Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Final de septembrie cu Congresul Național de Farmacie la Cluj-Napoca

Congresul Național de Farmacie

Congresul Național de Farmacie la Cluj-Napoca aflat la ediția a XIX-a, s-a desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 27-29 septembrie la Grand Hotel Napoca. Mai mult de 1500 de farmaciști și specialiști în domeniul sănătății au participat la cel mai important eveniment al comunității farmaceutice din România în 2023, organizat de Societatea de Științe Farmaceutice din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Tema acestei ediții a fost „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”. 

La invitația Rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, doamna Profesor Anca Dana Buzoianu, a Președintelui de Congres, Prof. Emerit Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Președinte Societatea de Științe Farmaceutice din România, Președintelui Comitetului de organizare, Prof. Univ. Dr. Gianina Crișan, Decan al Facultățea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, a Prof. Marius Bojiță, a fost prezent invitatul special Dr. Andreas Bender.

Au fost alături la deschiderea congresului, desfășurată în sala Teatrului Național din Cluj-Napoca, Farm. Dr. Răzvan Mihai Prisada (președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – A.N.M.D.M.), prof. univ. dr. Doru Pamfil (Președintele Filialei Cluj a Academiei Române), doamna Monica Negovan, directorul Direcției pentru Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății), prof. univ. dr. Alexandru Irimie, prof. univ. dr. Marius Bojiță (Președintele Filialei Cluj a AOSR).

Invitatul special la Congresul Național de Farmacie, Dr. Andreas Bender

Dr. Andreas Bender este profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, lucrând pe metode de analiză a datelor pentru siguranța și eficacitatea compușilor, și director de tehnologie și informatică (CITO) la PangeAI, parte a companiei Pangea Botanica, cu sediul în Londra, Marea Britanie și în Berlin, Germania. Anterior a fost director pe Științele Digitale ale Vieții (Digital Life Sciences) la Nuvisan, Berlin, precum și director asociat pe Știința Datelor și Inteligență Artificială (Data Science și AI) în grupul de Farmacologie Clinică și Științe ale Siguranței (Clinical Pharmacology & Safety Sciences) la AstraZeneca.

Din punct de vedere antreprenorial, Andreas a fost implicat în înființarea Healx Ltd., pentru reorientarea utilizării medicamentelor bazată pe date, și PharmEnable Ltd., pentru proiectarea de noi molecule chimice pentru țintele considerate problematice pentru medicamentele convenționale, ambele cu sediul în Cambridge, Marea Britanie. A obținut titlul de doctor de la Universitatea din Cambridge și a lucrat în grupul Lead Discovery Informatics la Novartis din Cambridge, Massachusetts, precum și la Universitatea Leiden din Țările de Jos înainte de postul său actual.

Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane

Dr. Andreas Bender a susținut conferința Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane. 

„Cantitatea de date chimice și biologice disponibile a crescut atât în domeniul public, cât și în cel privat, iar atât pe partea algoritmică,
cât și pe cea hardware, progresul a fost extraordinar în învățarea automată. Comunicatele de presă descriu proiectarea proteinelor
funcționale și a anticorpilor de la zero, iar câteva „primele medicamente concepute de IA” au intrat deja în faze clinice.
Cu toate acestea, totul nu este bine când vine vorba de căsătoria algoritmilor cu descoperirea medicamentelor, în special când vine
vorba de relevanța in vivo a ceea ce putem face cu datele chimice și biologice în acest moment. Motivele pentru aceasta sunt că
domeniul este încă blocat în gândirea reducționistă, în combinație cu o lipsă de date relevante și cu capacitatea noastră de a le gestiona
computațional pentru a sprijini luarea deciziilor.
Această contribuție va analiza starea actuală a domeniului, precum și va oferi studii de caz în care datele și metodele de calcul au putut
selecta compușii cu efectele dorite asupra unui sistem biologic și va explica ceea ce în prezent împiedică progresele ulterioare” au publicat în rezumat organizatorii congresului, din conferința susținută de Dr. Andreas Bender.

Profesor Anca Dana Buzoianu, Rectorul UMF Cluj-Napoca

„Suntem onorați să fim gazdele celei de-a XIX-a ediții a Congresului Național de Farmacie 2023, cel mai important eveniment dedicat comunității farmaceutice din România. Tema din acest an „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială” aduce în prim-plan mai multe subiecte de actualitate din domeniul farmaceutic: de la inteligență artificială și medicină personalizată, până la conferințe despre plante medicinale, nutriție, substanțe de abuz și design-ul medicamentelor”. a spus Rectorul Anca Buzoianu.

Prof. Marius Bojiță, fost Rector al UMF Cluj-Napoca

„Profesia noastră este clădită pe tradiție, pe temelia unui trecut încercat și totdeauna făcut cu trudă, cu sacrificii și uneori udat cu lacrimi. Dar această tradiție a dus și la acumularea de înțelepciune, care a constituit temelia unei noi dezvoltări, unor noi valențe, ce conferă și asigură continuitate și permanență. Speranța să vă călăuzească, că cei mai frumoși ani vor fi anii care vor veni, și bucurați-vă de prieteni, căci viața fără prieteni este ca un copac fără flori. Fiți buni de câte ori se poate, și întotdeauna se poate. Și dacă soarele a dispărut de pe cerul vieții, nu plângeți, căci lacrimile vă vor împiedica să vedeți stelele.

Vă doresc să aveți fericire în truda voastră zilnică, în planurile de viitor, în familie și societate, iar în călătoriile pe care le veți face, să vă bucurați de prieteni și colegi adevărați, să aveți parte de cele mai frumoase priveliști care vin după cel mai dificil urcuș” a spus printre altele Prof. Marius Bojiță în deschiderea congresului.

Congresul, desfășurat pentru a treia oară la Cluj-Napoca, și-a propus să abordeze toate problemele actuale din terapia modernă, de la noile patologii până la abordări de tratament personalizate. Evenimentul a constituit, așadar o oportunitate unică de actualizare profesională a farmaciștilor, o comparație constructivă și eficientă a ideilor și experiențelor originale, care a fost întotdeauna necesară pentru a răspunde în mod adecvat provocării continue impusă de ideea sustenabilității.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lecții de succes la „Secretele antreprenorului de succes” Timișoara

Articolul următor

InBusiness organizează „Lecții de business din 23 de industrii”,

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share