Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a lansat volumul „Rețete tradiționale de Bihor”

Cartea de bucate conține 49 de rețete românești, maghiare, slovace și evreiești, culese de la localnicii din satele bihorene. Pentru 12 rețete s-au depus documentele la Ministerul Agriculturii pentru obținerea atestatului de produs tradițional.

Sâmbătă și duminică, 23 și 24 septembrie, Cetatea Oradea a răsunat de muzică populară din Bihor. Iubitorii bucatelor tradiționale și-au delectat papilele gustative cu mâncăruri preparate după rețete tradiționale. Tot sâmbătă s-a lansat cartea de bucate „Rețete tradiționale de Bihor”.

Cartea a fost tipărită în 1.000 de exemplare în limba română și urmează alte 500 în limba maghiară și 500 în limba engleză. Volumul, care va fi disponibil și în format electronic, conține rețete de plăcinte, gustări reci și calde, supe din legume și carne, feluri principale și dulciuri și foietaje. În cuprins se regăsesc, pe lângă ingrediente și modul de preparare, precum și date istorice despre originea mâncării tradiționale din Bihor.
„Evenimentul are rolul de a promova județul nostru prin mâncarea tradițională specifică, de a încuraja restaurantele să includă în meniurile lor cât mai multe astfel de rețete locale și de a crea un cadru de colaborare între producătorii locali și sectorul HoReCa. Obiectivul organizatorilor este de a crește atractivitatea turistică a județului Bihor, prin diversificarea ofertei de servicii și promovarea tradițiilor și a culturii locale”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Rețete

Dintre cele 49 de rețete amintim: Plăcintă pe lopată la la Briheni, cu brânză, cartofi, vărzar; Pancove; Caltaboși cu păsat; Zacuscă de pitoance, Zamă de răzălăi, Babgulyas; Zamă de părădăici, Supă rece de vișine; Sarmale cu păsat; Loște cu curechi (tăieței cu varză); Tocană de unghii de porc; Toroș (varză cu carne); Moșocoarne (plăcintă cu prune); Lapte de pasăre; Gomboți cu prune; Scoverzi (clătite), etc.

„Ideea cărții a pornit în cadrul unui proiect european pe România-Ungaria pe care Agenția de Management a Destinației (AMD) îl are în implementare în ultimii 3 ani. Prin același proiect în care s-a reabilitat și orga de la Catedrala Romano-Catolică, un proiect transfrotalier în care avem mai mulți parteneri și la un moment dat am luat decizia să transformăm activitatea a proiectului Gala de Turism Bihorean în Rețetele tradiționale de Bihor. 12 dintre rețete vor fi autorizate ca rețete tradiționale de Bihor, așa că oriunde se vor găti ele, de aici înainte, ele vor fi rețete recunoscute ca fiind produse specifice zonei noastre”, a declarat Mihai Jurca, reprezentantul AMD Bihor.

După ce vor primi autorizare la nivelul Ministerului Agriculturii se va încerca certificarea rețetelor și la nivelul Uniunii Europene.
Savina Horvath, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, a vorbit despre istoricul rețetelor din carte.

Pe întreaga durată a celor două zile, echipe de bucătari și de elevi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul și Colegiul Economic Partenie Cosma, cu colaborarea Complexului President, au pregătit preparate din rețetar, iar vizitatorii au avut ocazia să guste din bunătățile proaspăt gătite. Astfel, elevii de la „Mihai Viteazul” au gătit toroș și scoverzi cu magiun, iar elevii de la „Partenie Cosma” au pregătit caltaboș și răcituri.

Reprezentanții Grădinii de Vară din Salonta pregăteau în patru ceaune mari fasole frecată, tocăniță de unghii de porc, ciolan, gulaș unguresc de vită și toroș cu varză acră.

Spectacol, meșteșugari și producători locali

Atmosfera a fost întregită de momente artistice susținute de ansambluri folclorice locale, iar meșterii populari au fost prezenți cu ateliere de olărit, pielărie, țesătorie și sculptură în lemn.

Nu lipseau produsele oferite de producători locali: mezeluri, brânzeturi, miere, legume, fructe, sucuri din fructe, conserve și gemuri, zacuscă, etc.
Evenimentul a fost susținut de Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Primăria Oradea și Visit Oradea. Partenerii proiectului sunt Centrul de Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Târg cu Sârg, President Hotel&Resort, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor și Asociația Agricultorilor din Valea Ierului.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Județean Sibiu are 17,9 milioane de euro pentru achiziția de recipiente pentru colectarea deșeurilor

Articolul următor

În Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile se inaugurează o cișmea publică pe Dâmbovița

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share