Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vouchere de 50.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare

Pentru ca instalația de stocare să fie eligibilă, sistemul fotovoltaic nu trebuie să fie conectat la rețea.

 Proprietarii de case din România care au ratat Programul Casa Verde Fotovoltaice vor mai avea o șansă anul viitor. Aceasta este prevăzută într-o măsură revizuită a PNRR transmisă, săptămâna trecută, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sub denumirea „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”.

Potrivit acestei măsuri, persoanele fizice vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net. De asemenea, un alt voucher în valoare de 25.000 de lei va fi acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh. Pentru ca aceste instalații cu stocare să fie eligibile, trebuie îndeplinită condiția ca sistemul fotovoltaic să nu fie conectat la rețea, ci să fie dedicat pentru autoconsum.

„Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au beneficiarii, persoane fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor. Aceștia pot opta să achiziționeze a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii, b) doar panouri fotovoltaice sau c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV. Mecanismul vizează accesarea voucherului în anumite precondiții care asigură rapiditatea implementării investiției”, se arată în document.

Programul are alocată o sumă de 608,7 milioane de euro. Măsura este complementară cu programul Casa Verde FotovoltaiceMecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.

Acordarea voucherelor se realizează de către Coordonatorul de investiții, după caz cu sprijinul autorităților publice locale.

Cum se face selecția

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a MIPE, folosind abordarea primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii pentru solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital. După selecție, beneficiarii au obligația confirmării, inclusiv a opțiunii alese pentru folosirea voucherului. Confirmarea voucherului reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucherului beneficiarul împreună cu instalatorul contractat trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3 kW net și/sau a unui modul de stocare a energiei/baterii cu putere minimă de 5 kWh.

La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV și/sau a modului de stocare a energiei, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare (ATR) la coordonatorul investiție, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare.

Perioada de implementare:

  • Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte: octombrie 2023- decembrie 2023.
  • Derularea apelului de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor: ianuarie 2024 – mai 2024
  • Implementarea investiției: iunie 2024 – decembrie 2025.

(Foto: Depositphotos)

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PORR Construct a ajuns la un stadiu fizic de peste 40% cu Centura Oșorhei

Articolul următor

Aquaparkul Nymphaea Oradea, profit de 9,5 milioane de euro în 7 ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share