Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expoziție de fotografie americană în Piața Unirii din Oradea

                                                                               

„We the People” este expoziția fotografică itinerantă organizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, Agenția Națională de Presă Agerpres și Universitatea din Craiova, la Oradea.

Expoziția celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România și a avut vernisajul ieri, în Piața Unirii, în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, a primarului Florin Birta, a prefectului județului, Dumitru Țiplea și a altor oficialități locale și județene.

„Mă bucur foarte mult că ați inclus orașul nostru în itinerarul acestei expoziții, ați ales ca orașul să găzduiască acest eveniment minunat, Noi, Poporul – așa cum se numește expoziția, o denumire strategică pentru parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii și România.

Acest moment reprezintă o punte pentru a întări relațiile dintre noi orădeni, dintre România și Statele Unite ale Americii. Marcăm și noi aici în Oradea un sfert de veac de parteneriat strategic, un parteneriat care a fost lansat în 11 iulie 1997, odată cu vizita președintelui Bill Clinton în România.

Cred că a fi membri NATO și a fi membrii acestui parteneriat în acest moment ne face să fim mai siguri pe noi, să fim protejați de unele interese mai puțin binevenite. Vă mulțumim și pentru protecția oferită României”, a precizat primarul Florin Birta.

 

Eseu fotografic

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997.

La rândul ei, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a spus: „Sunt mândră de această expoziție și de prietenia, parteneriatul și progresul pe care îl reprezintă. Și sunt încântată să împărtășesc acest sentiment cu voi toți. După cum am menționat, «Noi, Poporul» celebrează cei peste 25 de ani de Parteneriat Strategic SUA-România și călătoria pe care am făcut-o împreună în această perioadă.

Titlul expoziției, «Noi, Poporul», este inspirat de preambulul Constituției Statelor Unite ale Americii. Îl folosim pentru a celebra elementul uman care a făcut posibil tot ceea ce am reușit împreună. Este potrivit, deoarece fundamentul pentru tot ceea ce am realizat în călătoria noastră împreună este reprezentat de relațiile interumane dintre americani și români. Călătoria noastră, cu progrese realizate în comun, aparține ambelor noastre națiuni și fiecăruia dintre noi în parte.

După cum probabil știți, expoziția a fost expusă în București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca și Constanța. Sunt bucuroasă să aduc expoziția la Oradea astăzi.

Fotografiile și textele din expoziție spun povestea unei prietenii și a unui parteneriat. Începe cu momentul anunțului Președintelui Clinton cu privire la Parteneriatul Strategic și parcurge peste două decenii de progres comun.

De atunci, România a făcut progrese lăudabile în ceea ce privește reforma democratică și creșterea economică. România este un aliat NATO exemplar, contribuind cu trupe la operațiunile multinaționale din străinătate și găzduind trupe NATO aici, în România.

Expoziția pe care o vedeți astăzi este un eseu fotografic care celebrează și explorează relația cu multiple fațete dintre români și americani. Aceste fotografii spun povestea colaborării și cooperării noastre diplomatice, de securitate, economice și culturale și a rezultatelor acestor eforturi – ceea ce pot realiza două mari națiuni care lucrează împreună.

Vă mulțumim tuturor și fiecăruia dintre voi pentru cei peste 25 de ani de prietenie și parteneriat. Aștept cu nerăbdare următorii 25 de ani și sper să vă bucurați de această expoziție”, a spus ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un număr de 13 fotografii.

Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Expoziția va putea fi admirată în platoul din fața Primăriei până în 22 octombrie.

                                                                                

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Între Cluj și Oradea nu vor mai fi trenuri directe cel puțin în 2024, fiindcă încep lucrările de modernizare și electrificare, proiect de 2 miliarde euro.

Circulația trenurilor pe ruta Cluj – Oradea, aproape blocată în 2024

Articolul următor
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Istvan Vakar, a primit vizita noul ambasador al Mexicului în România, Amparo Erendira Anguiano Rodriguez.

Mexicul vrea transfer de know-how la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share