Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat 34 de avertismente și 15 amenzi, de 80.000 de lei, proprietarilor de unități de cazare.
În perioada 28 august – 8 septembrie, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniu.
Inspectorii au urmărit încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și respectarea cerințelor minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii cu facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, alte servicii de cazare, moteluri.
“Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, cât și informațiile obținute din mass-media și din sesizări primite la nivelul MMSS, potrivit cărora în unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), Inspecția Muncii a considerat necesară declanșarea unor acțiuni de control la acești angajatori”, a transmis ITM Cluj.
Printre obiectivele campaniei s-a numărat identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale ce reglementează relațiile de muncă și securitate și sănătate în muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.
Totodată, ITM Cluj a vizat creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Un alt aspect avut în vedere de inspectori este eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
În cadrul acestei campanii au fost controlați 40 de angajatori din județ. 11 dintre acești agenți economici au primit 15 amenzi, de 79.300 de lei, din care două, de 40.000 de lei, aplicate pentru doi angajatori deoarece au primit la muncă a două persoane fără incheierea unor contracte individuale de muncă.
Celelalte deficiențe pentru care s-au aplicat amenzi sunt neorganizarea evidenței orelor lucrate, lipsa semnalizării corespunzătoare a căilor de evacuare, instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, analize medicale periodice expirate, neeliberarea documentelor solicitate de către angajat.
Deficiențe pentru care s-au dat 34 de avertismente, dispunându-se măsuri de remediere a deficiențelor cu termene certe de ducere la îndeplinire, au fost lipsa trusei medicale, neprezentarea programului de instruire și testare în securitatea și sănătății în muncă, lipsa verificării periodice a centralei termice, neverificarea stingătoarelor la scadență, lipsa planului de evacuare în camere, nedeclararea punctului de lucru al societății, semnalizare de securitate necorespunzătoare.