Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii beneficiari de fonduri europene, verificați de experții OJFIR Bihor  

Noi linii de finanțare implementate prin noul Plan Național Strategic (PNS) se vor deschide curând.

 

Piețele din Bihor abundă de produse locale în timp ce în numeroase gospodării din județ se regăsesc tractoare și alte utilaje agricole de ultimă generație. Acest lucru reprezintă în mare măsură rodul muncii fermierilor care au depus proiecte finanțate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Experții Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor au efectuat în această perioadă de vară-toamnă peste 100 de vizite de control la beneficiarii de fonduri – tineri fermieri și fermieri mici și mijlocii. Aceste vizite au ca și obiective verificarea stadiului culturilor aflate în vegetație, obiectiv care, îndeplinit corespunzător, le va permite depunerea tranșei a doua de plată din contractul de finanțare semnat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, respectiv OJFIR Bihor.

„Am fost foarte încântați de ceea ce am văzut pe teren. Țin să îi felicit pe fermierii noștri bihoreni care au dat dovadă încă o dată de implicare, asigurându-i totodată de întreaga mea disponibilitate instituțională în identificarea celor mai bune soluții financiare prin proiectele de sprijin derulate de OJFIR Bihor”, a declarat Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 

Au transformat lucrurile mici în realizări mari

Culturile pe suprafețe mici pot fi profitabile. Acest lucru a fost dovedit și de Ioana Lezeu, o tânără mămică stabilită în mediul rural.

„Accesarea fondurilor europene, respectiv a sub – măsurii 6.1 – Instalarea tânărului fermier, pe mine m-a ajutat enorm. Odată pentru sprijinul financiar primit, iar apoi pentru găsirea unei activități în mediul rural ceea ce este destul de greu în zile noastre. Sunt mulțumită de acest ajutor cu care am reușit să deschidem o afacere în domeniul agricol. Acum avem solarul, plantații de fasole și porumb zaharat”, a precizat Ioana Lezeu.

Pătcaș Ioan Pașcu este un alt bihorean beneficiar al fondurilor europene care a fost vizitat de curând de către experții OJFIR Bihor în vederea verificării.

„Cu ajutorul fondurilor europene am reușit să fac un solar dar și să-mi dezvolt ferma. Pe viitor intenționez să mai accesez fonduri pentru a putea crește și mai mult”, spune fermierul din Remetea. 

 

Finanțările continuă

Fermierii și ferme bihorene finanțate prin OJFIR Bihor pot beneficia în continuare de bani europeni.

Tinerii fermieri recent instalați vor beneficia de o nouă linie de finanțare cu fonduri europene, implementată prin noul Plan Național Strategic (PNS). Aceștia vor putea primi până la 200.000 de euro, bani pe care îi pot folosi pentru a-și dezvolta ferma. De asemenea, și fermierii recent instalați care au depășit statutul de tânăr fermieri pot beneficia de acest sprijin prin direcția de finanțare denumită „DR -12 –Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați”.

„Beneficiari eligibili ai acestei linii de finanțare vor fi fermierii care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1 –Instalarea tinerilor fermieri din cadrul PNDR 2014-2020, inclusiv tranziție sau fermierii care s-au instalat cu cel mult cinci ani înaintea depunerii cererii de sprijin pentru această intervenție, având vârsta de până la 45 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare și sunt șefi de exploatație”, precizează Cristian Buzlea.

Valoarea maximă a sprijinului din fonduri europene pe care pot să îl primească tinerii fermieri și fermierii recent instalați este de 200.000 de euro/ proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi raportată la costurile eligibile per proiect și nu va depăși 80% din costurile eligibile pentru intervențiile efectuate de tinerii fermieri și 65% din costurile eligibile în cazul celorlalte categorii de beneficiari.

Pentru micii fermieri

Și micii fermieri vor avea la dispoziție, odată cu implementarea noului Plan Național Strategic (PNS), o linie de finanțare prin care vor putea accesa fonduri europene în valoare de 50.000 euro/fermă. Această intervenție pentru fermele mici este denumită DR-14 Investiții în fermele de mici dimensiuni.

„Investițiile eligibile din cadrul acestei intervenții sunt legate de: construirea, modernizarea sau amenajarea construcțiilor cu destinație agricolă sau necesare în fermă, amenajarea facilităților de gestionare adecvată a gunoiului de grajd, investiții în unitățile de condiționare și/sau depozitare și/sau procesare, achiziția de mașini agricole specializate și echipamente noi, etc.”, punctează șeful OJFIR Bihor

Sprijinul nerambursabil maxim este de 50.000 euro/proiect și va acoperi cel mult 85% din totalul cheltuielilor eligibile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un număr record de călăreți și cai înscriși la Karpatia Horse Show 2023

Articolul următor

DESIGN DAY 2023 se va desfăşura concomitent în șase orașe din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share