Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul CEE2ACT se va dezvolta în parteneriat cu Clusterul AgroFood

Comisia Europeană a lansat proiectulul CEE2ACT, finanțat prin programul Horizon Europe. Fondul este accesat de un consorțiu format din 17 parteneri din 17 țări din Europa, sub coordonarea organizației Geonardo din Ungaria. În România, Clusterul AgroFood, cu sediul în Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, este singurul partener. 

Consolidarea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii și planuri de acțiune în domeniul bioeconomiei este un proiect de anvergură, care beneficiază de o finanțare notabilă. Nu mai puțin de 3,9 milioane de euro vor ajuta țările din Europa Centrală și de Est (Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia) și nu numai (Grecia, Republica Serbia) să dezvolte strategii de bioeconomie circulară și planuri de acțiune, prin transfer de cunoștințe și modele de guvernanță inovatoare, pentru a realiza procese de luare a deciziilor mai bine informate, implicare societală, și inovare, bazându-se pe practica țărilor cu experiență (Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Olanda, Spania, Suedia).

Cum va funcționa proiectul CEE2ACT?

Pentru a menține un ritm paralel, în fiecare țară reprezentată în CEE2ACT va funcționa câte un hub național CEE2ACT de bioeconomie. Pe parcursul activităților proiectului se va aplica o abordare de jos în sus, abordând lacunele de cunoștințe specifice și deficiențele abordării convenționale de sus în jos, creând interconexiuni mai strânse între actorii din instituțiile publice, sectorul privat, industrie, energie, IMM-uri, furnizori de materii prime (de exemplu, deșeuri, fluxuri secundare, fermieri, silvicultori, pescari), mediul academic și de cercetare, ONG-uri și organizații ale societății civile din țările țintă.

Va fi necesară efectuarea unei evaluări de bază. În urma acestora se vor implementa activități de implicare a părților interesate, asigurând participarea activă a tuturor părților interesate relevante. Vor fi create soluții digitale pentru o guvernanță durabilă, sprijinind schimbul de bune practici privind transferul de tehnologie și consolidând capacitățile părților interesate de a dezvolta strategii de bioeconomie de jos în sus.

Constatările vor fi utilizate și diseminate prin intermediul unor instrumente practice, orientări și recomandări de politici pentru a sprijini țările beneficiare să dezvolte strategii și planuri de acțiune flexibile și incluzive în domeniul bioeconomiei, stimulând angajamentul societății în tranziția țărilor către o bioeconomie circulară.

Țări participante în proiect

Proiectul CEE2ACT va fi dezvoltat în Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Proiectul CEE2ACT este componentă a HORIZON-CL6-2021-Governance-01-10, Proiectul de coordonare și sprijin al acțiunii Orizont Europa. Acest proiect a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene, în cadrul acordului de grant nr. 101060280.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AFIR primește cereri de decontare a primelor de asigurare a culturilor și animalelor

Articolul următor

3 milioane de euro în proiectul BioRural, cu care Clusterul Green Energy e partener

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share