Volumul epistolar Plin mi-e sufletul meu de tine, plin.”Scrisori către Elena Daniello apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă sub îngrijirea Prof. Univ. Dr. Ilie Rad a fost lansat în 18 septembrie la Cluj-Napoca, în sala de conferințe „Ioan Mușlea”, a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Au rostit alocuţiuni Acad. Ioan Aurel Pop, Acad. Ion Pop, Prof. univ. dr. Ilie Rad, redactorul de carte Ada Blendea. A fost prezent un public numeros, atras atât de conţinutul volumului, cât şi de locul unde Blaga şi-a desfăşurat o bună parte a activităţii sale.
107 scrisori inedite
Volumul epistolar reproduce 129 de scrisori ale lui Lucian Blaga. Dintre acestea, 101 sunt adresate Elenei Daniello, cunoscuta muză a poetului. Alte 24 de scrisori au fost trimise familiei Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian. Volumul conţine mai multe însemnări ale Elenei Daniello. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello.
Ediția a fost atent îngrijită de Prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Universitatea Babeș-Bolyai, şi dr. Helene Rodica Daniello, fiica Elenei Daniello. Cartea întregește acest context al confesiunii intime, din scrisorile poetului și filozofului Lucian Blaga, prin mărturiile din cele patru interviuri cu Elena Daniello.
O serie impresionantă de fotografii cu Lucian Blaga întregesc volumul epistolar. În unele dintre ele, Blaga apare înconjurat chiar de destinatari ai scrisorilor sale. Tot aici sunt și facsimilele din secțiunea de Anexe, care mențin valoarea de conținut inedit al acestei cărți-document. Apelând la o bibliografie foarte bine structurată, editorii volumului au realizat note și comentarii, care ghidează desăvârșit cititorii în dimensiuni spațiale precum Clujul sau Gura Râului, în anii 1950-1960, perioadă căreia aparțin scrisorile semnate de Lucian Blaga.
Blaga şi muzele sale
Ca perioadă epistolară, scrisorile către Elena Daniello ocupă locul al doilea, după cele trimise soției sale, Cornelia Brediceanu, iar, ca număr, tot locul al doilea (corespondența cu Domnița Gherghinescu-Vania, întinsă pe șapte ani, 1941-1948, s-a materializat în 91 de epistole). Conținutul acestor scrisori relevă personalitatea de poet, de filozof, de dramaturg, de creator, în general, a scriitorului român.
Scrisorile sunt unice prin sensibilitatea liric exprimată sau prin formulări aforistice, dar și prin valoarea lor de document. Ele ne permit să pătrundem în laboratoarele de creație ale poetului („Ieri, duminecă, stând acasă, îmi veni nu știu cum să reaiu poezia Unde un cântec este. O pierdusem cu totul din vedere. Într-una din zile, tu mi-ai amintit însă ceva despre ea.”) sau ale traducătorului („Ieri am avut o duminecă bună. Am terminat pe Faust. Scena ultimă a ieșit sfâșietoare. Lucrând, am băgat de seamă că toată suferința și frământarea din ultimele săptămâni mi-au fost într-un fel necesare, ca să nimeresc tonul ultim al acestui poem dramatic.”).
Un volum epistolar impresionant
Confesiunile către ființa iubită sunt adesea formulate cu apreciere pentru rolul stimulator pe care sentimentul de iubire și Elena Daniello l-au avut în această perioadă asupra creației blagiene: „Nimic nu-mi dă o conștiință de mine însumi, ca un cuvânt de la tine. Astăzi a sosit. […] E tocmai de ceea ce aveam nevoie ca să mă apuc mai serios de lucru.”„Dacă «geniul» există în mine, atunci el există datorită iubirii. Într-un fel, pe mine mă «naște» iubita Foarte paradoxal, dar așa este.” „[…] în ultimele mele scrisori (seria Felix), pregăteam, fără a-mi da seama, o stare poetică. Astă noapte starea s-a rostit într-un fel aproape somnambulic, și sub imperiul uneo melodii interioare, care nu este altceva decât echivalentul muzical al ființei Tale. Poezia n-am s-o citesc nimănui. Este a noastră.”
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural și sprijinit de Iulius Mall Cluj.
Coordonatorul Ilie Rad
Ilie Rad este un editor experimentat, care şi-a pus numele pe mai bine de 70 de cărți (ediții, volume coordonate, cărți de unic autor etc.). A editat toată opera literară a lui Ion Agârbiceanu (peste 15.000 de pagini!), în Colecția „Opere fundamentale”, coordonată de Acad. Eugen Simion, sub egida Academiei Române. Pentru această realizare, Ilie Rad a primit Premiul Perpessicius, acordat de Academia Română, prin Muzeul Național al Literaturii Române. A mai editat şi trei volume, tot ale lui Agârbiceanu, cu profil religios.
Prezenţa, ca editor, a doamnei dr. Helene Rodica Daniello constituie o dovadă de prestigiu şi responsabilitate, dumneaei fiind moștenitoarea arhivei Daniello, medic de profesie, dar cu o vastă cultură şi o bună cunoscătoare a literaturii germane. Helene Daniello, după moartea ilustrei sale mame, survenită în anul 2010, a făcut o importantă donație Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Editura Casa Cărții de Știință are o activitate de 31 ani, perioadă în care a creat fructuoase colaborări cu numeroși profesioniști ai cărții (universitari, cercetători științifici, membri ai comunității academice locale și internaționale, scriitori și traducători). Editura susține varietatea pieței de carte la nivel național, prin crearea diverselor colecții de specialitate.