Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj este depășit”

Arhitectul clujean a avut o intervenție consistentă la forumul Building Health | Foto: România Construiește

Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism (FAU), are îndoieli asupra ancorării în realitate a proiectului din comuna clujeană Florești.

Arhitectul clujean a făcut aceste remarcile despre spitalele regionale de urgență (SRU) în cadrul forumului Building Health, inițiat de România Construiește. „Am aflat că SRU Iași și Cluj sunt pe mâini bune, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate e funcțională și are resursele necesare pentru aceasta, proiectele sunt dezvoltate și gata de implementare.

Ceea ce a apărut ca îngrijorător este faptul că din punct de vedere conceptual ambele au fost realizate după același studiu de fezabilitate (SF). Adică nu sunt dezvoltate pentru contextul propriu în care se vor construi. Ambele sunt pe terenuri niciodată construite până acum, pe greenfield, adică nu folosesc potențialul regenerator despre care tocmai am vorbit.

Mai mult, SF este foarte vechi, realizat în 2008 și actualizat în 2019, adică adus la cerințele normelor actuale, care între timp s-au modificat, dar nu mai mult. Actualizarea la norme este o formă de acordare la pragul minim, pentru a lua o notă de trecere ori cred că ne dorim și avem nevoie de notă mare, nu doar de trecere pentru aceste foarte mult așteptate investiții.

Îngrijorător este faptul că se pare că nici nu ne dăm seama că cele mai importante spitale pe care le așteptăm de atâta timp și care sunt de o importanță majoră pentru sistemul de sănătate, nu sunt orientate spre viitor, ci doar către un prezent întârziat. Da, este adevărat, proiectele pentru spitalele regionale merg bine, după declarațiile celor care le conduc. Nu este suficient”.

Încă la stadiul de machetă

Conducerea Ministrului Sănătății (MS) susține că SRU Cluj, imobilul cu cea mai mare suprafață desfășurată din România de după Revoluție, întins pe 17,6 ha, va fi funcțional din 2027. Pentru investițiile necesare SRU Cluj, Iași și Craiova se apelează la credite de la Banca Europeană pentru Investiții. Costurile SRU Cluj erau estimate la 688 milioane de euro, față de 578 milioane inițial.

Clădirea principală va avea opt niveluri. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții de urgență, îngrijiri secundare și terțiare sau tehnologie și expertiză la nivel înalt, în Regiunea Nord-Vest. În 2021, estimarea Consiliului Județean (CJ) era că proiectul va fi realizat în șapte ani.

Inițial, SRU Cluj urma să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. În 2017, CJ a predat acest teren către MS pentru a se obține de către România, prin intermediul guvernului, finanțarea europeană necesară. Proiectul este vehiculat însă din 2008, atunci când forul județean îl voia în comuna Apahida, pe un teren de 15 ha, locație ulterior abandonată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Delegația clujeană fost prezentă la evenimentul final Science Meets Regions (SMR), de la Bruxelles, organizat cu scopul de a promova elaborarea politicii bazate pe dovezi de la nivelurile local și regional.

Clusterul Transilvania IT a finalizat proiectul Science Meets Regions

Articolul următor
Unul dintre cele mai spectaculoase dintre proiectele ale GAL-NP, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, urmărește încurajarea consumului de brânză tradițională și nonindustrială în Balcani.

Apusenii Clujului mizează pe “Traseul brânzei”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share