Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul din Carpați va putea fi conservat şi restaurat

Cetatea care a fost modelul scriitorului Jules Verne pentru romanul Castelul din Carpați va putea fi conservată şi restaurată. Este vorba despre Cetatea Colț și Curtea cnezială a familiei Cândea. 
Primarul comunei Râu de Mori, de la poalele Retezatului, Flaviu Dilertea, a reușit să întabuleze Cetatea Colț și Curtea cnezială a familiei Cândea în intravilanul public al comunei. Demersul era necesar pentru punerea în valoare a acestor ansambluri istorice spectaculoase, care până acum nu au aparținut comunei.

Castelul din Carpaţi

Curtea nobiliară a Cândeștilor din Râu de Mori cuprinde curia, capela și zidul de incintă. Cetatea Colț datează de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitorită de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy. Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.

Odată cu înregistrarea acestui ansamblu, Primăria Râu de Mori va putea demara acţiuni pentru identificarea unor surse de finanţare în vederea conservării şi restaurării ruinelor care l-au inspirat pe scritorul vizionar Jules Vernes. Se deschide, astfel o perspectivă cultural-turistică bogată pentru comuna din zona masivului Retezat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
"Au început lucrările la obiectivul Park & Ride din zona aeroportului, investiție de peste 14,5 milioane euro de la bugetul local.

TCI demarează lucrările la Park & Ride-ul de la Aeroportul Cluj

Articolul următor

Târgul "Țurcana – Regina Munților!" a ajuns la ediţia a XVIII-a

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share