Practici Agricole, în funcție de tipul de cultură.

Amintim că gunoiul provenit de la păsări are umiditatea cea mai redusă din întreaga categorie (față de ovine, bovine etc.), diminuând astfel intensitatea mirosului. În plus, amestecul de dejecții cu așternut uzat stă la stabilizat, conform Codului de Bune Practici Agricole, șase luni, timp în care procesele biologice care au loc în interiorul deponiei de dejecții distrug eventualii agenți patogeni, iar concentrațiile de amoniac și hidrogen sulfurat scad în limite care nu afectează sănătatea oamenilor.

Suntem angajați într-un proces continuu de îmbunătățire a practicilor noastre pentru a minimiza impactul asupra calității aerului și de aceea colaborăm cu laboratoare acreditate. Probele noastre pentru amoniac și hidrogen sulfurat, prelevate zilele acestea prin metode instrumentale sunt în lucru la laboratorul ALS Romania din Ploiești, acreditat RENAR, urmând ca rezultatele să ne parvină la începutul săptămânii viitoare.

Aceste rezultate vor veni în completarea celor obținute de laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în perioada 4-6 septembrie, din prelevarea de mostre de la ferma vegetală și la depozitul acesteia din satul Rediu, care au indicat faptul că nivelul hidrogenului sulfurat (H2S) a fost sub limita admisă, însă valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost peste nivelul admis, respectiv 0,1421 mg/m3 în cazul fermei și, respectiv de 0,1171 mg/m3 la depozit (valoarea maximă admisă: 0,100 mg/m3).

Continuăm să monitorizăm cu atenție, vom aplica măsurile recomandate de autorități, fiind determinați să acționăm ferm pentru a îmbunătăți procedurile interne, astfel încât să prevenim pe viitor astfel de situații. Totodată, așteptăm rezultatele analizelor efectuate pe probele de sol și de dejecții prelevate de OSPA împreună cu APIA și Direcția pentru Agricultură.

Conform informațiilor publice, autolaboratorul mobil de la APM Bacău va fi relocat în proximitatea fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton. Menționăm că acest autolaborator este dotat cu stație meteo și urmărește agenți poluanți rezultați din procese de ardere, instalații de ardere, care însă nu sunt specifici activității noastre”.

[1] https://ziarulfaclia.ro/miroase-urat-la-cluj-napoca/

[2] https://www.agerpres.ro/social/2023/09/05/cluj-prefectura-a-instituit-o-celula-de-criza-pentru-identificarea-sursei-mirosurilor-din-mai-multe-localitati–1164486

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Terasa va fi încălzită, evenimentele pentru toate gusturile și rămâne inclusiv tradiția de a aduce good vibes și seri de neuitat petrecute în compania celor dragi în Iulius Parc. 

Toamnă bogată la Iconic Garden

Articolul următor
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul României a decis alocarea sumei de 331 de milioane de lei.

Zeci de milioane de euro pentru filarmonicile și operele din Ardeal și Banat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share